ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 24/10 κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις έχουν ήδη οριστεί και στη Θεσσαλία: Την Τετάρτη 23/10 σε Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και την Πέμπτη 24/10 σε Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου) και Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρ. Φεραίου).

«Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση μας ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Μετά τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη, μετά από το μαχητικό συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη, κλιμακώνουμε με νέο συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν μέτρα για την επιτυχία του.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο - σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει "γην και ύδωρ" στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης. Να το πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ.

Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων.

Με το σύνθημα "Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα", συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης μέσα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, δυναμώνουμε το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».

Στη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης

Με πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, τα σωματεία οργανώνουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Με τους εργαζόμενους στις εταιρείες «ΔΕΛΤΑ», «ΝΙΚΑΣ» και «Creta Farm» στον Αγιο Στέφανο συζήτησε την περασμένη Πέμπτη το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Αττικής. Με τις εξορμήσεις το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ συζήτησε μαζί τους για το πραγματικό περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων για το αντεργατικό νομοσχέδιο, προχωρά σε εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές: Τη Δευτέρα 21/10, στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο της ORBIT. Την Τρίτη 22/10 στο εργοτάξιο του εκπτωτικού χωριού στα Σπάτα, με στάση εργασίας (12 μ. - 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση. Την Τετάρτη 23/10, στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο του πρώην εργοστασίου «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Την Πέμπτη 24/10, στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση, με στάση εργασίας (12 μ. - 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στην αίθουσά του (Βερανζέρου 1, πλατεία. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Στο μεταξύ, συνελεύσεις και συσκέψεις οργανώνουν τις επόμενες μέρες τα εξής σωματεία:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - Ε Value» Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θα συζητηθούν το προσχέδιο ΣΣΕ που έχει διαμορφώσει το ΔΣ και οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση υπογραφής και εφαρμογής ΣΣΕ.

-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 20/10, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας.

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

Εργαζόμενοι στους δήμους: Πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/10 στην Αθήνα και αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους, αντιδρώντας στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ανάμεσα στις άλλες αντεργατικές διατάξεις του, το νομοσχέδιο με το άρθρο 179 διευκολύνει παραπέρα την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, καλεί το Σάββατο σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Αντιλαϊκά ισοδύναμα για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων

Προς την κατεύθυνση παραπέρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής δείχνει το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε αυτήν τη βδομάδα στην Κομισιόν και ενσωματώνει τις νέες φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, το αποκαλούμενο «θετικό πακέτο», τις παροχές - ψίχουλα σε τμήματα του λαού, που θα αντισταθμιστεί από «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους θα έρθουν να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, πλάι στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον», τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που αποτελούν το «λίπασμα» της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Ελαφρύνσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2020 αναμένεται στα 3,94 δισ. (από 4,4 δισ. φέτος), με μείωση 460 εκατ. (11,7%), και αυτό παρά την ανάκαμψη και την αναμενόμενη διόγκωση των επιχειρηματικών κερδών την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από τις νέες φοροαπαλλαγές, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, «αναμορφώνονται» ως εξής:

-- Στα 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.

-- Στα 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%.

Ετσι, από αυτές τις δύο κατηγορίες οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 616 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετα έσοδα (δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό προσχέδιο), ύψους 73 εκατ. ευρώ, αναμένονται από τις αδειοδοτήσεις εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου, που προβλέπονται στις διατάξεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις, μέτρο το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη «αναδιανομή» του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος που φορτώθηκε στις λαϊκές πλάτες, φτάνοντας μόνο για το πρώτο 9μηνο του χρόνου να υπερβεί ακόμα και το στόχο των πλεονασμάτων κατά 3 δισ. (!), προς τις ισχυρές επιχειρήσεις, ευνοώντας αυτές που συγκεντρώνουν τη μεγάλη μάζα των επιχειρηματικών κερδών. Παράλληλα, η συγκεκριμένη «προκαταβολική» ελάφρυνση σημαίνει αντίστοιχες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του 2020, δηλαδή παραπέρα δυνατότητες για παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας την επόμενη χρονιά. Και βέβαια, καμία σχέση δεν έχει με την κυβερνητική προπαγάνδα πως τάχα ωφελημένοι θα βγουν και οι μικροί επαγγελματίες αν υπομείνουν αδιαμαρτύρητα τα χαράτσια και τα άλλα μέτρα που παραμένουν.

Λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα

Ο «λογαριασμός» των νέων προνομίων και ελαφρύνσεων στο κεφάλαιο θα σταλεί και πάλι στο λαό. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το προσχέδιο: Τα ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά περίπου 800 εκατ, στα 51,8 δισ. Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 11,29 δισ. (από 11 δισ. φέτος), αύξηση 300 εκατ. ευρώ. Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα «πιάσει» τα 18,26 δισ. (από 17,76 δισ.), αύξηση κατά 500 εκατ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7,2 δισ.

Παράλληλα, στο νέο σχέδιο ενσωματώνεται η αναπροσαρμογή ορισμένων επιμέρους προβλέψεων γύρω από το ύψος των αντιλαϊκών «ισοδύναμων» μέτρων, τα οποία διαμορφώνονται στα 1,189 δισ. ευρώ (από 1,231 δισ.).

Μεταξύ αυτών:

-- «Επισκόπηση δαπανών και εσόδων», με προβλεπόμενο «όφελος» για το κρατικό ταμείο ύψους 134 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων και ακόμη 50 εκατ. από τη μείωση δαπανών. «Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση Ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.λπ.», ενώ «βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ».

-- Το σχέδιο περιέχει σαφή αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και επισημαίνει πως «το πιθανό κόστος των αποφάσεων αυτών θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων». Με απλά λόγια και με δεδομένες τις «οροφές δαπανών», η κυβέρνηση δηλώνει ότι το «κόστος» αυτό θα καλυφθεί από περικοπές κονδυλίων του ίδιου υπουργείου.

-- Μέτρα αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με «δημοσιονομικό όφελος» ύψους 557 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το «ακάλυπτο» ποσό θα χαρατσώνεται τουλάχιστον με 20%.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, αρπάζοντας την ευκαιρία φορτώνουν και νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμη και για την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

-- «Εξορθολογισμός» του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με «δημοσιονομικό όφελος» 142 εκατ. ευρώ. Βέβαια, οι «αντικειμενικές τιμές» αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός για το 2020 προβλέπει εκτεταμένες διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και Κτηματολογίου, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν διαφορές στις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας με στόχο την ενίσχυση των εσόδων κατά 60 εκατ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ