Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φημολογία για «γιγαντιαίο» κοίτασμα φυσικού αερίου...

Εντονη φημολογία αναπτύχθηκε χτες αναφορικά με το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και του Ιονίου, μετά και από συγκεκριμένες «διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της φανέρωσαν «γεωλογική δομή» παρόμοια με εκείνη της Αιγύπτου, όπου ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ». Τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ύπαρξη κοιτάσματος στα «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των «Total» - «ExxonMobil» - ΕΛΠΕ, με αποθέματα της τάξης των 10 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Μετά τις παραπάνω αναφορές, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ στην οποία σημειώνεται ότι «το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΠΕ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, στο μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες». Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι τα διάφορα σενάρια «πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ