ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική σύγκρουση για την Καταλονία

Για νέο δημοψήφισμα κάνει λόγο ο πρόεδρος της περιφέρειας, ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις η ισπανική κυβέρνηση

Από τις διαδηλώσεις υπέρ της «αυτοδιάθεσης» της Καταλονίας

Copyright 2019 The Associated

Από τις διαδηλώσεις υπέρ της «αυτοδιάθεσης» της Καταλονίας
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ισπανία σχετικά με την αυτονομία της Καταλονίας, με τον πρόεδρο της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, να επαναφέρει χτες τη θέση για νέο δημοψήφισμα. Μιλώντας στο περιφερειακό Κοινοβούλιο και χρησιμοποιώντας προσεκτικές διατυπώσεις, ο Κ. Τόρα είπε πως θα υπερασπιστεί «να ασκηθεί εκ νέου το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου», που λήγει το Δεκέμβρη του 2021, υπονοώντας νέο δημοψήφισμα.

Από τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές - από πρόστιμα έως και 13 χρόνια φυλάκισης - για τους 12 αυτονομιστές πρώην ηγέτες της Καταλονίας για το δημοψήφισμα του 2017, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, στη Ζιρόνα και άλλες καταλανικές περιοχές, αλλά και επεισόδια με την αστυνομία. Μετά και το προχτεσινό, τρίτο βράδυ διαδηλώσεων και συγκρούσεων, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε - Μαρλάσκα, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Telecinco TV» ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις της Καταλονίας, τόσο «για να διασφαλισθεί η ασφάλεια», όσο και για να αναπαυθούν οι αστυνομικοί που βρίσκονται ήδη εκεί.

Η προχτεσινή διαδήλωση είχε οργανωθεί από τις «Επιτροπές Αμυνας της Δημοκρατίας» (CDR), που σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «έχουμε πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και κάλεσαν την τοπική αυτονομιστική κυβέρνηση «να κάνει ένα βήμα παραπάνω, σπάζοντας τους δεσμούς με την ισπανική κυβέρνηση». Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Κ. Τόρα, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος σε ορισμένες διαδηλώσεις, καταδίκασε τις βιαιοπραγίες, αποδίδοντάς τες σε «μία ομάδα που παρεισέφρησε στις διαδηλώσεις και σε προβοκάτορες», προσθέτοντας πως «είναι φυσιολογικό και καλό να διαδηλώνουμε ενάντια σε μία τόσο ιταμή δικαστική απόφαση».

Ενόψει και των νέων πρόωρων εκλογών στην Ισπανία (10 Νοέμβρη), το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι «φιλελεύθεροι» «Πολίτες» ζήτησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ να στείλει αυστηρή προειδοποίηση στην καταλανική κυβέρνηση για ενεργοποίηση του άρθρου 155 (απαγορεύει την απόσχιση Περιφέρειας από την Ισπανία) και να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση της «Sigma Dos» για την εφημερίδα «El Mundo», την πρώτη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για τους αυτονομιστές ηγέτες, το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών προβλέπεται να κερδίσει λιγότερες έδρες, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλη, ενώ το Λαϊκό Κόμμα περισσότερες, αλλά κανένα από τα δύο δεν κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης, το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό VOX εμφανίζεται στην τρίτη θέση.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Υπερτριπλασιάστηκαν οι άστεγοι μέσα σε μια πενταετία

Ο μικρός Σαμ αναζήτησε «καταφύγιο» σε ένα κομμάτι χαρτόνι
Ο μικρός Σαμ αναζήτησε «καταφύγιο» σε ένα κομμάτι χαρτόνι
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Από τα πέντε του χρόνια ο μικρός Ιρλανδός Σαμ γνωρίζει τη βαρβαρότητα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Ζει στους δρόμους και μετά βίας εξασφαλίζει ένα πιάτο φαΐ τα κρύα βράδια από οργανώσεις εθελοντών που προσπαθούν να δώσουν μερικά απαραίτητα στους χιλιάδες άστεγους της πόλης.

Προχτές βράδυ, σαστισμένοι περαστικοί και εθελοντές ΜΚΟ που μοίραζαν φαγητό σε άστεγους σε προάστιο του Δουβλίνο είδαν ανάμεσά τους τον μικρό Σαμ. Το πεντάχρονο αγόρι είχε καθίσει πάνω σε ένα χαρτόνι, για να μη νιώθει την ψύχρα του πεζοδρομίου, τρώγοντας ένα ζεστό πιάτο μακαρόνια.

Ο μικρός Σαμ δεν είναι ο μοναδικός. Είναι ένα από τα χιλιάδες άστεγα παιδιά που τριγυρνούν στους δρόμους του Δουβλίνου είτε μόνα, είτε με τις οικογένειές τους δίχως την παραμικρή στήριξη από κρατικούς φορείς Πρόνοιας ή την ελπίδα για προσιτή στέγη. Μεταξύ άλλων, γιατί οι δουλειές παραμένουν δυσεύρετες και οι τιμές των ενοικίων απρόσιτες...

Στοιχεία του ιρλανδικού υπουργείου Στέγασης, Σχεδιασμού και Αυτοδιοίκησης που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατέγραψαν «επισήμως» 6.143 ενήλικους και 2.850 παιδιά που ζουν στους δρόμους ή φιλοξενούνται σε δομές προσωρινής στέγασης κάποιες ώρες της μέρας.

Οργανώσεις εθελοντών, ωστόσο, θεωρούν πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Ρεπορτάζ που δημοσίευσε χτες η βρετανική εφημερίδα «Independent», αναφέρει ότι ο αριθμός των άστεγων οικογενειών αυξήθηκε ...κατά 348% μέσα στην τελευταία πενταετία. Αυτά σε μία χώρα όπως η Ιρλανδία που πριν περίπου μιάμιση δεκαετία θεωρούνταν «η τίγρης» της καπιταλιστικής ανάπτυξης της ΕΕ.

ΜΟΝΑΚΟ
ΠΑΜΕ και ΠΣΟ στο πλευρό των απεργών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας βρέθηκε χτες Πέμπτη στο Μονακό και πήρε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του Μονακό και της Ομοσπονδίας USM. Οι εργαζόμενοι του Μονακό απεργούν, διεκδικώντας αύξηση του βασικού μισθού, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και Συλλογικές Συμβάσεις. Η απεργία ξεκίνησε με περιφρούρηση στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ερμιτάζ» όπου χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, και ολοκληρώθηκε με μεγάλη πορεία και συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στη χτεσινή συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου στο Χονγκ Κονγκ, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να φωνάζουν πάλι συνθήματα όπως «απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ». Στο μεταξύ, η γνωστή για τη συμβολή της στην όξυνση διαφόρων ανταγωνισμών ΜΚΟ, «Διεθνής Αμνηστία», ζήτησε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ερευνήσουν την επίθεση που δέχτηκε ο Τζίμι Σαμ, επικεφαλής του Μετώπου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οργάνωσης της αντιπολίτευσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση στην επαρχία Ζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Πρόκειται για μια διευθύντρια και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «China Horizon» (απασχολεί καθηγητές που πηγαίνουν στην Κίνα να διδάξουν Αγγλικά), ανακοίνωση της οποίας ανέφερε ότι αυτοί κρατούνται «εδώ και 13 μέρες και ενδέχεται να παραμείνουν (υπό κράτηση) για πολλούς μήνες, δηλαδή χρόνια», αλλά και (αόριστα) ότι «αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες».

ΧΟΝΙΑΡΑ.-- Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι αρχές των Νήσων Σολομώντα (Ωκεανία) υπέγραψαν συμφωνία για να νοικιάσουν στον κινεζικό όμιλο «China Sam Group» το νησί Τουλάγκι, που παλιότερα είχε φιλοξενήσει ναυτική βάση της Ιαπωνίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται η δυνατότητα δημιουργίας ενός διυλιστηρίου αλλά και η δημιουργία «μιας ειδικής οικονομικής ζώνης», ενώ πιθανολογείται ότι το νησί θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Μετά από έντονες αντιδράσεις, ο Μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ Ε' έδωσε χάρη στην 28χρονη δημοσιογράφο Χαζάρ Ραϊσούνι, που είχε καταδικαστεί σε πολύμηνη φυλάκιση για «παράνομη άμβλωση» και «σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου». Η απόφαση του βασιλιά του Μαρόκου να δώσει χάρη στην Ραϊσούνι, τον αρραβωνιαστικό της και την ιατρική ομάδα που κατηγορείται ότι την βοήθησε να κάνει άμβλωση, έγινε δεκτή με ικανοποίηση, αναζωπυρώνοντας ωστόσο την έντονη συζήτηση στη χώρα για τις ατομικές ελευθερίες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή διέκοψαν χτες τη λειτουργία σιδηροδρομικών υπηρεσιών στο ανατολικό Λονδίνο, πυροδοτώντας συμπλοκή ανάμεσα σε οργισμένους πολίτες που περίμεναν για να πάνε στις δουλειές τους και έναν διαδηλωτή που είχε ανέβει στην οροφή ενός τρένου του μετρό του Λονδίνου.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που ζητά την επανεκλογή του απέναντι στον ηγέτη της καναδικής δεξιάς Αντριου Σιρ στις εκλογές της 21ης Οκτώβρη.

ΗΠΑ
Απεργία εκπαιδευτικών στο Σικάγο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε απεργία κατέβηκαν χτες περίπου 25.000 εκπαιδευτικοί και 7.000 βοηθητικό προσωπικό και οδηγοί σχολικών λεωφορείων στο Σικάγο, διεκδικώντας νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά το ναυάγιο πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες αρχές της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ο απεργιακός αγώνας των δασκάλων στο Σικάγο είναι ο πρώτος που καταγράφεται από το 2012. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δασκάλων Σικάγο, Τζέσι Σάρκι, ανέφερε πέρα από τα μισθολογικά αιτήματα τις πολυάριθμες τάξεις, καθώς συχνά σε έναν εκπαιδευτικό αντιστοιχούν 30 μαθητές, αλλά και τις ελλείψεις σε σύγχρονο διδακτικό υλικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ