Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Συνεχίζεται η συζήτηση στη διακομματική Επιτροπή

Δήλωση του Γιάννη Γκιόκα μετά από τη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Συνεχίζεται με νέα συνεδρίαση σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων. Σε χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής αναδείχθηκαν τεχνικές δυσκολίες σε σχέση π.χ. με την απόδειξη του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως αποτέλεσμα ελλείψεων του κράτους.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Γ. Γκιόκας, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι θετικό καταρχήν ότι η συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων γίνεται πάνω στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία θεωρούμε ότι είναι μία πρόταση συνεκτική, ολοκληρωμένη και βασισμένη στη διεθνή πρακτική, με τους γνωστούς άξονες: Τον ανώτατο χρόνο απουσίας, την αυτοπρόσωπη παρουσία και τους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα.

Από κει και πέρα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας. Αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες - τεράστιες θα έλεγα - ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Ελληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Ελληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό. Ως Κόμμα, σε παλιότερες διακομματικές επιτροπές για το θέμα αυτό, θέταμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τέτοια καταγραφή. Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε άλλου είδους σκέψεις για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δοθεί χρόνος. Το μόνο που επείγει, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά».

Σε ερώτηση για το αν είναι η κυβέρνηση ανοικτή στη συνταγματοποίηση αυτών των ρυθμίσεων, απάντησε: «Νομίζω ναι». Για το αν το ΚΚΕ θα κάνει πίσω στην 30ετία και την επιστολική ψήφο, απάντησε: «Δεν θα κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο σε καμιά περίπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που μπήκε στην πρόταση που μοιράστηκε στα κόμματα αυτές τις μέρες.

Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της 30ετίας, που εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει και για τις νέες εγγραφές και για τις παλιές εγγραφές. Επίσης σε αυτό δεν υποχωρούμε. Θεωρούμε ότι μια λύση που θα δοθεί πρέπει να δοθεί για όλους.

Τώρα υπάρχει το ζήτημα, η τεχνική δυσκολία της πιστοποίησης, σε αυτό πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το πώς θα γίνεται η πιστοποίηση. Γιατί, ξαναλέω, έχει να κάνει με τις ελλείψεις του ελληνικού κράτους, το ότι ποτέ δεν είχε τέτοια καταγραφή. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Γ. Κατρούγκαλος, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «αδιέξοδο», λέγοντας ότι από πλευράς τους επιδίωξαν συγκλίσεις θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση την ανάγκη συνταγματικής «θωράκισης» της λύσης που θα αποφασιστεί, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής την πρόταση, με τον Γ. Βαρουφάκη μάλιστα να κατηγορεί τη ΝΔ για «αλλαγή στάσης» και το κόμμα του να επιμένει στις προτάσεις του, που αφορούν επί της ουσίας τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος χωρίς κανένα όριο ακόμα και για απόδημους 4ης και 5ης γενιάς, όπως και τη δημιουργία ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.

«Κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ