Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Η ΕΕ θα «λύσει» το όνομα της ΠΓΔΜ!

Στην «ευρωπαϊκή πορεία» της ΠΓΔΜ εναποθέτει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ο Κ. Καραμανλής εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του σε αυτή.

Σε επιστολή που έστειλε στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, και δημοσιοποιήθηκε χτες από το γραφείο του τελευταίου, αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός διεκδικεί ως «αντάλλαγμα» της υποστήριξης της «ευρωπαϊκής πορείας» της ΠΓΔΜ μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η σταδιακή ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας». Στο πνεύμα αυτό, σημειώνεται στην επιστολή, «συμφωνήσαμε με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. Νοέμβρης 2005) για την παραχώρηση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ». Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σας, αναμένεται να συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή εταιρική σχέση».

Σημειώνεται ότι ο Β. Μπούτσκοφσκι μερικές ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Δεκέμβρη, είχε ζητήσει με επιστολή του από τους πρωθυπουργούς των χωρών - μελών της ΕΕ, να υποστηρίξουν την παραχώρηση προς τη χώρα του του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκέμβρη αποφάσισε να αποδώσει το καθεστώς αυτό στην ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να ορίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ