Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Μεταφέρουν την ομόθυμη αντίθεση του ελληνικού λαού

Σήμερα η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας

Με αποφασιστικότητα και αγωνιστικό πνεύμα Ελληνες κομμουνιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων μεταφέρουν μαζί τους σήμερα την ομόθυμη αντίδραση σύσσωμου του ελληνικού λαού ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Ηδη βρίσκονται από χτες στο Στρασβούργο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και παράλληλα αντιπροσωπείες μαζικών φορέων από την Ελλάδα, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ, σωματείων Καλλιτεχνών, που μαζί με αντιπροσωπεία του «Ριζοσπάστη», του «902» και του ΠΑΜΕ θα ενώσουν σήμερα τη φωνή τους ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που σηματοδοτεί το μνημόνιο που συζητιέται στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο μεταξύ χτες ο χώρος «στολίστηκε», αφισοκολλήθηκε η περιοχή γύρω από το κτίριο όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφίσες ενάντια στο μνημόνιο.

Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική αποστολή έχει το γεγονός ότι στις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο μνημόνιο θα συναντηθεί με εκπροσώπους κομμουνιστικών κομμάτων και φορέων απ' όλη την Ευρώπη και θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης εκατοντάδες ψηφίσματα, κείμενα υπογραφών ενάντια στο Μνημόνιο και δηλώσεις προσωπικοτήτων, από όλο το πολιτικό φάσμα, που καταδικάζουν τη νέα αυτή επιχείρηση ωμού αντικομμουνισμού. Φυσικά, η ελληνική αποστολή, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ, είχε έτοιμες από χτες στις αποσκευές της τις κόκκινες σημαίες της και τις πικέτες με τα συνθήματα ενάντια στο μνημόνιο.

«Ξεκινάει μια υπόθεση η οποία δεν ξέρουμε βέβαια τι εξέλιξη θα πάρει, αλλά έχουν ξεκινήσει ένα σχέδιο το οποίο πάει πολύ μακριά: Να βάλουν και τον αντικομμουνισμό στο οπλοστάσιο της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και της καταπίεσης των λαών, ώστε να έχουν έναν κίνδυνο λιγότερο, όπως το βλέπουν αυτοί, για τα άνομα σχέδιά τους, για την εμπέδωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων», δήλωσε στο «Ρ» ο Χάρης Παπαμάργαρης, εκ μέρους της «Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης» και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή.

Πρόσθεσε, ακόμα, τη μεγάλη σημασία που έχει η καθολική αντίδραση που εκφράστηκε στην Ελλάδα ενάντια στο μνημόνιο και σημείωσε πως «δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τελειώσαμε, πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία θα πάει σε πολύ μεγάλο βάθος και βρισκόμαστε εδώ ακριβώς επειδή συνειδητοποιούμε αυτό τον κίνδυνο για τις ελευθερίες όλων μας».

«Η ΕΕΔΥΕ συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες μαζικές οργανώσεις σ' αυτή τη διαμαρτυρία, για να ενώσει και το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας τη φωνή του με τη φωνή όλων αυτών που αντιπαλεύουν για να μην περάσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, για να μην γραφτεί η ιστορία με λάθος τρόπο», δήλωσε εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ η Ελένη Παπαδοπούλου, που βρίσκεται επίσης στο Στρασβούργο.

Επισημαίνοντας ότι όπως κάθε κλάδος, όπως όλοι οι λαοί της Ευρώπης κι όχι μόνο οι κομμουνιστές, έτσι και οι καλλιτέχνες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, ο μουσικός Στέφανος Ψαραδάκος δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με την παρουσία του στο Στρασβούργο: «Ηρθαμε εδώ να εκφραστούμε έτσι όπως θέλουμε για να μπορούμε να κάνουμε ταξικό αγώνα. Πάνε να απαγορεύσουν ακόμα και την πάλη των τάξεων - αν είναι δυνατόν ποτέ! Πάντως αυτό επιδιώκουν».

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα

Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, από φορείς, κόμματα και προσωπικότητες της Ευρώπης, πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με θέμα το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Για τις 8.30 το πρωί έχει οριστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ βαν ντερ Λίντεν από αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, βουλευτή του ΚΚΡΟ, εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και άλλων φορέων.

Ενώ στις 11.00 το πρωί έχει οριστεί η προσυγκέντρωση και στις 12.00 η συγκέντρωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2.30 μ.μ. Περίπου 100 άτομα, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Πορτογαλικού ΚΚ, του Γερμανικού ΚΚ, του ΚΚ Λουξεμβούργου, του Κόμματος Εργασίας του Βελγίου, του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία θα εισέλθουν στο κτίριο για παράσταση διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου μέσα στο κτίριο στις 12.00 το μεσημέρι από τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων και κομμάτων, αλλά και με τη συμμετοχή της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, βουλευτή του ΚΚΡΟ, του Δώρου Χριστοδουλίδη, βουλευτή του ΑΚΕΛ, καθώς και βουλευτή του Πορτογαλικού ΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ