ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνική μουσική σε έξι χορδές

Συναυλία του Μ. Ανδρουλιδάκη στην Πάτρα

Ενας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής κιθάρας, ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης, παρουσιάζει, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» την Τετάρτη 20 Νοέμβρη, ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με έργα Ελλήνων συνθετών: «Ελληνική μουσική σε έξι χορδές».

Με αφετηρία το προσωπικό του άλμπουμ «Myrtia» (2016), την επίσημη διεθνή δισκογραφική κυκλοφορία του Μίκη Θεοδωράκη με έργα του διασκευασμένα για σόλο κιθάρα, ερμηνεύει ένα ρεπερτόριο αιρετικό, με στιγμές εξαιρετικής δεξιοτεχνίας. Παρουσιάζει μια «άλλη» κιθάρα, που στοχεύει στο να ξεγελά το αυτί, κάνοντάς το να ακούει ήχο από δύο κιθάρες, από μπουζούκια ή ακόμη και σύνολο εγχόρδων.

Αρχίζοντας με τη μουσική του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη, τον Εφιάλτη της Περσεφόνης, το χορό του Ζορμπά και το Μαουτχάουζεν, περνά στη μουσική του κινηματογράφου - με μια σύντομη αναφορά στην καινούργια συλλογή που θα παρουσιαστεί αρχές Δεκέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με οσκαρικές μουσικές συνθέσεις, όπως του Βαγγέλη Παπαθανασίου - και από κει στα ασύλληπτα σόλο του Χιώτη, στο μιούζικαλ του Πλέσσα και στις τρυφερές μελωδίες του Ξαρχάκου και του Σαββόπουλου.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ελληνες μουσικούς - ως εκ τούτου επιλέχθηκε να ηχογραφήσει ένα από τα CDs της σειράς «Famous Greek Soloists» (FMRecords2016), γνωστός για τη χρήση ιδιαίτερων κιθαριστικών τεχνικών όπως αυτήν του tremolo-apoyando και του pulgar tremolo.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Προπώληση στα ταμεία του θεάτρου καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00, στα καταστήματα «Public» και ηλεκτρονικά στο www.ticketservices.gr

«Οι γειτονιές του κόσμου» στο θέατρο

Το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» θα παρουσιαστεί από τον Νοέμβρη επί σκηνής του θεάτρου «Βαφείο - Λάκης Καραλής» (Αγ. Ορους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός) σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 6 Νοέμβρη και θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 20.30 μέχρι τις 8 Γενάρη.

Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» γράφτηκε από το 1949 έως το 1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη. Εκδόθηκε το 1957 και περιλαμβάνεται στον Τόμο Ε' «Τα Επικαιρικά».

Μια ποιητική τοιχογραφία της δεκαετίας του '40. Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, ο Δεκέμβρης, ο εμφύλιος και η εξορία είναι τα θέματα για αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής. Ενα «τραγούδι» γραμμένο με τη συγκινησιακή φόρτιση της εμπειρίας και τη βαθιά γνώση της Ιστορίας του Ανθρώπου.

Σημειώνει μεταξύ άλλων η σκηνοθέτης: «Μια παρέα ανθρώπων μας "παίρνει" μαζί της σ' αυτήν τη δεκαετία, έρχεται για να μας πει την ιστορία της, όλο φως, ελπίδα και ζωή. Ερχεται να μας γεμίσει ελπίδα για τον Ανθρωπο, έρχεται σήμερα να μας γεμίσει δύναμη. Συγκινούμαι κάθε φορά που το διαβάζω, σαν να είναι η πρώτη φορά».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Βασιλική Σαραντοπούλου, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944189698

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ προπώληση μέσω Viva.gr, 8 ευρώ φοιτητικό, 5 ευρώ ανέργων, Ατέλεια ΣΕΗ - είσοδος δωρεάν

«Αντιγόνη» στο θέατρο «Αττις»

Το Σάββατο 9 Νοέμβρη ξεκινά ο τρίτος κύκλος των παραστάσεων για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την Ομάδα «Σημείο μηδέν», στο θέατρο «Αττις» - Νέος Χώρος (Λεωνίδου 12 - πλησίον μετρό «Μεταξουργείο»).

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Ο Σάββας Στρούμπος στο σκηνοθετικό του σημείωμα επισημαίνει ότι «βλέπουμε την "Αντιγόνη" ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής». Συνεχίζει αναφέροντας ότι «στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, γιατί επηρεάζει άμεσα την πόλη. Ο κατ' επιλογή θάνατος της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή Ζωής! Επιλέγει το θάνατο γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα». Και καταλήγει: «Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: "`Η θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι", έγραφε ο Θουκυδίδης».

Παίζουν οι: Εβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου - Γκλίναβος.

Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή, ώρα έναρξης: 20.30

Προσφορά ηλεκτρονικής προπώλησης - Viva.gr για όλες τις παραστάσεις: 12 ευρώ (κανονικό), 9 ευρώ (μειωμένο).

Ο Φ. Δεληβοριάς παρουσιάζει παιδικά τραγούδια

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και τα παιδικά του τραγούδια επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά, κάθε Κυριακή στις 12.00 και στις 15.00, στο Θέατρο «Radar» (πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 - στάση μετρό «Αγ. Ιωάννης»), για λίγες μόνο παραστάσεις.

Ο Φ. Δεληβοριάς, μαζί με την Νεφέλη Φασούλη και τον Γιώργο Κατσάνο, παρουσιάζει παιδικά τραγούδια, μαζί και τις παράξενες ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Ενα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, παρουσιάζοντας το βιβλίο - cd με τίτλο «Πες μου το όνομά σου», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μικρή Αρκτος». Σ' αυτό το βιβλίο ο Φ. Δεληβοριάς θυμάται και αφηγείται τη δική του ιστορία όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανταλιές τους. Και στο δίσκο που συνοδεύει το βιβλίο, τραγουδά μέσα από δεκαπέντε τραγούδια τις στιγμές αυτής της ιστορίας, με τον γνωστό δικό του τρόπο...

Για παιδιά 4 έως 10 ετών.

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο της Ακρόπολης

PHOTO NIKOS DANIILIDIS

Αύριο, Πέμπτη 31 Οκτώβρη, στις 18.00, στο Μουσείο της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί συναυλία μουσικής δωματίου στην Αίθουσα του Παρθενώνα από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και το κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 12 του Αντονίν Ντβόρζακ.

Για τη συναυλία θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου από τις 17.30. Με τα εισιτήρια ελεύθερης εισόδου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν την Αίθουσα του Παρθενώνα από τις 17.30 έως το κλείσιμο του Μουσείου στις 20.00.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα) και Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο).

Συναυλία με έργα του Κ. Παλαμά

Με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά, η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, στο Θέατρο «Ολύμπια» στις 8.30 μ.μ., ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του Μανώλη Καλομοίρη γραμμένα σε ποίηση Κωστή Παλαμά: «Στέλλα Βιολάντη», «Μαγιοβότανα» Β' μέρος από τους «Ιαμβους και Ανάπαιστους», και τη Συμφωνία αρ. 3 σε Ρε «Παλαμική». Την ορχήστρα διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ