ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Με γενική απεργία συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες

Copyright 2019 The Associated

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Συνεχίζονται στη Χιλή οι λαϊκές διαμαρτυρίες, παρά τους ελιγμούς που επιχειρεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο αστός αυτός πολιτικός προχώρησε τη Δευτέρα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, και συγκεκριμένα οκτώ υπουργών, ανάμεσά τους και των Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών που δέχονταν και τις περισσότερες επικρίσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα και τη βάρβαρη καταστολή των κινητοποιήσεων εδώ και 10 μέρες, η οποία έχει οδηγήσει στη δολοφονία 20 διαδηλωτών, στον τραυματισμό εκατοντάδων και τη σύλληψη χιλιάδων, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 43 ανήλικους ανάμεσα στους τραυματίες, πάνω από 240 που αντιμετωπίστηκαν βάναυσα από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ έγιναν καταγγελίες για βασανισμούς, έως και απόπειρες βιασμού συλληφθέντων διαδηλωτών.

Πάντως τα συνδικάτα και οι φοιτητές έχουν εξαγγείλει για σήμερα νέα γενική απεργία σε όλη τη χώρα, ενώ και το Σαββατοκύριακο έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων.

Σε δηλώσεις του, ο Πινιέρα υποστήριξε πως «η Χιλή άλλαξε και η κυβέρνηση πρέπει επίσης να αλλάξει», επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για ένα «κοινωνικό πρόγραμμα» με υψηλότερες συντάξεις, χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και σταθερές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ άλλων.

Επίσης η κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», που επιβλήθηκε από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων, άρθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (στις 5 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα) και χιλιάδες στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, θυμίζοντας τα πιο μαύρα χρόνια της δικτατορίας του Α. Πινοσέτ, συμπτύχθηκαν σταδιακά στους στρατώνες, ωστόσο στους δρόμους παραμένουν οι Καραμπινιέροι (στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, επίσης προϊόν της δικτατορίας).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Επικράτηση του περονιστή Φερνάντες

Στις εκλογές της Κυριακής στην Αργεντινή, όπου η συμμετοχή έφτασε το 80,86% (ή περίπου 25 εκατομμύρια), ο περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, με τη συμμαχία «Μέτωπο Ολων» (περονιστές, διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και στηρίζει το ΚΚ Αργεντινής στο πλαίσιο της «αντιδεξιάς συνεργασίας») και αντιπρόεδρο την πρώην Πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ (σύζυγο του επίσης Προέδρου, από το 2003 έως το 2007, Νέστορ Κίρσνερ) επικράτησε με 48,10% έναντι του απερχόμενου νεοφιλελεύθερου Προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι που πήρε το 40,37%.

Με βάση τη νομοθεσία της χώρας, ο πρώτος πρέπει να συγκεντρώσει ή το 45% ή τουλάχιστον το 40% με διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου. Η νεοφιλελεύθερη συμμαχία «Ομοσπονδιακή Συναίνεση» πήρε 6,16% και το «Μέτωπο της Αριστεράς - Ενότητα» (τροτσκιστές και άλλες δυνάμεις του χώρου) 2,6%.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο περονισμός, στην Αργεντινή, από τον πολιτικό και στρατιωτικό Χουάν Περόν, είναι ένα είδος λαϊκισμού με στοιχεία κεϊνσιανισμού και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που δεν διαφοροποίησε ιδιαίτερα την κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα. Επίσης, οι περισσότερες αναλύσεις αστών οικονομολόγων, που προβλέπουν σύντομα νέα ύφεση στην καπιταλιστική οικονομία, σημειώνουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τη χαραγμένη πολιτική με τη σύναψη από την κυβέρνηση Μάκρι δανείου 54 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Φυσικά και πάλι το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Αλλωστε, σε δηλώσεις του ο Φερνάντες, που δηλώνει ότι θα παλέψει για την ανάκαμψη της οικονομίας (δηλαδή των καπιταλιστικών επιχειρήσεων) θεωρεί ότι οι συμφωνίες της χώρας πρέπει να τηρηθούν.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ηττα του κόμματος του Ουρίμπε

Στις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Κολομβία, το κυβερνών κόμμα «Δημοκρατικό Κέντρο», του αντιδραστικού Προέδρου Ιβάν Ντούκε και του Αλβαρο Ουρίμπε, πρώην Προέδρου της χώρας και πολέμιου της συμφωνίας ειρήνευσης με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), υπέστη ήττα σε μια σειρά από προπύργιά του. Εχασε το δήμο του Μεντεγίν, την επαρχία Κόρντομπα, τη Μανισάλες, τη Χουίλα και άλλες. Στην πρωτεύουσα Μπογκοτά επικράτησε ο συνδυασμός της «Πράσινης Συμμαχίας» με επικεφαλής την Κλαούντια Λόπες, που ανέδειξε ιδιαίτερα το πρόβλημα της μετακίνησης στην πρωτεύουσα της χώρας, μια πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων που δεν διαθέτει μετρό.

Αντίστοιχα, για πρώτη φορά εξελέγη δήμαρχος πρώην αντάρτης των FARC, σήμερα του ομώνυμου κόμματος Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC), στην πόλη Τουρμπάκο, στη βόρεια επαρχία Μπολίβαρ. Πρόκειται για τον Γκιγιέρμο Τόρες (ή Χουλιάν Κονράδο, όπως ήταν γνωστό ως τραγουδιστής των FARC, ο οποίος έχει συνθέσει εκατοντάδες τραγούδια).

Είναι ενδιαφέρον ότι η ήττα του «ουριμπισμού» σημειώθηκε σε μια περίοδο που καταγράφηκαν πλήθος περιστατικά νοθείας, σφοδρών απειλών, διώξεων και επιθέσεων κατά του ΚΚ Κολομβίας, της Πατριωτικής Ενωσης και άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν σε συνασπισμούς της αντιπολίτευσης, όπως η «Ανθρώπινη Κολομβία» (με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης). Συνολικά 7 υποψήφιοι τέτοιων συνδυασμών δολοφονήθηκαν μέσα στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας από παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την πλήρη ανοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης Ντούκε.

Η μη εφαρμογή από την πλευρά της κυβέρνησης της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 καταμετρά σε αυτό το διάστημα πάνω από 500 δολοφονημένους λαϊκούς αγωνιστές, το ένα τρίτο περίπου από αυτούς πρώην αντάρτες. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα, οι μη εγγυήσεις για την ανάπτυξη πολιτικής δράσης είναι που οδήγησαν ένα τμήμα πρώην ανταρτών των FARC-EP, με επικεφαλής τον Ιβάν Μάρκες, να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του κόμματος FARC, με σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης πολιτική, να δηλώσουν μέσα στο καλοκαίρι ότι ξαναγυρίζουν στην ένοπλη πάλη, ως μέσο αυτοάμυνας, και συνεχίζουν τη μυστική - παράνομη δραστηριότητα μαζί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες η απόσυρση στρατευμάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των «πολιτοφυλακών» του Ντονέτσκ, στην περιοχή Ζολότε (Λουγκάνσκ), όπως επιβεβαίωσαν και οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η απόσυρση των στρατευμάτων είχε συμφωνηθεί από τις αρχές του μήνα στην τριμερή Ομάδα Επαφής, αλλά εθνικιστικές οργανώσεις, τάγματα «εθελοντών» και βετεράνοι του ουκρανικού στρατού εμπόδιζαν την εφαρμογή της.

ΣΟΦΙΑ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έδωσε χτες 24ωρη προθεσμία σε Ρώσο διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα, θεωρώντας πως υπάρχουν σε βάρος του υπόνοιες ότι εμπλέκεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Αποπέμφθηκαν χτες από τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Γιουσίφ Σαχίντ οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας μετά από διαβουλεύσεις με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Καΐς Σαΐντ. Υπηρεσιακοί υπουργοί διορίστηκαν στη θέση του υπουργού Αμυνας ο Καρίμ Τζαμούσι (που είναι παράλληλα και υπουργός Δικαιοσύνης) και Εξωτερικών ο Σάμπρι Μπαχτόμπτζι. Η τυνησιακή κυβέρνηση είχε ορκιστεί στις 13 Οκτώβρη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ανεξέλεγκτες μαίνονται εδώ και μέρες νέες καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους. Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Καλιφόρνια (αλλά και στις ΗΠΑ) «Pacific Gas & Electric Co.» προχωρά, ταυτόχρονα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε εκτεταμένα μπλακ άουτ αφήνοντας δεκάδες εκατομμύρια Καλιφορνέζους δίχως ηλεκτρικό ρεύμα.

ΚΑΪΡΟ.-- Νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χτες το πρωί κοντά στην πόλη Σάικχ Ζουέιντ στη Χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 13 τζιχαντιστών και ενός αστυνομικού.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κατηγορίες για ανθρωποκτονία, συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση ανθρώπων και ξέπλυμα χρήματος απήγγειλαν οι βρετανικές αρχές σε βάρος του 25χρονου οδηγού νταλίκας Μο Ρόμπινσον μετά τον εντοπισμό δεκάδων Ασιατών στο ψυγείο του φορτηγού την περασμένη βδομάδα στην Ανατολική Αγγλία. Επίσης, καταζητούνται δύο αδέλφια από τη Β. Ιρλανδία, ηλικίας 34 και 40 ετών, ως ύποπτοι για ανθρωποκτονία και διακίνηση ανθρώπων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Διασυνδέσεις με την ακροδεξιά φέρεται να είχε ο 84χρονος ύποπτος για επίθεση που έγινε τη Δευτέρα, ενάντια σε τέμενος στην περιοχή Μπαγιόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Δύο άνθρωποι 74 και 78 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ προσπαθούσαν να αποτρέψουν τον ένοπλο από το να βάλει φωτιά στο τέμενος και αφού εκείνος είχε ήδη πυρπολήσει ένα αυτοκίνητο. Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο δράστης υπήρξε υποψήφιος με τη στήριξη του Εθνικού Συναγερμού της Μ. Λεπέν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 13 Νοέμβρη οι κοινές ασκήσεις Γαλλίας - Ινδίας με τον κωδικό «Exercise Shakti», που επικεντρώνονται στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και θα διεξαχθούν στη βορειοδυτική ινδική πολιτεία Ρατζαστάν.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δεύτερο γύρο στις 24 Νοέμβρη

Σε δεύτερο γύρο στις 24 Νοέμβρη θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Ουρουγουάης, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, με συμμετοχή σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, δηλαδή άνω του 90% του εκλογικού σώματος. Οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου είναι ο Ντανιέλ Μαρτίνες, υποψήφιος της νυν κυβερνητικής συμμαχίας «Ευρύ Μέτωπο» (κυρίως σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο στηρίζει και το ΚΚ Ουρουγουάης), που συγκέντρωσε το 40,7% των ψήφων, και ο νεοφιλέλευθερος υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Λουίς Λακάγιε Πόου, που πήρε 29,7%. Ακολουθούν οι υποψήφιοι των φιλελεύθερων Partido Colorado («Κόμμα των Χρωμάτων») με 12,3% και Cabildo Adierte («Ανοιχτή Συνάντηση») με 10,9%, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της στήριξης Λακάγιε, και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο νικητής απαιτείται να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, ειδάλλως διεξάγεται δεύτερος γύρος. Ετσι, ο Μαρτίνες, πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο και υπουργός στις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβερνήσεις του «Ευρέως Μετώπου» (στην εξουσία τα τελευταία 15 χρόνια), θα χρειαστεί να κάνει υπέρβαση, καθώς φαίνεται ότι η αστική εναλλαγή στην πολιτική εξουσία είναι πιο πιθανή. Σε κάθε περίπτωση, η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική είναι δεδομένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ