Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική σύγκρουση για την Καταλονία

Για νέο δημοψήφισμα κάνει λόγο ο πρόεδρος της περιφέρειας, ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις η ισπανική κυβέρνηση

Από τις διαδηλώσεις υπέρ της «αυτοδιάθεσης» της Καταλονίας

Copyright 2019 The Associated

Από τις διαδηλώσεις υπέρ της «αυτοδιάθεσης» της Καταλονίας
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ισπανία σχετικά με την αυτονομία της Καταλονίας, με τον πρόεδρο της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, να επαναφέρει χτες τη θέση για νέο δημοψήφισμα. Μιλώντας στο περιφερειακό Κοινοβούλιο και χρησιμοποιώντας προσεκτικές διατυπώσεις, ο Κ. Τόρα είπε πως θα υπερασπιστεί «να ασκηθεί εκ νέου το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου», που λήγει το Δεκέμβρη του 2021, υπονοώντας νέο δημοψήφισμα.

Από τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές - από πρόστιμα έως και 13 χρόνια φυλάκισης - για τους 12 αυτονομιστές πρώην ηγέτες της Καταλονίας για το δημοψήφισμα του 2017, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, στη Ζιρόνα και άλλες καταλανικές περιοχές, αλλά και επεισόδια με την αστυνομία. Μετά και το προχτεσινό, τρίτο βράδυ διαδηλώσεων και συγκρούσεων, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε - Μαρλάσκα, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Telecinco TV» ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις της Καταλονίας, τόσο «για να διασφαλισθεί η ασφάλεια», όσο και για να αναπαυθούν οι αστυνομικοί που βρίσκονται ήδη εκεί.

Η προχτεσινή διαδήλωση είχε οργανωθεί από τις «Επιτροπές Αμυνας της Δημοκρατίας» (CDR), που σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «έχουμε πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και κάλεσαν την τοπική αυτονομιστική κυβέρνηση «να κάνει ένα βήμα παραπάνω, σπάζοντας τους δεσμούς με την ισπανική κυβέρνηση». Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Κ. Τόρα, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος σε ορισμένες διαδηλώσεις, καταδίκασε τις βιαιοπραγίες, αποδίδοντάς τες σε «μία ομάδα που παρεισέφρησε στις διαδηλώσεις και σε προβοκάτορες», προσθέτοντας πως «είναι φυσιολογικό και καλό να διαδηλώνουμε ενάντια σε μία τόσο ιταμή δικαστική απόφαση».

Ενόψει και των νέων πρόωρων εκλογών στην Ισπανία (10 Νοέμβρη), το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι «φιλελεύθεροι» «Πολίτες» ζήτησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ να στείλει αυστηρή προειδοποίηση στην καταλανική κυβέρνηση για ενεργοποίηση του άρθρου 155 (απαγορεύει την απόσχιση Περιφέρειας από την Ισπανία) και να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση της «Sigma Dos» για την εφημερίδα «El Mundo», την πρώτη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για τους αυτονομιστές ηγέτες, το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών προβλέπεται να κερδίσει λιγότερες έδρες, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλη, ενώ το Λαϊκό Κόμμα περισσότερες, αλλά κανένα από τα δύο δεν κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης, το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό VOX εμφανίζεται στην τρίτη θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ