ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Απαιτείται Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης, με έμφαση στην πρόληψη

Συζήτηση με αφορμή την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου

Με αφορμή την ολοκλήρωση προ ημερών της αντιπυρικής περιόδου, συζητήσαμε με τον εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, για τις προτάσεις και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια.

-- Κύριε δήμαρχε, τι μέτρα πήρατε για την αντιπυρική περίοδο; Ποια η σημασία της οργάνωσης της πυροπροστασίας με τη συμμετοχή του λαού της περιοχής;

-- Η αντιπυρική περίοδος και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών απασχόλησαν τις συσκέψεις που έγιναν από τη δημοτική αρχή με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα Δημοτικά Διαμερίσματα και Κοινότητες, με τις Εθελοντικές Ομάδες Πυρόσβεσης, το Δασαρχείο, καθώς επίσης και με τον συνδικαλιστικό φορέα των πυροσβεστών.

Παίρνουμε μέτρα με δικά μας μέσα και όσο προσωπικό διαθέτουμε, συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους εθελοντικούς συλλόγους δασοπροστασίας, με Τοπικά Συμβούλια και ομάδες πυρασφάλειας κατά περιοχή, με περιφρούρηση επικίνδυνων περιοχών. Κάνουμε προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις, που μόνο αυτές είναι 300 στρέμματα.

Διαθέτουμε πυροσβεστικά οχήματα για να βοηθήσουμε στην άμεση παρέμβαση και υδροφόρες του δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), μαζί με το ανάλογο προσωπικό, και αποκαθιστούμε το δίκτυο ανεφοδιασμού νερού για κατάσβεση μέσω των 340 κρουνών, ή τοποθετούμε νέους σε περιοχές του δήμου. Τοποθετήσαμε 2 δεξαμενές νερού για άντληση σε επικίνδυνα σημεία, τοποθετούμε άλλες 2 και επεμβαίνουμε σε αγροτικούς δρόμους για την αποκατάστασή τους, προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα όταν χρειαστεί.

-- Τι θεωρεί ο δήμος Πάτρας ότι είναι αναγκαίο να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την οργάνωση της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας;

-- Τα ζητήματα της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας από τη φύση τους έχουν σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα μέσω κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού. Αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας που στο επίκεντρό της θα έπρεπε να είναι οι ανάγκες του λαού. Αυτό απαιτεί οργάνωση, υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό κ.λπ.

Η πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, και της σημερινής, υπηρετεί την ανάπτυξη που συμφέρει τους λίγους, τις επενδύσεις του κεφαλαίου σε δασικές περιοχές, την «αξιοποίηση» κάθε σπιθαμής γης για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτείται Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, ο οποίος θα κάνει πρόληψη, θα επεμβαίνει, που σημαίνει επίλυση των εκατοντάδων προβλημάτων στην Πυροσβεστική, ενίσχυση των δήμων οικονομικά, σε υλικοτεχνική υποδομή και προσλήψεις.

-- Τι μέτρα προτείνει ο δήμος για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος;

-- Διεκδικούμε με συνέπεια:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογη των αναγκών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις πυρκαγιές.
  • Κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο δήμο Πατρέων με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Υπηρεσιών.
  • Ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με αναγκαία μέτρα και κονδύλια, για τη βελτίωση των επίγειων μέσων σε πυροσβεστικά οχήματα, καθώς επίσης ενίσχυση και ανανέωση του εναέριου στόλου της αεροπυρόσβεσης.
  • Καμία απόσπαση - μετακίνηση πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως κοινοπραξίες Εθνικών Οδών ή πυρασφάλεια αεροδρομίων. Είναι τραγικό το 11% των πυροσβεστικών δυνάμεων να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε αεροδρόμια της «Fraport», σε ιδιωτικοποιημένες Εθνικές Οδούς και σε βιομηχανικές περιοχές, όταν τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι τεράστια (μόνο στην περιοχή μας υπερβαίνουν τους 90).
  • Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα, για την ασφάλειά τους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
  • Μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
  • Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης, με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού.
  • Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Δημιουργία αλλά και στελέχωση 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού στο δήμο Πατρέων, καθώς και αναβάθμιση όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, όπως σε Ρίο, Χαλανδρίτσα και Ακράτα.
Τι ΔΕΛΤΑ, τι ΟΠΚΕ, η καταστολή ενισχύεται

Από τις άμεσες προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη» είναι η ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και η επανίδρυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Ετσι η κυβέρνηση, μετά την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ., με βασικό προσόν τη στρατιωτική υπηρεσία τους στις ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε και στην επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Η ομάδα αυτή που συγκροτούσαν επιθετικά εξοπλισμένοι δικυκλιστές αστυνομικοί, προερχόμενοι από τις ειδικές δυνάμεις, αποτελούσε την αιχμή του δόρατος κατά του λαϊκού κινήματος. Η βαρβαρότητα στη δράση της κατά την περίοδο των μνημονίων είχε προκαλέσει τη λαϊκή κατακραυγή και η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια κίνηση συμβολισμού, αναγκάστηκε να την καταργήσει.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, υλοποιεί έναν συνολικό σχεδιασμό προσανατολισμού όλων των ειδικών μονάδων στην πιο σκληρή καταστολή. Εντάσσει λοιπόν τους δικυκλιστές -"ράμπο" της νέας ομάδας ΔΕΛΤΑ στις ΟΠΚΕ, δηλαδή στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας. Οι ΟΠΚΕ, που συγκροτούνται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς με βαρύ εξοπλισμό, μέχρι τώρα είχαν ως βασική αποστολή την αντιμετώπιση της σκληρής εγκληματικότητας. Στην Αθήνα αποτελούν το επιχειρησιακό τμήμα της Ασφάλειας Αττικής και το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν τη δράση τους στα Εξάρχεια, στις εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών ναρκωτικών.

Παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η ένταξη γίνεται για να υπάρχει έλεγχος στη ΔΕΛΤΑ, αναμφισβήτητο γεγονός αποτελεί ότι και οι ΟΠΚΕ στρέφονται στη δυναμική καταστολή του λαϊκού κινήματος. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση των ΟΠΚΕ σε αστυνομικούς και μέσα και αξιοποιεί τους «δελτάδες», ώστε να διασφαλιστεί ευελιξία και ταχύτητα στις επιχειρησιακές τακτικές κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση προχωρά την περαιτέρω υλοποίηση του δόγματος «νόμος και τάξη» και ισχυροποιεί περισσότερο τους μηχανισμούς καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Παράλληλα, ικανοποιεί τους ακροδεξιούς θύλακες μέσα στην αστυνομία, τους υπουργούς και βουλευτές που τους καθοδηγούν, καθώς και την πιο συντηρητική πτέρυγα των οπαδών της.

Ο αγωνιζόμενος λαός πρέπει να επαγρυπνεί και να δώσει τη δική του απάντηση σε κάθε κυβερνητική απόφαση που εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.

Για τη Μεραρχία Ακουι

Εκ παραδρομής, στο προηγούμενο ένθετο της στήλης, στο θέμα με τίτλο «Πολεμικές Ιστορίες», γράψαμε πως «μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 3 Σεπτέμβρη του 1943, όπου μεραρχίες όπως η Πινερόλο στη Θεσσαλία και η Ακουι στην Κεφαλονιά παραδόθηκαν στον ΕΛΑΣ...» κ.λπ.

Με επιστολή του, ο αντιστασιακός και συγγραφέας Βαγγέλης Σακκάτος, που έχει αρθρογραφήσει σχετικά στον «Ριζοσπάστη» και στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση», ενώ έχει γράψει και σχετικά βιβλία, μας επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Μεραρχία δεν παραδόθηκε στον ΕΛΑΣ, αλλά πως «η Μεραρχία Ακουι, που σε μεγάλο βαθμό, σε όλη τη διάρκεια της έως τότε Κατοχής, είχε διαβρωθεί αντιφασιστικά από το ΕΑΜ, με προκηρύξεις στην ιταλική γλώσσα και άλλους τρόπους, συγκρούστηκε ένοπλα με τις γερμανικές δυνάμεις της Βέρμαχτ (Μεραρχία Εντελβάις), ύστερα από ψηφοφορία που έγινε σε αυτήν και το 98% των στρατιωτών και των αξιωματικών της αποφασίσανε να μην παραδώσουνε τα όπλα στους Γερμανούς. "Πεθαίνει κανείς με το όπλο του αλλά δεν το παραδίνει" ήταν το σύνθημά τους. (...)

Οι συγκρούσεις αρχίσανε στις 13 Σεπτέμβρη 1943, όταν οι πυροβολαρχίες του Παμπαλόνι, του Απολόνιο και μία από τη νότια Κεφαλονιά, βυθίσανε δύο γερμανικά μεταγωγικά πλοία μέσα στο λιμάνι του Αργοστολίου, με τεθωρακισμένα οχήματα και στρατό, με πολλά θύματα, ενώ σε ένα τρίτο προκαλέσανε ζημιές.

Η παράδοση άνευ όρων της Μεραρχίας Ακουι στη Βέρμαχτ έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 1943, στη βίλα Βαλιάνου στις Κεραμιές της Λιβαθούς, όταν έχουν αποκλειστεί και εξοντώνονται χιλιάδες ιταλικού στρατού πάνω στο άδενδρο και άνυδρο βουνό της Φάλαρης, χωρίς επιμελητεία, χωρίς νερό και χωρίς πυρομαχικά (...)

Και μετά την άνευ όρων παράδοση, ακολουθεί η σφαγή 10.000 αιχμαλώτων, η μεγαλύτερη σφαγή αιχμαλώτων στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, ενώ οι Αγγλοι από το στρατηγείο της Μ. Ανατολής, στο οποίο μετείχε και η ελληνική εξόριστη αστική κυβέρνηση, που τους είχανε προτρέψει και πιέσει για τη σύγκρουσή τους με τους Γερμανούς, τάζοντάς τους βοήθεια από θάλασσα και αέρα, χωρίς να φανεί ίχνος τέτοιας βοήθειας, λένε από ασυρμάτου στον απεσταλμένο τους στην Κεφαλονιά, τον υπίλαρχο Γεράσιμο Γαλιατσάτο: "Μη σας απασχολεί πλέον αυτή η υπόθεσις"».

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Σε επιστολή τους νεοσύλλεκτοι της 2019/Δ' ΕΣΣΟ μάς γράφουν:

«Παρουσιαστήκαμε στο στρατόπεδο Νικολάου Βογιατζή στον Εβρο. Το πιο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι το κόστος αλλά και η ταλαιπωρία της μετακίνησης από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Αθήνα, όπου μένουν πολλοί συνάδελφοί μας. Οι περισσότεροι έπρεπε να έρθουμε από την προηγούμενη μέρα και να πληρώσουμε ξενοδοχείο, καθώς το ταξίδι διαρκεί πάνω από 10 ώρες. Επίσης, πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν φοριαμό, όπως και βασικά πράγματα για την εκπαίδευση και τη διαβίωσή μας.

Ωστόσο, από την πρώτη μέρα διαμαρτυρηθήκαμε στη διοίκηση, βγήκαμε στην αναφορά, με αποτέλεσμα και άλλοι συνάδελφοί μας να αναφέρουν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δεν αποδεχόμαστε ότι "αυτά είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στον ελληνικό στρατό". Οι φαντάροι που αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και αγωνίες από την πρώτη μέρα βγαίνουμε μπροστά, διεκδικούμε ό,τι είναι απαραίτητο για τη θητεία μας».

***
Η ανάγνωση εφημερίδας βασικό δικαίωμα των φαντάρων

Οπως καταγγέλλει νεοσύλλεκτος φαντάρος από την Κω: «Κάποια στελέχη που ήταν παρόντα στον έλεγχο των προσωπικών μου αντικειμένων κατάσχεσαν τον "Ριζοσπάστη" που είχα μαζί μου, με την αρχική δικαιολογία ότι "στο στρατό δεν εκφράζουμε πολιτικές απόψεις". Στη διαμαρτυρία μου ότι δεν απαγορεύεται να διαβάζεις εφημερίδα και ότι το πρόβλημα είναι η συγκεκριμένη εφημερίδα, άλλαξαν τροπάρι λέγοντας ότι "απαγορεύονται όλες, ακόμα και οι αθλητικές". Οταν είδαν ότι δεν πιάνει κανένα τέτοιο επιχείρημα, άλλωστε δεν υπάρχει κανονισμός που να απαγορεύει την κατοχή και ανάγνωση εφημερίδας, μου επέστρεψαν τον "Ριζοσπάστη".

Αποτελεί δικαίωμα του φαντάρου να διαβάζει εφημερίδες και βιβλία για να αξιοποιεί πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ