Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Μπορεί να περιμένει...

Με πιο αργά βήματα η πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Επιβραδύνεται η ταχύτητα προσέγγισης της ΠΓΔΜ στις «ευρωατλαντικές δομές», γεγονός που επιτρέπει σε Αθήνα και Σκόπια να επιδίδονται σε ανέξοδους λεονταρισμούς. Από τη μία πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δε βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, από την άλλη η ηγεσία της ΠΓΔΜ διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, όποιο κι αν είναι το κόστος.

Οπως έχει γράψει από τον περασμένο μήνα ο «Ρ», η Ουάσιγκτον έχει αποστείλει σε Αθήνα και Σκόπια το μήνυμα ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα μετατεθεί για ένα χρόνο αργότερα. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ, μαζί με την ένταξη της Αλβανίας και της Γεωργίας, να εμφανιστούν ως «εορταστικό πακέτο» στην επέτειο των 60 χρόνων της ΝΑΤΟικής συμμαχίας και ως επισφράγιση του αμερικανοΝΑΤΟικού ελέγχου στους νότιους δρόμους εφοδιασμού της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο της Κασπίας.

Ο σχεδιασμός της Ουάσιγκτον για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο οποίος μεταθέτει για ένα χρόνο τις αποφάσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μιλά «σκληρή γλώσσα», απειλώντας ακόμη και με βέτο στην ένταξη αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προφανώς έχοντας επίγνωση ότι αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή δεν πρόκειται να κριθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να εμφανίζεται «αμετακίνητη» στην απόφαση να μη διαπραγματευτεί την αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Η έκθεση της ΕΕ

Την ανάγκη «να καταβληθούν νέες προσπάθειες με εποικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επισημαίνουν τόσο η ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, όσο και το κείμενο της στρατηγικής για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, σχολίασε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πλήρη και σφαιρική αξιολόγηση της πορείας της ΠΓΔΜ ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και κατέληξε στην εισήγηση ότι δεν πρέπει να καθοριστεί ακόμη ο χρόνος έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

»Η Ελλάδα δεν επιχαίρει γι' αυτό, γιατί η στρατηγική της επιλογή είναι η ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της. Πρόοδος, όμως, είναι όταν πληρούνται όλα τα προαπαιτούμενα και κριτήρια.

»Μεταξύ αυτών, θεμελιώδους σημασίας είναι ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Θα θέλαμε η γειτονική χώρα να έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει γίνει».

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει τίτλο «Στρατηγική Διεύρυνσης και βασικές προκλήσεις για το 2007-2008», η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 817/93 και 845/93 θα συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της έκθεσης προόδου, «οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επηρεαστεί από το θέμα της ονομασίας» και διαπιστώνεται ότι «καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η Επιτροπή διαπιστώνει στα συμπεράσματα του κειμένου της Στρατηγικής για τη Διεύρυνση ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, η οποία, όμως, θα πρέπει να επιταχυνθεί, ενώ δεν ικανοποιείται το αίτημα της κυβέρνησης της χώρας για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ζητείται, ειδικότερα, επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και βελτίωση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας (υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στη Βουλή των Σκοπίων με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας), της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης.

Ακόμη, υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρχει αυξημένη διοικητική αποτελεσματικότητα σε τομείς, όπως η λειτουργία της αστυνομίας, η φύλαξη των συνόρων, η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης και επισημαίνεται ότι το οργανωμένο έγκλημα παραμένει ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην πάταξη της διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση έχει βελτιωθεί, πλην όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.

Περιορισμένη πρόοδο διαπιστώνει, ωστόσο, η Επιτροπή σε ό,τι αφορά τους Ρόμα, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και διακρίσεις, κυρίως σε τομείς όπως η παιδεία, η κοινωνική προστασία, η υγεία, η στέγαση και η απασχόληση. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα οικονομικά κριτήρια, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο, κάνοντας περαιτέρω βήματα για τη θέσπιση μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ