Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Και «να σέβεστε τους θεσμούς»...

Δικαστές, ανακριτές, μεγαλοδικηγόροι, επιχειρηματίες, χρηματιστές, κότερα, αρχιμανδρίτες, κρυφές κάμερες, υποκλοπές, εργολάβοι με φούσκες στη Σοφοκλέους που διαπλέκονται με την εξουσία και διασταυρώνονται στα ανακριτικά γραφεία και τις δικαστικές αίθουσες με πρωταγωνιστές των «κυκλωμάτων», θεράποντες της Θέμιδας, που κινούνται στα όρια της μαστροπείας, ένα πολιτικό σύστημα που υποδύεται τον φορέα της κάθαρσης, που ρητορεύει κατά της διαφθοράς και τελικά προΐσταται ενός δημόσιου βίου, που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις όλο και κάποιον «νταβατζή» θα βρεις.

*

Ολα αυτά, βεβαίως, δεν πρέπει να μας κάνουν να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στους ...«θεσμούς». Α-πα-πα-πα-πα! Και δε μιλάμε μόνο για το θεσμό της Δικαιοσύνης, που όσο περισσότεροι «λειτουργοί» της εμπλέκονται στη δυσωδία, τόσο περισσότερο ακούγεται η προτροπή να τη «σεβόμαστε». Είναι, επιπλέον, ο άλλος «θεσμός», αυτός που με την ευρεία έννοια θα αποκαλούσαμε «πολιτικό σύστημα», που πρώτα και κύρια, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, καλείται ο λαός να συνεχίσει να «σέβεται».

*

Αλλά πώς συνδέονται αυτά τα δύο; Πολιτική εξουσία και Δικαιοσύνη δεν είναι «ανεξάρτητοι» μεταξύ τους «θεσμοί», όπως λένε οι θεωρητικοί του αστικού κράτους; Πώς! Είναι! Μόνο, που η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ως γνωστόν, δικάζει με τους νόμους που φτιάχνει η πολιτική εξουσία. Επιπλέον, δικάζει σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο οι νόμοι, αλλά και τα ήθη, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με την «ελεύθερη αγορά», τη - λεγόμενη - «ελεύθερη οικονομία» και γενικώς με όλα εκείνα τα «ελευθεριάζοντα ήθη» που προασπίζεται το πολιτικό σύστημα...

*

Τουτέστιν, η υπεράσπιση των «θεσμών» τους, ειδικά σε μια στιγμή που κάθε πόρος του συστήματος βρωμάει και ζέχνει, δεν είναι μια τυπική αρλούμπα που επαναλαμβάνεται αναίτια από τους πρωταγωνιστές - μάλιστα - της σήψης. Είναι προϋπόθεση της ύπαρξης και της διαιώνισης του είδους τους. Ετσι ώστε, ακόμα κι αν την πληρώσουν μερικά πρόσωπα (είτε επειδή οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί τα έφεραν έτσι, είτε επειδή πρέπει να «καθαριστεί» η κορυφή του παγόβουνου, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο όλος ο υπόλοιπος όγκος της διαφθοράς), η μήτρα που γεννά την κόπρο να μείνει ανέγγιχτη.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύστημα σάπιο (2013-01-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-03-14 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα ερωτήματα (2008-01-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-25 00:00:00.0)
Ζητείται θαρραλέα φωνή (2003-10-11 00:00:00.0)
Τρέμει από το φόβο της η διαφθορά... (2002-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ