ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΧΑΛΙΝΤ ΜΠΑΓΚΝΤΑΣ
«Ο λαός μας θα αντισταθεί με γενναιότητα!»

Συνέντευξη με τον Χουσεΐν Χαλίλ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Σε συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τον Χουσεΐν Χαλίλ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων από τη Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Χαλίντ Μπαγκντάς, που συμμετείχε στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», και τη μετέπειτα επικοινωνία μαζί του, μετά από την έναρξη της νέας τουρκικής επέμβασης στη ΒΑ Συρία, καταγράφονται οι προσπάθειες που κάνουν οι νέοι κομμουνιστές ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, για την οργάνωση και την κινητοποίηση του λαού. Η κουβέντα που είχαμε έχει ως εξής:

-- Ποιες είναι οι εξελίξεις με την τελευταία τουρκική επέμβαση στη Βορειοανατολική Συρία;

-- Καταδικάζουμε τη νέα τουρκική επίθεση και την εισβολή σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της χώρας μας. Αυτή η επέμβαση είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τις ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις στη Βορειοανατολική Συρία («Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», SDF) κυρίως Κούρδοι, αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» στον τουρκικό στρατό να επέμβει, αποχωρώντας από τις συνοριακές περιοχές μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Παρ' όλα αυτά, έχουμε την πεποίθηση πως ο λαός μας θα μπορέσει να αντισταθεί με γενναιότητα στη νέα επίθεση!

-- Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του κόμματος και της ΚΝ απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο;


-- Στις περιοχές που τελούν υπό την επιρροή των ΗΠΑ στη ΒΑ Συρία, οργανώνουμε συχνά διαδηλώσεις κατά της παρουσίας ξένων δυνάμεων και καίμε τις σημαίες αποικιοκρατικών χωρών. Επίσης, στην εφημερίδα του κόμματος, που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα, επισημαίνουμε τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην πατρίδα μας και αποκαλύπτουμε τα σχέδιά τους σε βάρος της Συρίας και της περιοχής μας.

Επιπροσθέτως, δεν διστάζουμε να εξηγήσουμε τη δική μας άποψη για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας σε αδελφικές οργανώσεις και κόμματα σε όλο τον κόσμο, όπου πιθανώς έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, με βάση αυτά που πληροφορούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

-- Ο συριακός λαός σε αυτόν τον μακροχρόνιο πόλεμο έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα, όπως π.χ. το Προσφυγικό. Τι εκτιμήσεις έχετε;

-- Δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των εκατομμυρίων προσφύγων, αν και έχουν βέβαια κατά καιρούς δημοσιευτεί διάφορα στοιχεία. Πέρα από τους Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη, πολλοί έχουν καταφύγει και σε γειτονικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία. Ωστόσο, μεγάλο τίμημα έχουν πληρώσει και με την εσωτερική μετανάστευση, καθώς εκατομμύρια είναι και οι άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

-- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο συριακός λαός τα επόμενα χρόνια;

-- Οι μεγάλες προκλήσεις είναι πρώτον το ζήτημα της εκπαίδευσης πολλών χιλιάδων παιδιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς που δεν πηγαίνουν σχολείο και άρα θα υπάρχει μία γενιά παιδιών αγράμματων, που θα είναι το μέλλον της χώρας.

Το θέμα της ανοικοδόμησης είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν διαθέτουμε ως χώρα τους απαραίτητους πόρους και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του πολυετούς πολέμου είναι τεράστιες, σε πολλούς τομείς υπηρεσιών και σε υποδομές. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ δύσκολο. Επίσης, όποια εισαγωγή κεφαλαίων γίνει από το εξωτερικό, αυτό θα γίνει με ανταλλάγματα οικονομικά και πολιτικά, σε βάρος του λαού της χώρας.

-- Πώς παρεμβαίνουν το κόμμα και η Κομμουνιστική Νεολαία για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Συρίας;

-- Σε σχέση με κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία των νέων και η φτώχεια, αυτά είναι στο επίκεντρο της ανησυχίας μας και παλεύουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε κάθε μετερίζι (κοινοβούλιο, συνδικάτα). Για παράδειγμα, πριν από λίγες βδομάδες οργανώσαμε μία κινητοποίηση για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την αύξηση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους.


Δ.ΟΡΦ.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Η επέμβαση στη Συρία επιδρά και στην ενδοαστική διαπάλη

Στο επίκεντρο οι επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική

Ερντογάν - Κιλιντσάρογλου σε παλιότερη συνάντηση
Ερντογάν - Κιλιντσάρογλου σε παλιότερη συνάντηση
Η τουρκική εισβολή στη Συρία και η επίδρασή της σε ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή, τροφοδοτούν και την ενδοαστική διαπάλη στην Τουρκία πάνω σε επιλογές της εξωτερικής της πολιτικής.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε την Πέμπτη ότι «πρέπει να αποφευχθεί μια "περιπετειώδης" εξωτερική πολιτική» και επικρίνοντας την τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν για τη Συρία, σχολίασε: «Αν δε σεβαστώ την εδαφική ακεραιότητα μιας άλλης κυβέρνησης, θα αποκτήσω εχθρούς. Σήμερα έχουμε μετατρέψει όλο τον κόσμο σε εχθρό μας».

Σημειωτέον, πάντως, ότι το CHP (όπως και το φιλελεύθερο ΙΥΙ και το εθνικιστικό ΜΗΡ) έχει ταχτεί υπέρ της «Πηγής Ειρήνης» και κατηγορεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι ανέχεται προσβολές από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να υπηρετεί τις μεγάλες δυνάμεις... Δεν υπάρχει ηγέτης που εξευτελίζει την Τουρκία τόσο όσο ο Τραμπ».

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό επαναφέρει σταθερά την ανάγκη «άμεσης» αποκατάστασης των σχέσεων Αγκυρας - Δαμασκού, με το επιχείρημα ότι αυτός «είναι ο κοντινότερος δρόμος που οδηγεί στην ειρήνη». Πρόσφατα το CHP οργάνωσε και διεθνή συνάντηση για τη Συρία, ενώ μεταξύ άλλων επανέφερε και παλιότερη πρόταση για τη δημιουργία της «οργάνωσης για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στη Μέση Ανατολή», με ιδρυτικά μέλη Τουρκία, Ιράν, Ιράκ και Συρία.

Ανησυχία για τη «στρατηγική μοναξιάς»

Αλλά και η αρχηγός του φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ δήλωσε: «Μπορεί κανείς να συνοψίσει την πολιτική της Τουρκίας για τη Συρία στην εξής πρόταση: "Παλεύουμε στο όνομα της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας μαζί με εκείνους που έκαναν τη Συρία κομμάτια και ενάντια στο κράτος της Συρίας". Αυτή η πρόταση περιέχει τόση συνέπεια όση η πολιτική για τη Συρία που εφαρμόσαμε την τελευταία 10ετία. Και "λουζόμαστε" τις συνέπειες όλοι μαζί...».

Εκφράζοντας ανησυχία επειδή η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «στρατηγική μοναξιάς στην περιοχή», αντί να έχει πολιτική με στρατηγικό βάθος, πρόσθεσε: «Μερικές φορές πρέπει να διαλέγει κανείς το δεύτερο καλύτερο σενάριο. Σήμερα υπάρχουν δύο επιλογές: `Η θα έρθουμε σε επαφή με τον Ασαντ και θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τη Συρία, ή θα μείνουμε ένας απλός θεατής της αποσύνθεσης της Συρίας».

Εκφράζοντας τις προσδοκίες του τουρκικού κεφαλαίου για διασφάλιση σημαντικού ρόλου στη μεταπολεμική Συρία, αλλά και σε όλη την περιφέρεια, η Αξενέρ υποστήριξε ότι «η εγκαθίδρυση ειρήνης στη Συρία εξαρτάται από την επιλογή και την απόφαση της Τουρκίας...» και ενώ επέμενε ότι παραμένουν διαφωνίες με «το πώς ο Ασαντ αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση», σημείωσε ότι όμως «κανένα σενάριο δεν είναι τόσο αντίθετο με τα εθνικά μας συμφέροντα, όσο η περικύκλωσή μας από αμερικανικές και ρωσικές βάσεις».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν για «υποχωρητικότητα» απέναντι στις ΗΠΑ, παρέπεμψε σε σχόλια του πρώην Προέδρου της χώρας, Ισμέτ Ινονού, ότι «το να σχετίζεται κανείς με τα πιο ισχυρά κράτη είναι σαν να πηγαίνει για ύπνο μαζί με τις αρκούδες...» και αναρωτήθηκε αν «παράλληλα με την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και κανένα σχέδιο για διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις των YPG - PYD - PKK...».

Η παρέμβαση Ακιντζί

Καθόλου τυχαία δεν ήταν ούτε η τοποθέτηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που είπε ότι «παρόλο που την αποκαλούμε (την τουρκική επιχείρηση) "Πηγή Ειρήνης", δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα», ενώ έκανε και παραλληλισμούς με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναφέροντας: «Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "ειρηνευτική επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα...». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου (να βελτιώνονται). Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους...».

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό «φουντώνει» (με την παρότρυνση Ρωσίας, αλλά και Ιράν) η κουβέντα για την αξιοποίηση της Συμφωνίας των Αδάνων, που υπέγραψαν το 1998 Τουρκία και Συρία, όταν δηλαδή οι κυβερνήσεις Ερντογάν και Ασαντ ακόμα συνεργάζονταν. Η συγκεκριμένη Συμφωνία μεταξύ άλλων έδινε στον τουρκικό στρατό τη δυνατότητα να εισέλθει σε βάθος 5 χλμ. εντός του συριακού εδάφους για την αποτροπή πιθανών «τρομοκρατικών επιθέσεων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ