Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γιορτάζει η ακρίβεια

Νέο άλμα έκανε τον Οκτώβρη ο πληθωρισμός, που σε δωδεκάμηνη βάση παρουσιάζει αύξηση 3,1%

Εσπασε και το φράγμα του 3% ο επίσημος τιμάριθμος τον Οκτώβρη. Είναι κι αυτό ένα μικρό δείγμα γραφής της λεηλασίας που υφίστανται τα λαϊκά νοικοκυριά από τους κερδοσκόπους και όλους εκείνους που «φουσκώνουν» ανεξέλεγκτα τις τιμές, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) αυξήθηκε 3,1% συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 2006.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο δωδεκάμηνο Οκτώβρης 2006-2007 σημειώθηκαν σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπου τα λαϊκά νοικοκυριά ξοδεύουν μεγάλο μέρος των ισχνών εισοδημάτων τους, όπως το ψωμί (14,3%), τα ζυμαρικά (13,8%), το πετρέλαιο θέρμανσης (19,3%), τα καύσιμα αυτοκινήτου (12,5%), το αλεύρι (9,5%), τα αυγά (9,4%), τα νωπά φρούτα (7,7%) κλπ.

Η ανελέητη επίθεση που δέχεται το εισόδημα των εργαζομένων από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια φαίνεται και από το γεγονός ότι στο εξεταζόμενο δωδεκάμηνο οι αυξήσεις τιμών σε βασικές κατηγορίες ειδών και υπηρεσιών ήταν πολύ πάνω από το γενικό δείκτη (3,1%), όπως:

  • Στην εκπαίδευση (4,6%), λόγω των ανατιμήσεων στα δίδακτρα.
  • Στη στέγαση (4,1%), λόγω αύξησης των ενοικίων κατοικιών και των τιμών σε ύδρευση - αποχέτευση, δημοτικά τέλη, υπηρεσίες κοινοχρήστων, πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.
  • Στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών (3,9%), λόγω των ανατιμήσεων σε δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, νωπά φρούτα και λαχανικά και γλυκά -ζαχαρωτά.
  • Στις μεταφορές (3,9%), λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως στις βενζίνες, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου - μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών κλπ.

Ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών (πληθωρισμού) στο δωδεκάμηνο Νοέμβρης 2006-Οκτώβρης 2007, σε σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, παρουσίασε αύξηση 2,7%, έναντι αύξησης 3,3%.

Σε σχετική ερώτηση, αν ο τιμάριθμος θα κλείσει το Νοέμβρη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ο γγ της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ