ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη απαντούν στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

MotionTeam

Θέσεις μάχης για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με επίκεντρο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, παίρνουν εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις, βαδίζοντας προς τα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση που οργανώνουν σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ.

Για το περιεχόμενο της νέας επίθεσης ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση, τους στόχους που υπηρετεί, αλλά και την ανάγκη να δοθεί μαζική και αποφασιστική εργατική - λαϊκή απάντηση, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σ' αυτό το φύλλο δηλώσεις από τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Αντώνη Λακιάρα, γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott».

ΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
Υπάρχει ήδη πικρή πείρα από την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

Το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης ΝΔ αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που απορρέει από τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρατηγικός στόχος των αντιασφαλιστικών ανατροπών είναι η «ελάφρυνση» των καπιταλιστών και του κράτους τους από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, από την κατάκτηση των εργατών να παίρνουν πίσω μέσω αυτής ένα κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας που παράγουν.

Η ιδιωτική ασφάλιση, που ολοένα ενισχύεται, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για πραγματική Ασφάλιση, αφού χάνονται ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών. Η περιβόητη «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ας δούμε την πικρή εμπειρία από τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΔΔ) σε επαγγελματικό, στους κλάδους σύνταξης (ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ) και Πρόνοιας (ΤΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ), πριν έξι χρόνια, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων του 2ου μνημονίου.

Η σύνταξη μετατρέπεται σε επίδομα ελεημοσύνης, όπως άλλωστε προβλέπει η αρχική αναλογιστική μελέτη, στην οποία στηρίχτηκε η μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό - ΝΠΙΔ, με τη μέση σύνταξη να πέφτει στα 140 ευρώ.

Η συνολική μείωση στις συντάξεις από το 2013 μέχρι σήμερα φτάνει περίπου στο 80%. Ο κλάδος Πρόνοιας καταβάλλει το εφάπαξ μειωμένο κατά 64%, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο και την αναλογιστική μελέτη, χωρίς να αποκλείονται και άλλες μειώσεις ή και αυξήσεις στις εισφορές.

Μια σειρά από παροχές, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια, καταργήθηκαν. Η κεφαλαιοποίηση του Ταμείου ισούται με τα ποσά που περικόπηκαν από τις συντάξεις. Η περιουσία του τοποθετείται σε μετοχές και ομόλογα, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων βρίσκεται στα χέρια επενδυτών, όπως προβλέπεται από τα καταστατικά των επαγγελματικών ταμείων.

Είναι καθαρό ότι τα χρήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων «αξιοποιούνται» δεόντως από τους κεφαλαιοκράτες μέσω των επαγγελματικών ταμείων, που υποστηρίζονται σθεναρά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τους «συνδικαλιστές» τους.

Και η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια σχετικά με τα αποτελέσματα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Ασφάλιση. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι της ENRON έχασαν και τη δουλειά τους και όλες τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις. Δισεκατομμύρια έχασαν αντίστοιχα Ταμεία στην Αγγλία, ενώ φαλίρισαν σε Χιλή και Αργεντινή.

Οσο, λοιπόν, κι αν προσπαθούν οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις και οι εργατοπατέρες (βλ. συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο) να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κεφαλαιοποίηση στην Ασφάλιση τους ωφελεί, η πραγματικότητα προσφέρει διαφορετικά συμπεράσματα.

Σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πάλη για δημόσια και δωρεάν καθολική Ασφάλιση, στη βάση των σύγχρονων εργατικών αναγκών. Προϋπόθεση, ασφαλώς, είναι η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο που εμποδίζει αυτήν τη δυνατότητα, γιατί δεν συνάδει με την κερδοφορία του. Στις 30 Νοέμβρη, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δίνουμε αυτό το μήνυμα.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Μόνο ο μαζικός αγώνας συνταξιούχων και εργαζομένων μπορεί να ανατρέψει την επίθεση

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων πήρε την πρωτοβουλία και καλεί όλους τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε κοινό αγώνα με την οργάνωση συλλαλητηρίων στις 30 Νοέμβρη σε όλες τις πόλεις της χώρας, απέναντι στη νέα επέλαση για την κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια, οι συνταξιούχοι κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και πορεία στο Μαξίμου στις 14 Δεκέμβρη.

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τους πάντες, την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία - Πρόνοια.

Το «νέο» Ασφαλιστικό που διαφημίζει η ΝΔ είναι παλιό, γνώριμο και δοκιμασμένο. Το σύστημα των «τριών πυλώνων», η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε «ατομική υπόθεση» είναι κάτι που ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και «ασφαλισμένοι» στις ΗΠΑ και αλλού.

Στην ουσία, απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι συντάξεις ρίχνονται όλο και πιο βαθιά στον Καιάδα. Πρώτο θύμα είναι οι επικουρικές, τις οποίες η κυβέρνηση εισάγει σε σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης, ως πηγή νέων κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακολουθούν οι κύριες...

Οι συνταξιούχοι από την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν ότι όλα τα θέματα όπως Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κοινωνικές παροχές, Συλλογικές Συμβάσεις, σταθερή εργασία, ανθρώπινα ωράρια εργασίας κ.ά., δεν είναι χάρισμα κανενός, είναι κατακτήσεις με σκληρούς αγώνες και θυσίες.

Μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται, εμείς οι συνταξιούχοι, που έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια όλες αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές, εκτιμάμε ότι το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, μόνο ο μαζικός αγώνας παντού μπορεί να ανατρέψει, έχοντας στόχο την υπεράσπιση όλων των κατακτήσεων και της Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους.

Να δώσουμε όλοι μαζί αυτήν τη μάχη και να συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΚΙΑΡΑΣ
Βαρύ πλήγμα και για τους εργαζόμενους στο «θαύμα» του Τουρισμού

Γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής επίθεσης όλων των τελευταίων χρόνων.

Ο «κοινωνικός κουμπαράς» που είχε δημιουργηθεί μετά το 1950, από πολλές γενιές εργαζομένων στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, πριν ξεκινήσει η διάλυσή του από τη ΝΔ το 2007 και ολοκληρωθεί από τις κυβερνήσεις και τα μνημόνια που ακολούθησαν, διασφάλιζε παροχές Υγείας και εφάπαξ που αντιστάθμιζαν σε ένα βαθμό την εποχικότητα του επαγγέλματος και την ανασφάλεια για το μέλλον. Σήμερα οι παροχές Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για την παροχή εφάπαξ κατέληξαν στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζές τους.

Οι ασφαλιστικές κλάσεις που είχαν κατακτηθεί από το εργατικό κίνημα για τους σερβιτόρους απαγόρευαν στην εργοδοσία να τους ασφαλίζει για ένα κομμάτι ψωμί και απέδιδαν στο τέλος του εργασιακού βίου μια αξιοπρεπή σύνταξη. Σήμερα, που βασιλεύει η μερική απασχόληση, η σύνταξη θα είναι χειρότερη κι από ένα πετσοκομμένο μεροκάματο.

Η δυνατότητα να συνταξιοδοτείται ένας εποχικός εργαζόμενος του κλάδου με 4.500 μέρες δουλειάς και να λαμβάνονται υπόψη για τη σύνταξη οι μισθοί των τελευταίων χρόνων θυσιάστηκε στο βωμό της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώνει κανείς, όχι μονάχα όσο θα βρίσκει δουλειά, αλλά ούτε όταν δεν θα τον προσλαμβάνει κανείς, γιατί θα είναι «αντιτουριστικός». Τα ίδια αδιέξοδα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εργαζόμενες, κυρίως καμαριέρες, που φορτώθηκαν έως και 15 χρόνια δουλειάς παραπάνω για να πάρουν στο τέλος μια σύνταξη πείνας.

Σήμερα, το νέο επεισόδιο στην αντιασφαλιστική επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ολοκληρώσει ένα έγκλημα δεκαετιών.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους συναδέλφους μας είναι κατά πόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, με δουλειά λίγων μηνών το χρόνο, λίγων ημερών το μήνα. Ποιο «συμβόλαιο» ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας θα μπορεί να διατηρείται σε ισχύ όταν θα είμαστε άνεργοι, ποιες ιατροφαρμακευτικές καλύψεις θα έχουν τα παιδιά μας;

Οι απαντήσεις μας πρέπει να δοθούν με την οργάνωση αγώνα για δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Να απορρίψουμε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για «ατομικούς κουμπαράδες» που δήθεν θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Να βάλουμε φραγμό στην πλήρη παράδοση της Υγείας και Πρόνοιας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να πάρουμε πίσω ό,τι μας έκλεψαν. Να διεκδικήσουμε την παροχή εφάπαξ που είχαμε κατακτήσει από δικά μας χρήματα. Να επαναφέρουμε τα ΒΑΕ και να διεκδικήσουμε όρια ηλικίας για σύνταξη που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, με βάση τον πλούτο που παράγουμε, την τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio»

Για την οργάνωση της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση και για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων τη Δευτέρα 11/11 στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυρουπόλεως 33 και Σπάρτης, πλατεία Αμερικής).

Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει την Τρίτη 12/11 η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιούχων

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια στις 30/11 και για το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 14/12 στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων προχωρά τις επόμενες μέρες σε 15 περιφερειακές συσκέψεις Διοικητικών Συμβουλίων.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εξής συσκέψεις:

-- Την Τρίτη 12/11 στην Αττική (Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, 10 π.μ.).

-- Την Πέμπτη 14/11 σε Αγρίνιο (Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.), Βόλο (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.) και Αμφισσα (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ