Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σκαρφάλωσε στα 100 δισ. ευρώ!

Αυγαταίνει με 1,5 δισ. ευρώ το μήνα. Στο τέλος Δεκέμβρη του 2007 θα έχει πλησιάσει στο 50% του ΑΕΠ!

Πάνω από τα 100 δισ. ευρώ ξεπετάχτηκε ο όγκος του δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες, συνεχίζοντας να αυξάνει με ρυθμό 1,5 δισ. ευρώ το μήνα! Ηδη και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αφορούν στο μήνα Σεπτέμβρη του 2007 η θηλιά γύρω από τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών εμφανίζεται στα 99,26 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πλησιάσει στα 104 δισ. ευρώ.

Τόσο τα απόλυτα όσο και τα σχετικά μεγέθη απεικονίζουν την κατάσταση οικονομικού στραγγαλισμού των σημερινών και αυριανών εισοδημάτων, τα οποία και απομυζά η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου, ενισχύοντας την αμύθητη κερδοφορία της. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τέλος Δεκέμβρη του 2007 ο δανεισμός των νοικοκυριών θα έχει πλησιάσει στο 50% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά έναντι ποσοστού 44% του ΑΕΠ που έκλεισε το Δεκέμβρη του 2006, σημειώνοντας αύξηση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η απόλυτα αρνητική εξέλιξη έχει να κάνει με την πολιτική λιτότητας, καθήλωσης των λαϊκών εισοδημάτων, η οποία αποδείχνεται ο μεγάλος αιμοδότης της κερδοφορίας των τραπεζών. Επιπτώσεις εμφανίζονται και στα δάνεια που οι τράπεζες βγάζουν καθημερινά στο «κόκκινο», τα οποία, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, αυγαταίνουν, ακολουθώντας την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. Με αυτό το δεδομένο τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται σε καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που οδηγεί σε δικαστικά και άλλα μέτρα από την πλευρά των τραπεζών.

Η θηλιά σφίγγει ακόμα περισσότερο και από την πολιτική ΕΕ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που στο όνομα της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων επιμένουν στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Για το ενδεχόμενο και νέας αύξησης προϊδέασαν εκ νέου χτες οι ευρωτραπεζίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων για τα νοικοκυριά, αφού ληφθούν υπόψη οι λογιστικές διαγραφές επισφαλών δανείων, διαμορφώνεται σε 23,1%.

Η διάρθρωση του δανεισμού στο τέλος Σεπτέμβρη του 2007 εμφανίζεται ως εξής:

  • Νοικοκυριά: Τα κάθε είδους δάνεια εκτινάχτηκαν σε 99,26 δισ. ευρώ από 81 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη του 2006. Ειδικότερα τα στεγαστικά φτάνουν σε 66,1 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 30,5 δισ. ευρώ.
  • Επιχειρήσεις: Η μάζα του δανεισμού στις τράπεζες διαμορφώθηκε σε 106,7 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 18,6%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ