Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Επικύρωσε τους υποψηφίους για την υπερνομαρχία

Σε υποτονικό κλίμα, με έκδηλη, ωστόσο, την προσπάθεια των διαφόρων στελεχών των τάσεων να μην «ξύσουν πληγές», κύλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, η οποία με μεγάλη πλειοψηφία επικύρωσε την πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά ο Γ. Πανούσης, με υποψήφιους νομάρχες τον Σπ. Λυκούδη και την Ε. Καρακώστα, αντίστοιχα. Η ΚΠΕ υπερψήφισε ακόμα τον απολογισμό δράσης από το τακτικό συνέδριο έως σήμερα και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, χωρίς να λείψει - κάθε άλλο - η κριτική για την κακή οργανωτική κατάσταση, την απόσταση μεταξύ διακηρυγμένων λόγων και πράξεων κλπ.

Αν και απών από τη συνεδρίαση, ο Στ. Πιτσιόρλας, πάλαι ποτέ δεξί χέρι του πρώην προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου, ήταν το «τιμώμενο πρόσωπο» στα πηγαδάκια των μελών της ΚΠΕ, καθώς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν αναδειχτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η αίσθηση που προκάλεσε δε θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετη από τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ΠΑΣΟΚογενή προέλευση του Γ. Πανούση, αν αυτή ωφελεί ή όχι, ούτε κι από την ολοένα και πιο ευδιάκριτη διάθεση από μέρους του Αλ. Αλαβάνου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. Πολλά στελέχη του ΣΥΝ εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση μια τέτοια συζήτηση δεν τους ωφελεί μπροστά και στη μάχη των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών. Ετσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το εκτενές δελτίο Τύπου, που διανεμήθηκε χτες από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, το οποίο περιλαμβάνει εκείνα τα αποσπάσματα της συνέντευξης του Νίκου Βούτση στο ραδιόφωνο του «Φλας», που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου και επισημαίνουν την ανυπαρξία δυνατοτήτων συγκλίσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Συνεκτικό στοιχείο όλων σχεδόν των παρεμβάσεων που έγιναν στη διάρκεια των εργασιών της ΚΠΕ ήταν η αντιΚΚΕ επίθεση. Αυτή τη φορά, μάλιστα, η συνήθης «επιχειρηματολογία» εναντίον του ΚΚΕ συνοδευόταν από την «καρμπόν» διαπίστωση όλων πως απαιτείται πια να περάσει η επίθεση εναντίον του σε ένα νέο, πιο αποτελεσματικό επίπεδο. Το πώς ορίζεται η αποτελεσματικότητα της αντιΚΚΕ επίθεσης δόθηκε ξεκάθαρα: Εάν γίνει κατορθωτό, να επιτευχθεί η απομόνωση και συρρίκνωσή του. Μάλιστα, ένας εκ των ομιλητών ήταν αποκαλυπτικός, αναφερόμενος στο Κόμμα της Ευρωενωσιακής Αριστεράς, όταν συμπεριέλαβε στα «μέτωπά» του και αυτό εναντίον του ΚΚΕ και με έπαρση σημείωσε πως «κατορθώσαμε να το απομονώσουμε»(!!!) ξεχνώντας τους διακηρυγμένους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ συνειδητά δε μετέχει στο ΚΕΑ. Αποκαλυπτικός ήταν και ο Αλ. Αλαβάνος, όταν, κλείνοντας τις εργασίες, έδωσε κατεύθυνση - εντολή σε στελέχη, επικεφαλής των τμημάτων, να αρθρογραφήσουν εναντίον του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί, τέλος, πως αρκετοί αναφέρθηκαν κριτικά στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, στο γνωστό, όμως, μοτίβο της «καταδίκης του σταλινισμού» και των «αυταρχικών καθεστώτων του υπαρκτού». Δεν έλειψαν και ορισμένες φωνές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, που διαφώνησαν, τονίζοντας πως το κύριο σήμερα είναι η καταδίκη του μνημονίου και δε βοηθά, απεναντίας δυσκολεύει, όταν συνοδεύεται από καταδίκη του σοσιαλισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ