ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ανακληθεί άμεσα η αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης

Μια συγκινητική συναυλία, συνέχεια των αγώνων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

«1996 πάω φαντάρος και ξεκινάω μια πορεία στη ζωή μου διαφορετική. Για τα επόμενα 10 χρόνια πατάω μόνο "γκάζι" και ξεκινάω μια ξέφρενη πορεία προς τα κάτω, χωρίς αίσθηση του κινδύνου. Χωρίς καν να πατάω "φρένο". Απλά μερικές φορές "χτυπάω" αριστερά, δεξιά, πάνω σε δικούς μου ανθρώπους, τους πονάω και μου κόβεται η φόρα, αλλά συνεχίζω να πέφτω. Μοναξιά και μιζέρια έχει εδώ κάτω...

Τον 11ο χρόνο, αρχές του 2007, σε ένα από τα "χτυπήματα" ταρακουνήθηκε το μυαλό μου και λέω ΦΤΑΝΕΙ. Πατάω φρένο και βλέπω μπροστά μου μια ανηφόρα. Τεράστια. Πίσω υπήρχε μόνο γκρεμός. Τι κάνουμε ρε Λέων; Ανεβαίνουμε ρε κι ό,τι γίνει... Πίσω δεν υπάρχει τίποτα.

12 χρόνια μετά, 2019, κι ακόμα ανεβαίνω. Περήφανα, με τόλμη και θάρρος. Οσες φορές έκατσα ήταν για να ξεκουραστώ και όσες πήγα πίσω ήταν για να πάρω φόρα. Συνεχίζω την ανηφόρα και θα ανέβω όσο πιο ψηλά μπορώ. Εχει ομορφιά εδώ πάνω. Εδώ θα είμαι. Ελα να ανέβουμε μαζί».

Στην εξέδρα της πλατείας Συντάγματος μιλάει ο Λεωνίδας, απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ. 5 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, σχεδόν το 70% απέχει από τη χρήση κάθε παράνομης ουσίας.

Τον ακολουθούν διαδοχικά κι άλλοι, πολλοί. Ανθρωποι που δίνουν τώρα τη μάχη για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο. Μαζί τους πληθώρα καλλιτεχνών που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη συγκινητική συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ: Alex K. & Stef (Last Drive), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Μαυρογιώργης, Γιώτα Νέγκα, Panx Romana, Παναγιώτης Σκουλάς, «Χορδές» («ΚΕΘΕΑ Νόστος»), καλλιτεχνικές ομάδες του «ΚΕΘΕΑ Διάβαση».

Κοινό αίτημα όλων: Να ανακληθεί τώρα η αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. «'Η θα παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης όσο τις χρειάζονται οι άνθρωποι ή θα παρέχουμε υπηρεσίες όσο φτάνουν τα λεφτά», σημειώνει ο Δημήτρης Κολοκάθης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

Να «δεθεί» με τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Στη συναυλία παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

«Η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, των θεραπευτικών κοινοτήτων και των συλλόγων οικογένειας ενάντια στην ΠΝΠ της κυβέρνησης, πρέπει να δυναμώσει και να "δεθεί" με τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Για τη στήριξη των θεραπευτικών "στεγνών" προγραμμάτων. Για να δοθούν τα αναγκαία χρήματα και υποδομές στην πρόληψη. Για να μπει φραγμός στην προσπάθεια νομιμοποίησης των ουσιών, όπως επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα συνεχιστεί όπως φαίνεται και από τη σημερινή», δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα καταδίκης της κυβερνητικής ΠΝΠ. Μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για έκδοση ψηφίσματος, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την απόσυρση της απαράδεκτης ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση αντικαθιστά το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα διορισμένο και έμμισθο, καταργώντας τον χαρακτήρα του και βάζοντας εμπόδια στο θεραπευτικό του έργο.

Ψήφισμα καταδίκης της ΠΝΠ υιοθέτησε και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη συμπαράστασή της στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ, και στον αγώνα τους για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Απαράδεκτο μνημόνιο Ελλάδας - ΗΠΑ για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Ετεροβαρές και στην ουσία αποικιοκρατικού τύπου μνημόνιο χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής την «Κύρωση της διά ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων συμφωνίας περί παρατάσεως του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ» Ελλάδας και ΗΠΑ «σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού εκκλησιαστικού εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αιώνα μ.Χ. της Ελληνικής Δημοκρατίας», το οποίο ψηφίστηκε χτες με διευρυμένη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για συμφωνία που είχε υπογραφεί ανάμεσα σε Ελλάδα - ΗΠΑ για πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια και τώρα προβλέπεται η ανανέωσή της έως το 2021. Το ΚΚΕ, όπως ακριβώς έπραξε την πρώτη φορά που ήρθε η συμφωνία αυτή στη Βουλή, έτσι και τώρα καταψήφισε, καθώς, όπως ανέδειξε o Γ. Δελής ως ειδικός αγορητής του Κόμματος, με το μνημόνιο αυτό «η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μεν να αποδεικνύει ότι παίρνει μέτρα κατά της παράνομης εξαγωγής, με άλλα λόγια να προφυλάσσει το νόμιμο εμπόριο των αρχαιοτήτων έναντι του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, ενώ αντιθέτως δεν κατατίθεται κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ τήρησαν αυτήν τη συμφωνία, δηλαδή να περιορίσουν τις εισαγωγές τέτοιου υλικού ή πόσα αντικείμενα επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της. Τίποτα από αυτά, αφού σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη σύμβαση, πουθενά δεν υπάρχει έστω μια γραμμή που να επιβάλλει στις ΗΠΑ να δίνουν λογαριασμό στην Ελλάδα για το τι έκαναν σχετικά με τα ζητήματα αυτά».

Εξάλλου, σημείωσε ο Γ. Δελής, η αποτίμηση της συμφωνίας για τα πρώτα 5 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, είναι η επιστροφή από τις ΗΠΑ μόλις 15 ασημένιων νομισμάτων και τμήματος μιας σαρκοφάγου. Ενώ δεν υπάρχει, τόνισε, «κανένα στοιχείο αν οι ΗΠΑ περιόρισαν τις εισαγωγές αρχαιολογικού και βυζαντινού υλικού».

Σχολιάζοντας ακόμα τις αναφορές της υπουργού ότι βασικός στόχος του μνημονίου είναι η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, που είναι προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής προς τις ΗΠΑ, ο Γ. Δελής επισήμανε ότι «ασφαλώς, λέμε εμείς, και πρέπει η λαθρανασκαφή αρχαιοτήτων, όπως και η αρχαιοκαπηλία, να παταχθούν και να εκλείψουν. Το παράνομο εμπόριο, όμως, αρχαιοτήτων δεν αναπτύσσεται άραγε δίπλα στο νόμιμο εμπόριο αυτών των αρχαιοτήτων; Στους μεγάλους οίκους δημοπρασιών, αλλά και ορισμένων μουσείων δεν είναι που εκβάλλουν και οι δυο τελικά αυτές εμπορικές δραστηριότητες;».

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Το κόμμα Βελόπουλου καταψήφισε, ζητώντας ορισμένες βελτιώσεις στη συμφωνία.

ΣΑΜΟΣ
Εγκαταλειμμένοι οι πυρόπληκτοι του ΚΥΤ

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου

Στάχτες και αποκαΐδια μέσα και έξω από το ΚΥΤ
Στάχτες και αποκαΐδια μέσα και έξω από το ΚΥΤ
Μετά τα επεισόδια και την πρόσφατη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Σάμου, εκατοντάδες άνθρωποι μένουν για τρίτη μέρα χωρίς καμιά προφύλαξη εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και στην υγρασία της νύχτας. Μαζί τους μικρά παιδιά που υποφέρουν πάνω σε πεζοδρόμια, κάτω από τέντες καταστημάτων και στα παγκάκια.

Αυτά υπογραμμίζει σε ανοιχτή της επιστολή προς τον δήμαρχο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου. Την επιστολή υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας.

«Ολα αυτά συνθέτουν μια εικόνα απανθρωπιάς που συνεχίζεται χωρίς κανείς (κράτος, Περιφέρεια, δήμος) να κάνει τίποτα», επισημαίνει. «Οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν τις σκηνές και τα υπάρχοντά τους στην πρόσφατη φωτιά, περιφέρονται στην πόλη προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο σε αυλές, υπόστεγα, χωράφια, αυξάνοντας τον κίνδυνο αντιπαραθέσεων με τους κατοίκους της πόλης.

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες η επιβάρυνση των δομών Υγείας αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη από τους αρρώστους λόγω των παραπάνω συνθηκών και η εξυπηρέτηση ντόπιων και μεταναστών ακόμη πιο δύσκολη από τις επιβαρυμένες ήδη μονάδες Υγείας και ειδικότερα το νοσοκομείο. Η μέχρι τώρα παρέμβαση της κυβέρνησης, της διοίκησης του ΚΥΤ αλλά και της δημοτικής αρχής είναι προκλητικά ανύπαρκτη.

Καλούμε τη δημοτική αρχή, ΤΩΡΑ! (το είχαμε ζητήσει από την πρώτη βραδιά της φωτιάς 14-10-2019) να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης με τις κρατικές υπηρεσίες και να εξασφαλίσει σκηνές και χώρο τοποθέτησής τους προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση.

Η ολιγωρία και η επίκληση αναρμοδιότητας είναι επικίνδυνα φαινόμενα που ενισχύουν την επιχειρούμενη δημιουργία κλίματος φόβου και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην πόλη. Εχετε ακέραια την ευθύνη και πρέπει να την αναλογιστείτε πριν να είναι αργά».

Σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στον νέο ΧΥΤΑ

Κοινή σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απέναντι στους απαράδεκτους σχεδιασμούς για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των σωματείων και των φορέων, στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων (Σωτήρη Πέτρουλα 20).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλήψεις στο τουρκικό προξενείο

Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν χτες, και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, επειδή μπήκαν στον μουσειακό χώρο του τουρκικού προξενείου (σπίτι Κεμάλ Ατατούρκ) στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στην τουρκική εισβολή στη Συρία. Λίγη ώρα αργότερα, η αυτοαποκαλούμενη «Αναρχική Ομοσπονδία», με ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι επρόκειτο για «παρέμβαση αλληλεγγύης από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας». Ανακοινώσεις καταδίκης της ενέργειας έβγαλαν το ελληνικό και το τουρκικό ΥΠΕΞ.

  • Στο μεταξύ, το απόγευμα χτες λεγόμενες αντιεξουσιαστικές ομάδες άνοιξαν πανό με μήνυμα συμπαράστασης για τους Κούρδους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο γκισέ της «Turkish Airlines». Η Αστυνομία πραγματοποίησε εφτά προσαγωγές.
Περιοδείες του ΚΚΕ σε ΚΕΘΕΑ στην Αττική
  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, με τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή.

-- Στις 3 μ.μ., στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, με την Λούλα Καρατζά, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

  • Την Τρίτη 22 Οκτώβρη, στις 3 μ.μ., στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και στις 4 μ.μ., στον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον Παναγιώτη Κατηφέ, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ