Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προτείνει «απελευθέρωση» των τιμολογίων της ΔΕΗ

Με το αιτιολογικό - σοκ ότι οι «πραγματικές αποδόσεις είναι χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες», μαγειρεύεται η εκτόξευση των τιμολογίων στα ύψη

Τη σταδιακή απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ αρχίζοντας από τους καταναλωτές Υψηλής Τάσης, (τους βιομηχανικούς πελάτες) από τις 30.5.2008, εισηγήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, για τη διαμόρφωση τιμών, που θα εξυπηρετήσουν προοπτικά τη μέγιστη κερδοφορία όλων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ισχύουσες ρυθμίσεις του Κώδικα Προμηθειών ορίζουν ότι τα τιμολόγια ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση, εφόσον η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 70%. Υποτίθεται ότι η ρύθμιση προστατεύει τους καταναλωτές από την αυθαιρεσία οποιασδήποτε εταιρείας κατέχει υπερδεσπόζουσα θέση στην αγορά, (η ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση), αν και στην πράξη οι αυξήσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το επόμενο βήμα προβλέπει, ωστόσο, αλματώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού και δυσβάσταχτες για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.

Η ΡΑΕ εκτιμά ότι τα υφιστάμενα τιμολόγια παρέχουν στη ΔΕΗ «πραγματικές αποδόσεις χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες» και διαπιστώνει «στρέβλωση», η οποία συνίσταται στη διατήρηση χαμηλών βιομηχανικών και οικιακών τιμολογίων «τα οποία αντισταθμίζονται από τα υψηλά εμπορικά και υψηλών καταναλώσεων, οικιακά τιμολόγια». Συνακόλουθα, θεωρεί ότι η πρότασή της επιβάλλεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ και τάσσεται υπέρ της συνολικής «απελευθέρωσης» των τιμολογίων, σημειώνοντας απλώς ότι «η άρση της ρύθμισης περί εγκρίσεως τιμολογίων πώλησης ενδείκνυται να ξεκινήσει από τα τιμολόγια που αφορούν τους καταναλωτές που συνδέονται στην Υψηλή Τάση».

Ωστόσο, αν και σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι δίνεται το δικαίωμα στη ΔΕΗ - και το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της - να επαναδιαπραγματευτεί προς τα πάνω συμβάσεις με «καλούς» βιομηχανικούς πελάτες, η ίδια η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πελατών έχει δυνατότητες επιλογής άλλων προμηθευτών, καθώς και «οικονομική δυνατότητα» και «επιχειρηματική ευελιξία», ώστε «σε μακροχρόνια βάση να διαμορφώνουν ευνοϊκές γι' αυτούς τιμολογήσεις ηλεκτρικής ενέργειας», συμμετέχοντας ακόμη και στην ανάπτυξη των ενεργειακών αγορών! Καμία τέτοια δυνατότητα δε διαθέτουν, όμως, οι εκατοντάδες χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές που θα ακολουθήσουν, και με τη ρετσινιά ότι η «χαμηλή» τιμολόγησή τους απειλεί τη «βιωσιμότητα» της ΔΕΗ. Επίσης, η ΔΕΗ κάλλιστα μπορεί ακόμα και να μειώσει τις τιμές των μεγάλων βιομηχανικών πελατών για να τους κρατήσει στο πελατολόγιό της, επιβαρύνοντας επιπλέον τους οικιακούς πελάτες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ