Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αψηφώντας το χιονιά

Motion Team

Δε μας τρομάζουν! Με το χιονιά, με τη βροχή, στα πεδία των μαχών, στα πεδία νίκης των σοσιαλιστικών οραμάτων, στις μάχες του σήμερα, οι κομμουνιστές δε λυγίζουν. Στέκονται ορθοί και περήφανοι! Παλεύουν μέχρι την τελική νίκη με το όραμα του Σοσιαλισμού. Δε δουλώνουν. Ετσι και χτες στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Αψηφώντας το χιονιά και το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες, αγωνιστές διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στα αντικομμουνιστικά μνημόνια και τα άλλα μέτρα που παίρνουν οι ιμπεριαλιστές για να στήσουν στο απόσπασμα τα δικαιώματα των λαών. Ηταν χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, εκπρόσωποι μαζικών, εργατικών και κοινωνικών φορέων, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης. Η χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία αποτύπωσε την καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου στη συνείδηση του λαού της Θεσσαλονίκης και την απόφαση των φορέων του να το ρίξουν στα σκουπίδια της ιστορίας.

Η πλατεία Αριστοτέλους κατακόκκινη. Με τις σημαίες, τα φλογερά συνθήματα, τα φλογερά χαμόγελα. Οσο περνάει η ώρα, η πλατεία ασφυκτιά. Η νεολαία κάνει δυναμική έφοδο και παίρνει τη θέση της.

«Δεν κάνουμε πίσω». «Πιο ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα». Μ' αυτά τα λόγια ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδειξε το δρόμο και ξεκαθάρισε πως «η οικοδόμηση ενός κόσμου με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι εφικτή μόνο με το Σοσιαλισμό».

Προηγουμένως, ο ομιλητής σημείωσε ότι σήμερα ζούμε μια νέα φάση ανάπτυξης του αντικομμουνισμού, που ταυτόχρονα είναι τόσο παλιά, όσο και το οργανωμένο εργατικό κίνημα. «Από τότε μέχρι σήμερα κάτω από τις μαύρες σημαίες του αντικομμουνισμού συναθροίζονται η χρηματιστική ολιγαρχία και οι στρατοκράτες, τα φασιστοειδή όλων των αποχρώσεων, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοκτηματίες. Ολοι οι μαύροι συνεργάτες - πολιτικοί και ιδεολογικοί - της ιμπεριαλιστικής αντίδρασης».


Motion Team

Προειδοποίησε πως αν ψηφιστεί το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, «θα σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλων των λαών της υφηλίου».

Αναφερόμενος στους συντάκτες του κειμένου, είπε πως προσπαθούν «να εξισώσουν τα θύματα με τους θύτες, τους εγκληματίες με τους ήρωες της αντίστασης, τους κατακτητές με τους απελευθερωτές». Ενας ζωντανός διάλογος όλη η συγκέντρωση. Από το βήμα ο Θ. Κωνσταντινίδης αποκάλυπτε πως «αντικείμενο αυτής της νέας προβοκάτσιας δεν είναι η ιστορική ανάλυση της εμπειρίας του σοσιαλισμού στον περασμένο αιώνα, αλλά η προσπάθεια να συντριβεί οποιαδήποτε μορφή αντίστασης στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που εφαρμόζουν και η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία». Και από κάτω η νεολαία διαδήλωνε: «Στους κομμουνιστές δεν πιάνουν απειλές, εγκληματίες είναι οι ιμπεριαλιστές».

Η κόκκινη διαδήλωση ξεκίνησε. Το χιόνι πέφτει πυκνό. Στην κεφαλή της πορείας οι νεολαίοι «κουβαλούν» τους εκατοντάδες εκτελεσμένους στο Γεντί Κουλέ, που με το αίμα τους έγραψαν το «Δε δουλώνω, δεν υπογράφω». Και μεταφέρουν το μήνυμα αντίστασης στις σύγχρονες δηλώσεις μετανοίας. Η πορεία διασχίζει τη λεωφόρο Νίκης, την οδό Τσιμισκή και πάλι στην οδό Αριστοτέλους. Μία στάση στο αμερικάνικο προξενείο όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το ομοίωμα του φασιστικού μνημονίου. Η πορεία κατέληξε έξω από τα γραφεία της ΕΕ, όπου θυροκολλήθηκαν τα εκατοντάδες ψηφίσματα φορέων και οι υπογραφές καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ