ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Συνεχίζεται η συζήτηση στη διακομματική Επιτροπή

Δήλωση του Γιάννη Γκιόκα μετά από τη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Συνεχίζεται με νέα συνεδρίαση σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων. Σε χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής αναδείχθηκαν τεχνικές δυσκολίες σε σχέση π.χ. με την απόδειξη του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως αποτέλεσμα ελλείψεων του κράτους.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Γ. Γκιόκας, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι θετικό καταρχήν ότι η συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων γίνεται πάνω στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία θεωρούμε ότι είναι μία πρόταση συνεκτική, ολοκληρωμένη και βασισμένη στη διεθνή πρακτική, με τους γνωστούς άξονες: Τον ανώτατο χρόνο απουσίας, την αυτοπρόσωπη παρουσία και τους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα.

Από κει και πέρα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας. Αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες - τεράστιες θα έλεγα - ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Ελληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Ελληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό. Ως Κόμμα, σε παλιότερες διακομματικές επιτροπές για το θέμα αυτό, θέταμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τέτοια καταγραφή. Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε άλλου είδους σκέψεις για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δοθεί χρόνος. Το μόνο που επείγει, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά».

Σε ερώτηση για το αν είναι η κυβέρνηση ανοικτή στη συνταγματοποίηση αυτών των ρυθμίσεων, απάντησε: «Νομίζω ναι». Για το αν το ΚΚΕ θα κάνει πίσω στην 30ετία και την επιστολική ψήφο, απάντησε: «Δεν θα κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο σε καμιά περίπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που μπήκε στην πρόταση που μοιράστηκε στα κόμματα αυτές τις μέρες.

Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της 30ετίας, που εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει και για τις νέες εγγραφές και για τις παλιές εγγραφές. Επίσης σε αυτό δεν υποχωρούμε. Θεωρούμε ότι μια λύση που θα δοθεί πρέπει να δοθεί για όλους.

Τώρα υπάρχει το ζήτημα, η τεχνική δυσκολία της πιστοποίησης, σε αυτό πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το πώς θα γίνεται η πιστοποίηση. Γιατί, ξαναλέω, έχει να κάνει με τις ελλείψεις του ελληνικού κράτους, το ότι ποτέ δεν είχε τέτοια καταγραφή. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Γ. Κατρούγκαλος, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «αδιέξοδο», λέγοντας ότι από πλευράς τους επιδίωξαν συγκλίσεις θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση την ανάγκη συνταγματικής «θωράκισης» της λύσης που θα αποφασιστεί, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής την πρόταση, με τον Γ. Βαρουφάκη μάλιστα να κατηγορεί τη ΝΔ για «αλλαγή στάσης» και το κόμμα του να επιμένει στις προτάσεις του, που αφορούν επί της ουσίας τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος χωρίς κανένα όριο ακόμα και για απόδημους 4ης και 5ης γενιάς, όπως και τη δημιουργία ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.

«Κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Κόντρες σε κοινή βάση για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια

Αλλη μια κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, με αντικείμενο, ουσιαστικά, ποιος υπηρετεί καλύτερα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και έχει συμβάλει στην υλοποίησή τους. Αφορμή η άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Β. Μακεδονία, εξέλιξη που προκάλεσε δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και άλλα κέντρα.

Χαρακτηριστικά, το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει, αναδεικνύοντας και τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και σε αυτό το θέμα, ότι «η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 (σ.σ. επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός».

Προσθέτει ότι η θέση αυτή τονίστηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και «παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την ΕΕ». Παράλληλα, καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Από τη μεριά του και σε επίπεδο κριτικής χειρισμών της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας» και «παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων».

ΛΑΡΙΣΑ
ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε ρεσιτάλ πλήρους ευθυγράμμισης με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου που αφορούν τη Συμφωνία για την επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, επιδόθηκε η δημοτική αρχή Λάρισας, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, με πρόθυμους συμπαραστάτες τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν να συζητηθεί το υπόμνημα της Επιτροπής Ειρήνης που καταφέρεται ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων.

Η στάση της δημοτικής αρχής Καλογιάννη απέδειξε ότι και με τη νέα κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ο πιο συνεπής υπερασπιστής της αντιλαϊκής πολιτικής. Γιατί όχι μόνο ευθυγραμμίζονται πλήρως «αριστεροί», «δεξιοί», «κεντρώοι», «ακροδεξιοί» στη σιγή νεκροταφείου της κυβέρνησης ΝΔ, αφού δεν έβγαλαν τσιμουδιά κανένας τους για το θέμα, αλλά επιπλέον «βάζουν πλάτη» μπροστά στο έγκλημα που συντελείται με την εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών βάσεων στην 110 ΠΜ, που μετατρέπει την πόλη σε ορμητήριο θανάτου για τους γειτονικούς λαούς και σε μαγνήτη επιθέσεων στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ με Ρωσία, Ιράν κ.τ.λ. Τελικά, και με συνοπτικές διαδικασίες καταψήφισαν το ψήφισμα της Επιτροπής Ειρήνης που στήριξε η «Λαϊκή Συσπείρωση», παραπέμποντας το θέμα σε ...διαπαραταξιακή επιτροπή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει στο λαό της πόλης τη στάση αυτή όλων των παρατάξεων, σημειώνοντας: «Υστερα από τρεις βδομάδες καθυστέρηση, με κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, όχι μόνο δεν ήρθαν με συγκεκριμένη πρόταση στην επιτροπή, αλλά ζητούσαν να αρχίσουν οι περικοπές σε εκφράσεις του αρχικού κειμένου, αρχίζοντας όπως ήταν αναμενόμενο από το αίτημα για την έξοδο της χώρας μας απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεικνύοντας ποια ήταν η "πρεμούρα" τους και δεν τοποθετούνταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πραγματικός τους στόχος ήταν να παραπέμψουν το θέμα και πάλι στις καλένδες, όπως και έγινε, καθώς παρέπεμψαν το θέμα σε νέα συνεδρίαση, αναλαμβάνοντας αυτήν τη φορά η παράταξη της ΝΔ να διαμορφώσει συγκεκριμένο ψήφισμα με τη συναίνεση της δημοτικής αρχής Καλογιάννη και όλων των άλλων, πλην "Λαϊκής Συσπείρωσης" φυσικά».

  • Στο ίδιο μήκος κύματος, oι παρατάξεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν το ψήφισμα καταδίκης της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, που πρότεινε η «Λαική Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλεί σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη, στις 18.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κερατσινίου (Ελ. Βενιζέλου 200), με τίτλο: «Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Οχι στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ». Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Τουρκική υπέρπτηση στη Ρω

Υπέρπτηση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) πάνω από τη νήσο Ρω, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, καταγράφηκε χτες, σε συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συνολικά χτες 10 τουρκικά «F-16», τα 2 οπλισμένα, 2 κατασκοπευτικά «CN-235» και 2 UAV, προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (η μία ήταν η υπέρπτηση στη Ρω), ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θέλει το λαό «συμμέτοχο» στην αντιλαϊκή κυβερνητική εναλλαγή

Πρόθυμους που θα σηκώσουν στην πλάτη τους τον ΣΥΡΙΖΑ, «κουβαλώντας» τον ως τον κυβερνητικό θώκο για μια νέα θητεία στην αστική διαχείριση, αναζητά η Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού του κόμματος σε έναν φορέα - στυλοβάτη του αστικού πολιτικού συστήματος, με «πόδια» στους φορείς του κινήματος και ανανεωμένη την ικανότητα χειραγώγησης του λαού.

Στην προσπάθεια αυτή, πρώτες και καλύτερες εντάσσονται οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα που ξεκίνησε από την Αχαΐα την περασμένη βδομάδα και από χτες στην Κρήτη. Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στο Κολυμπάρι Χανίων ανέδειξε το στόχο του για ανάληψη της κυβερνητικής διαχείρισης, καλώντας το λαό να είναι «συμμέτοχος στη νέα πορεία», συμμετοχή που οδηγεί σε συνενοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Εντυσε μάλιστα αυτή την προσπάθεια με «αγωνιστικό προσωπείο», υποδεικνύοντας αγώνες που θα στηρίζουν την κυβερνητική εναλλαγή γιατί, όπως είπε, «εμείς στη Βουλή δεν αρκούμε». Ενώ, αναφερόμενος στη μετέξελιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε καθαρόαιμο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έκανε λόγο για «κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία», με «εμπειρία» από τη διακυβέρνηση που τσάκισε τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και, όπως είπε, «θέλουμε να μετατραπεί σε σοφία και σε σχέδιο για την επόμενη μέρα». Οσο για τις «διαφορές» με τη ΝΔ, είπε ότι «αργά ή γρήγορα θα φανούν οι μεγάλες διαφορές και οι συγκρίσεις». Οσο για το αφήγημα κάποιων απροσδιόριστων «προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», είναι χαρακτηριστικό ότι μόνιμη επωδός του είναι η «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», δηλαδή ο αντίστοιχος μύθος της ΝΔ περί «ανάπτυξης για όλους», στόχος στον οποίο συναντώνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και εκ περιτροπής υπηρετούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ