Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ηττα του κόμματος του Ουρίμπε

Στις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Κολομβία, το κυβερνών κόμμα «Δημοκρατικό Κέντρο», του αντιδραστικού Προέδρου Ιβάν Ντούκε και του Αλβαρο Ουρίμπε, πρώην Προέδρου της χώρας και πολέμιου της συμφωνίας ειρήνευσης με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), υπέστη ήττα σε μια σειρά από προπύργιά του. Εχασε το δήμο του Μεντεγίν, την επαρχία Κόρντομπα, τη Μανισάλες, τη Χουίλα και άλλες. Στην πρωτεύουσα Μπογκοτά επικράτησε ο συνδυασμός της «Πράσινης Συμμαχίας» με επικεφαλής την Κλαούντια Λόπες, που ανέδειξε ιδιαίτερα το πρόβλημα της μετακίνησης στην πρωτεύουσα της χώρας, μια πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων που δεν διαθέτει μετρό.

Αντίστοιχα, για πρώτη φορά εξελέγη δήμαρχος πρώην αντάρτης των FARC, σήμερα του ομώνυμου κόμματος Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC), στην πόλη Τουρμπάκο, στη βόρεια επαρχία Μπολίβαρ. Πρόκειται για τον Γκιγιέρμο Τόρες (ή Χουλιάν Κονράδο, όπως ήταν γνωστό ως τραγουδιστής των FARC, ο οποίος έχει συνθέσει εκατοντάδες τραγούδια).

Είναι ενδιαφέρον ότι η ήττα του «ουριμπισμού» σημειώθηκε σε μια περίοδο που καταγράφηκαν πλήθος περιστατικά νοθείας, σφοδρών απειλών, διώξεων και επιθέσεων κατά του ΚΚ Κολομβίας, της Πατριωτικής Ενωσης και άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν σε συνασπισμούς της αντιπολίτευσης, όπως η «Ανθρώπινη Κολομβία» (με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης). Συνολικά 7 υποψήφιοι τέτοιων συνδυασμών δολοφονήθηκαν μέσα στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας από παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την πλήρη ανοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης Ντούκε.

Η μη εφαρμογή από την πλευρά της κυβέρνησης της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 καταμετρά σε αυτό το διάστημα πάνω από 500 δολοφονημένους λαϊκούς αγωνιστές, το ένα τρίτο περίπου από αυτούς πρώην αντάρτες. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα, οι μη εγγυήσεις για την ανάπτυξη πολιτικής δράσης είναι που οδήγησαν ένα τμήμα πρώην ανταρτών των FARC-EP, με επικεφαλής τον Ιβάν Μάρκες, να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του κόμματος FARC, με σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης πολιτική, να δηλώσουν μέσα στο καλοκαίρι ότι ξαναγυρίζουν στην ένοπλη πάλη, ως μέσο αυτοάμυνας, και συνεχίζουν τη μυστική - παράνομη δραστηριότητα μαζί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ