ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας

Ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας της ΔΕΗ, πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και περαιτέρω πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ προβλέπει το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

Επιβεβαιώνοντας πως η πολιτική της «απελευθέρωσης» πάει χέρι χέρι με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης προβλέπει καταρχάς την κατάργηση της μονιμότητας για όσους προσληφθούν στο εξής στη ΔΕΗ και την πλήρη επικράτηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης. Για τους σημερινούς εργαζόμενους το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την εφαρμογή προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου», «εσωτερικής κινητικότητας» των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ και στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», αλλά και «εθελοντικές» μετακινήσεις του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή κινήτρων για την «προσέλκυση στελεχών» από τον ιδιωτικό τομέα, με συμβάσεις τριετούς διάρκειας και αμοιβές που θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Η «ευελιξία» θα καθορίζει και το πλαίσιο των προμηθειών της ΔΕΗ, η οποία με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις θα μπορεί να προχωρά σε αναθέσεις έργου κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση Επιτροπής Αμοιβών και Προσλήψεων, που ανάμεσα σε άλλα θα έχει την ευθύνη εισηγήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την πολιτική προσλήψεων του προσωπικού αορίστου χρόνου και των διαδικασιών πρόσληψης, καθώς και με την πολιτική αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών. Σε ανάλογο πνεύμα, συστήνεται Επιτροπή Εποπτείας Προμηθειών που θα έχει την ευθύνη ελέγχου και εφαρμογής του Κανονισμού Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών της επιχείρησης.

Τέλος, καταργείται το σημερινό εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που έχει θεσπιστεί σύμφωνα με την ισχύουσα Σύμβαση Εργασίας τους, και αντικαθίσταται από μια έκπτωση μόνο στην αξία του ρεύματος η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30%, ενώ οι υπόλοιπες χρεώσεις (δημοτικά τέλη, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΡΤ) θα καταβάλλονται στο ακέραιο.

Από κει κι έπειτα η κυβέρνηση προχωρά και σε νέες ρυθμίσεις, που αφορούν συνολικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με κυριότερη την ταχύτερη υλοποίηση του ευρωπαϊκού «μοντέλου - στόχου», επί της ουσίας δηλαδή την άμεση έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν χρέη δημοτικών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ και πλέον οι δήμοι καθίστανται εγγυητές για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δημοτικών εταιρειών από τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, προβλέπεται η διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας της επιχείρησης και ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η «ΔΕΠΑ Υποδομών» και η «ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων», ενώ η παλιά εταιρεία θα επονομάζεται «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και θα έχει αποκλειστική απασχόληση την εμπορία φυσικού αερίου. Στη «ΔΕΠΑ Υποδομών» εντάσσεται η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη ΔΕΔΑ (εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης), στην ΕΔΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, και στη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» εντάσσεται η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής.

Μετά τον εταιρικό διαχωρισμό θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πώληση όλου του μεριδίου του Δημοσίου στις παραπάνω εταιρείες, μέχρι ποσοστού 65%, καθώς το υπόλοιπο ανήκει στα ΕΛΠΕ. Προσωρινά δεν προβλέπεται ιδιωτικοποίηση του μεριδίου του Δημοσίου στη «ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων» για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB (ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός) αλλά και για σχεδιαζόμενους αγωγούς όπως ο «Eastmed».

Μεγάλες παραχωρήσεις στους ομίλους των ΑΠΕ προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αφού επιλύονται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις επιδοτήσεις τους και την απευθείας συμμετοχή τους στην αγορά ρεύματος δίχως προηγουμένως να έχουν επιλεγεί από δημοπρασίες που διεξήγαγε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ υπάρχει ρύθμιση που επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% της χαρακτηρισμένης γης στην κάθε Περιφέρεια. Επιπλέον, χορηγείται άδεια υλοποίησης «υβριδικών σταθμών παραγωγής» ηλεκτρισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς προηγουμένως να έχει οριστεί η τιμή αποζημίωσης των σταθμών αυτών (170 στο σύνολο), ζήτημα που θα λυθεί σε επόμενο χρόνο μέσω «δημόσιας διαβούλευσης».

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης προβλέψεις που αφορούν τη διευκόλυνση της υλοποίησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

Τέλος, υπάρχουν προβλέψεις για την ενίσχυση των έργων στον τομέα της «ενεργειακής απόδοσης» των κτιρίων μέσω κοινοτικών και κρατικών κονδυλίων από αντίστοιχα προγράμματα, αλλά και ρυθμίσεις που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

  • Το θέμα του νομοσχεδίου βρέθηκε στο επίκεντρο και του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, που συνεδρίασε χτες με ευρεία ατζέντα. Πρώτο θέμα στη συνεδρίαση ήταν το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, ενώ συζητήθηκε παραπέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων και την αθλητική βία».
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
Να ληφθούν τώρα μέτρα για τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ

Από την κινητοποίηση στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού
Από την κινητοποίηση στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά της έντονης δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη δραστηριότητα της μονάδας των ΕΛΠΕ.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την εισήγηση έκανε η Ρούλα Μπουδουρίδου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» που παρουσίασε το πρόβλημα, τις διαπιστωμένες με πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ ευθύνες των ΕΛΠΕ και έθεσε ζήτημα άμεσης λήψης μέτρων.

Απαντώντας ο δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός (η διοίκηση του δήμου απαρτίζεται από προερχόμενους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), στην τοποθέτησή του ανέλαβε ουσιαστικά ρόλο εκπροσώπου των ΕΛΠΕ. Ανέφερε πως μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τη διοίκηση της επιχείρησης προς «διερεύνηση προθέσεων», ενημερώθηκε για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έργων «ελάφρυνσης» που έχουν προγραμματιστεί, καθώς «πλέον τα ΕΛΠΕ αναγνωρίζουν το πρόβλημα», με τον ίδιο βέβαια να αποδέχεται πως «δεν μπορώ να ξέρω τι θα αποδώσει το κάθε μέτρο». Παράλληλα, ουσιαστικά κάλεσε τους κατοίκους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς υποστήριξε πως «δεν ωφελούν σε τίποτα» και να συμμετάσχουν στον «διάλογο» με τα ΕΛΠΕ, ενώ πρότεινε να δοθεί και άλλο χρονικό περιθώριο στα ΕΛΠΕ για τη λήψη μέτρων, ισχυριζόμενος πως η διοίκησή τους έχει «"μηδενίσει το κοντέρ" και προχωρά σε καινούργια αντιμετώπιση της επιχείρησης».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θανάσης Κοκονάς, Λεωνίδας Ναθαναϊλίδης και Μαρία Ξενίδου, στις τοποθετήσεις τους, τόνισαν πως το ζήτημα, που υπάρχει από τη δεκαετία του '80, δεν είναι σε καμία περίπτωση τεχνικό όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, αλλά πολιτικό, με την ευθύνη να βαραίνει τις κυβερνήσεις αλλά και τις διοικήσεις δήμου και Περιφέρειας, που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπιση, αλλά προώθησαν και στήριξαν την πολιτική αυτή που για την εξασφάλιση των κερδών της επιχείρησης, της έδωσαν όχι μόνο το ελεύθερο στη ρύπανση, αλλά ακόμα και το να λειτουργεί σε απόσταση 200 μέτρων από σχολείο της περιοχής.

Ο Θ. Κοκονάς τόνισε πως καθώς «τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται παρακαλώντας τα ΕΛΠΕ, και με νέες μετρήσεις, δίνοντάς τους και άλλο χρόνο, αλλά καθήκον του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να πάρει θέση μαζί με το λαό της περιοχής, τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους που αγωνίζονται, αποφασίζοντας πλαίσιο διεκδίκησης μέτρων». Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε αυταπάτες πως τα ΕΛΠΕ θα βάλουν την υγεία των κατοίκων πάνω από τα κέρδη τους», καθώς η επιχείρηση από την πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν σκόπευε να λάβει μέτρα, γεγονός που άλλαξε μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Ο Λ. Ναθαναϊλίδης επανέφερε τη γνωστή «έκθεση» της εταιρείας «One Team», στην οποία για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, είχε «φακελωθεί» όλος ο λαός και οι φορείς της περιοχής που αντιδρούσαν, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να δοθεί περίοδος χάριτος στην επιχείρηση, όπως πρότεινε ο δήμαρχος. Σχολίασε, επίσης, την απόπειρα του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να μη χρεωθεί ευθύνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντάς τις όλες στην τωρινή της ΝΔ, τονίζοντας πως η έκθεση αυτή είχε περάσει ουσιαστικά απαρατήρητη και από την προηγούμενη κυβέρνηση, με το υπουργείο να επιβάλλει πρόστιμα «χάδι» στην επιχείρηση.

Να σημειωθεί πως η δημοτική αρχή, αφού έφτασε στο σημείο να αποβάλει από την αίθουσα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας πολιτών (!), οδήγησε τη διαδικασία στο να μην πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς απλά δέχτηκε τα ψηφίσματα της ομάδας πολιτών, της Ομάδας Γυναικών Ευόσμου και άλλων παρατάξεων, ανακοινώνοντας πως απλά «θα αναρτηθούν».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, μεταβαίνουν στην Αβάνα, όπου θα συμμετάσχουν σε διεθνή συνάντηση αλληλεγγύης με την Κούβα και τους λαούς που αγωνίζονται, που θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Νοέμβρη στην Αβάνα.

Φημολογία για «γιγαντιαίο» κοίτασμα φυσικού αερίου...

Εντονη φημολογία αναπτύχθηκε χτες αναφορικά με το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και του Ιονίου, μετά και από συγκεκριμένες «διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της φανέρωσαν «γεωλογική δομή» παρόμοια με εκείνη της Αιγύπτου, όπου ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ». Τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ύπαρξη κοιτάσματος στα «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των «Total» - «ExxonMobil» - ΕΛΠΕ, με αποθέματα της τάξης των 10 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Μετά τις παραπάνω αναφορές, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ στην οποία σημειώνεται ότι «το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΠΕ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, στο μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες». Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι τα διάφορα σενάρια «πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ