ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα προσφυγόπουλο νεκρό ανοιχτά της Κω

Eurokinissi

Ενα νεκρό παιδί και ένας αγνοούμενος άνδρας είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης φουσκωτής λέμβου που μετέφερε ξεριζωμένους, με πνευστό σκάφος του Λιμενικού που εκτελούσε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω χτες τα ξημερώματα. Το σκάφος του Λιμενικού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Λιμενικών, δεν διέθετε θερμική κάμερα.

Η λέμβος μετέφερε 34 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους στην αρχή είχαν περισυλλεγεί οι 31. Στο Νοσοκομείο της Κω μεταφέρθηκαν έξι τραυματίες, μεταξύ τους μία έγκυος γυναίκα. Από τους έξι οι δύο είναι τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείo για προληπτικούς λόγους. Αρχικά οι αγνοούμενοι ήταν τρεις, όπως έγινε γνωστό όμως ο ένας, ιρακινής καταγωγής, εντοπίστηκε σώος και καλά στην υγεία του.

Η ΚΟΒ Κω του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο προσφύγων και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Υπεύθυνοι για τους χιλιάδες θανάτους είναι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται να κλαίνε για τα νεκρά παιδιά και ενήλικες. Είναι οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων και μηχανισμών τους, που εξυπηρετούν μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, υπογράφουν απαράδεκτες συμφωνίες και στηρίζουν επεμβάσεις και συρράξεις με την υπογραφή των ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΚΚΕ: Αιτία το εκρηκτικό μείγμα καταστολής και εγκλωβισμού

Σε σχόλιό του για το νέο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Κω, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Κω, έπειτα από σύγκρουση περιπολικού του Λιμενικού Σώματος με λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, έρχεται να επιβεβαιώσει πως το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων δεν έχει τέλος. Οπωσδήποτε, απαιτείται να διερευνηθούν οι συνθήκες του ναυαγίου.

Σε κάθε περίπτωση, το εκρηκτικό μείγμα "καταστολής και εγκλωβισμού", που αποτελεί την ουσία της ευρωενωσιακής πολιτικής, είναι η αιτία που άνθρωποι θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και που όλη η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών κυνηγημένων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη φτώχεια και την καταπίεση.

Αυτήν την πολιτική, που αποτυπώνεται στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έρχεται να θωρακίσει η κυβέρνηση της ΝΔ με νέα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, όπως αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Την ίδια πολιτική υπηρέτησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μάλιστα το μαύρο άσπρο, βαφτίζοντας "αλληλεγγύη" τις Μόριες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης».

Επίθεση σε πρόσφυγες στα Βρασνά Θεσσαλονίκης

Την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία στα Βρασνά της Θεσσαλονίκης εμπόδισαν ομάδες κατοίκων της περιοχής. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης περίπου 150 κάτοικοι των Βρασνών απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους, με σκοπό να εμποδίσουν τη διέλευση των λεωφορείων που θα μετέφεραν τους πρόσφυγες. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι έκαναν επίθεση σε ένα από τα λεωφορεία με πέτρες και έσπασαν ένα τζάμι. Στο σημείο εκείνο καθόταν μία γυναίκα με το παιδάκι της στην αγκαλιά.

Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά οκτώ τουριστικά λεωφορεία με περισσότερους από 380 ξεριζωμένους, στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν, προερχόμενους από τη Σάμο. Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα των κατοίκων και να φτάσουν οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν. Τελικώς, κατάφεραν να περάσουν στα Βρασνά μέσα από χωματόδρομους. Στις 3.30 χτες τα ξημερώματα, τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τους αλλοδαπούς.

Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους πρόσφυγες. Η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους. Κατόπιν τούτου οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν οι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στη Χαλκίδα. Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε περίπου στις 4 τα ξημερώματα. Ετσι, μετά από αυτή την εξέλιξη, τα λεωφορεία αναχώρησαν από την περιοχή, ενώ οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν τελικά σε κατασκήνωση στη βόρεια Εύβοια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Βόλβης, Θ. Λιαμά, στα Μέσα, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, «τα μπλόκα στα Βρασνά είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης ακραίων στοιχείων της περιοχής οι οποίοι κυκλοφορούσαν με ηχεία πάνω σε αυτοκίνητα, καλώντας τους κατοίκους να αντιδράσουν στην παρουσία προσφύγων και μεταναστών».

Η ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να στρέψει τα βέλη του στους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με τον διπλό εγκλωβισμό, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας από όλες τις κυβερνήσεις, τη διαβίωση σε ακατάλληλες δομές, αλλά και τη χωρίς σχεδιασμό μεταφορά των προσφύγων από περιοχή σε περιοχή.

«Με αυτή τους τη στάση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «στρώνουν το έδαφος για την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Φαινόμενα που έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας». Καλεί σε αγώνα για να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και τον Εβρο, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή νέα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

ΚΕΘΕΑ
Να ανακληθεί άμεσα η αυταρχική ΠΝΠ της κυβέρνησης

«

Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρήστης ουσιών εμπλέκει στη χρήση τουλάχιστον άλλους 10. Κάθε παιδί που θεραπεύεται από τη χρήση, μαζί του γλιτώνουν πάνω από 10 παιδιά. Σήμερα θέλουν να καταστρέψουν αυτόν τον Οργανισμό. Αν περάσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ακόμη κι αν συνεχίσει να υπάρχει ΚΕΘΕΑ, θα είναι μόνο κατ' όνομα. Θα αλλάξει η φιλοσοφία, η δραστηριότητα και η αποτελεσματικότητά του. Θα σβήσει σιγά σιγά, έως και απότομα».

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε χτες ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΔΣ και του Συλλόγου Εργαζομένων για συνάντηση στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΔΙΑΒΑΣΗ».

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ενημέρωσαν ότι χτες ζήτησαν συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής για το θέμα, ενώ αύριο, Παρασκευή, οι 14 Σύλλογοι Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ προγραμματίζουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Διαχρονικές οι ευθύνες

Ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε: «Είμαστε κάθετα αρνητικοί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και στο σύνολό της και στον τρόπο με τον οποίο ήρθε. Ενημερώσαμε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση: Τι πρόληψη, τι θεραπεία, τι κοινωνική επανένταξη θέλουμε. Στηρίζουμε το έργο και τη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ. Δεν έχουμε έρθει για να πούμε ευχολόγια. Ως Κόμμα είμαστε σε θέση μάχης, με γραμμή άμυνας να μην περάσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάζοντας και ζητήματα τι γίνεται μετά; Ακόμη κι αν δεν περάσει η ΠΝΠ, ούτε τα κονδύλια επαρκούν σήμερα για το ΚΕΘΕΑ, ούτε το προσωπικό αρκεί για να αναπτυχθεί με βάση και τα αιτήματα που υπάρχουν.

Ολη αυτή η εξέλιξη δεν είναι μια αποσπασματική πράξη ενός συγκεκριμένου υπουργού. Εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική για τα ναρκωτικά, με διαχρονικές ευθύνες. Στοχεύει να υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο το "στεγνό" θεραπευτικό μοντέλο. Αυτή είναι και η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25 που επίσης συμμετείχαν στη σύσκεψη, επιχείρησαν στις τοποθετήσεις τους να απομονώσουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την ΠΝΠ, για να κρυφτεί η υποτιθέμενη «αντιναρκωτική» πολιτική που στηρίζουν ή και εφάρμοσαν οι ίδιοι ως κυβέρνηση, υπονομεύοντας συστηματικά και διαχρονικά τη φιλοσοφία της απεξάρτησης και κατ' επέκταση του ίδιου του ΚΕΘΕΑ. Η ΝΔ δεν έστειλε εκπρόσωπο.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Ράφτη

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης δεκάδες πυροσβέστες στο Πόρτο Ράφτη, στην περιοχή Χαμολιά. Εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε κοντά σε κατοικημένη περιοχή, προκλήθηκε αναταραχή στους κατοίκους, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Σημειώθηκε προληπτική εκκένωση σε μικρό αριθμό κατοικιών. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Τετάρτης.

Στην περιοχή επιχείρησαν 80 πυροσβέστες με 31 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, καθώς και οχήματα εθελοντών πυροσβεστών. Το πρωί στην περιοχή παρέμεναν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ είχε αποκατασταθεί και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην περιοχή.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 11.20 το βράδυ της Τρίτης, πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και χρειάστηκε η κινητοποίηση μεγάλης δύναμης της Πυροσβεστικής για να αντιμετωπιστούν οι πύρινες εστίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές σε μία ή δύο εξοχικές κατοικίες.

Διαμαρτυρία στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ

Περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες, κρατώντας πανό και πλακάτ, κατευθύνθηκαν χτες το πρωί από τον υπερπλήρη καταυλισμό της ΒΙΑΛ, όπου διαμένουν σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι, προς την είσοδο του γειτονικού χωριού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες διαμονής που επικρατούν στο ΚΥΤ και να ζητήσουν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί. Δυνάμεις της αστυνομίας τούς σταμάτησαν στο ύψος του βρεφονηπιακού σταθμού Καμποχώρων.

Τηλεφώνημα για βόμβα σε κανάλια

Προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα πραγματοποίησε χτες άγνωστος στον ευρωπαϊκό αριθμό βοήθειας «112». Ειδικότερα, στις 18.25 άγνωστος τηλεφώνησε και ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Alpha» και «Star», οι οποίοι συστεγάζονται. Επιτόπου μετέβη κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ οι εργαζόμενοι βγήκαν προληπτικά από το κτίριο. Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ