Οι φιέστες των αστών ηγετών δεν κρύβουν την πραγματικότητα
Copyright 2019 The Associated |
Τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, που σηματοδότησε την ανατροπή της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, γιορτάστηκαν το Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα, παρουσία των αρχηγών κρατών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), στο πρόσωπο των οποίων τιμήθηκε η συμβολή των τότε ηγεσιών στην αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση.
Μετά την ευφορία της 9ης Νοέμβρη 1989 για την «ελευθερία» και την «ευημερία», εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί πετάχτηκαν στα δεσμά της ανεργίας, της φτώχειας και της απελπισίας, εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και τις δουλειές τους.
«Η ειρηνική επανάσταση στη ΓΛΔ είχε θαρραλέα πρότυπα» στην Πολωνία, στην Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία, σημείωσε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «η έκκληση για ελευθερία τελικά δημιούργησε νέες δημοκρατίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».
Ωστόσο, η καγκελάριος παραδέχτηκε, στο φόντο της λαϊκής δυσαρέσκειας για τις ανισότητες, τα αντεργατικά μέτρα που σάρωσαν στη συνέχεια όλη την Ευρώπη, πως οι υποτιθέμενες «αξίες της Ευρώπης - ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει και μελλοντικά να υποστηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε μια περίοδο «με βαθιές τεχνολογικές και παγκόσμιες αλλαγές».
Προκλητικά και πέρα από την πραγματικότητα τα λόγια του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού Προέδρου, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ: «Οι γενναίοι του 1989 κατέστησαν εφικτή την ελευθερία και την ενότητα της Ευρώπης. Μια ειρηνική Ευρώπη, μια Ευρώπη στην οποία ενωθήκαμε με τη δική μας ελεύθερη βούληση, μια Ευρώπη στην οποία Ανατολή και Δύση, Βορράς και Νότος, μεγάλα και μικρά κράτη, έχουν ισότιμη φωνή και φέρουν όλα ένα μερίδιο της ευθύνης»!
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που σημειωτέον προωθεί τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού ενάντια στους μετανάστες, μιλώντας για την 30ή επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, χαρακτήρισε τη Γερμανία μία από τις «πολυτιμότερες συμμάχους» των ΗΠΑ. «Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε εδώ και καιρό, όμως τα τυραννικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις τακτικές καταδυνάστευσης του σοβιετικού τύπου ολοκληρωτισμού, που έριξαν ένα διαρκές σκοτάδι στην Ιστορία», γράφει ο Λευκός Οίκος, με έμμεσες αναφορές σε Ρωσία και Κίνα.
Το τείχος του Βερολίνου «άνοιξε το δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας και την ενότητα της Ευρώπης. Ας φανούμε αντάξιοι αυτής της υπόσχεσης», ευχήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που είχε την Κυριακή το βράδυ δείπνο με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φ. Β. Σταϊνμάγερ.
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον «Economist», χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και επαναφέροντας στο προσκήνιο σοβαρές αντιθέσεις που σιγοβράζουν όχι απλά εντός της βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας, αλλά και εντός των ίδιων των κρατών - μελών της ΕΕ. Ενδεικτική αυτών των αντιθέσεων είναι η κριτική που ο Μακρόν άσκησε - στην ίδια συνέντευξη - και στους όρους λειτουργίας της ΕΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του γαλλικού κεφαλαίου για την υπεράσπιση της θέσης του και για το πώς θα διασφαλίσει περισσότερα εφόδια σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο Γάλλος ηγέτης χαρακτήρισε τον κανόνα του δημόσιου ελλείμματος στο 3% «συζήτηση ενός άλλου αιώνα» και υποστήριξε ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε την "οικονομική μας συμφωνία" (σ.σ. στην ΕΕ)», αναφερόμενος συνολικά στους δημοσιονομικούς κανόνες που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σπάσει το «ταμπού» της χρησιμοποίησης των ελλειμμάτων για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων και να καταργηθεί η ύπαρξη αυστηρού ορίου για τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη. Αν δεν γίνει αυτό - συνέχισε ο Μακρόν σύμφωνα με όσα ΜΜΕ αναμετέδωσαν εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξής του - η Ευρώπη θα κινδυνεύσει να εκτοπιστεί από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σε κρίσιμα πεδία της τεχνολογίας και της άμυνας, όπου Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατευθύνουν μεγάλες δαπάνες. «Η Ευρώπη είναι μία από τις ηπείρους με τα υψηλότερα επίπεδα αποταμιεύσεων. Ενα μεγάλο μέρους τους χρησιμοποιείται για την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων... Δηλαδή, με τις δικές μας αποταμιεύσεις, πληρώνουμε για το μέλλον της Αμερικής και αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι γινόμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι. Είναι παράλογο...», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Αυτή η αντιπαράθεση (για το ύψος των ελλειμμάτων) δεν θα μας επιτρέψει να προετοιμαστούμε για το μέλλον» επέμεινε, ισχυριζόμενος ότι αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει παγκόσμια δύναμη, δεν θα αποφύγει τα μεγαλύτερα ελλείμματα. «Οταν κοιτάζω το επίπεδο των επενδύσεών μας για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σε σύγκριση με την Κίνα ή τις ΗΠΑ... Απλά "δεν παίζουμε στο ίδιο πρωτάθλημα". Γι' αυτό η συζήτηση για το 3% (σ.σ. ως όριο) στους προϋπολογισμούς και το 1% ανήκουν στον περασμένο αιώνα...».
Από κοντά και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι η ίδια η ΕΕ προβλέπει τη δυνατότητα αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ότι «πρέπει να ασχοληθούμε με αυτή την αναθεώρηση, ιδιαίτερα της διαρθρωτικής προσαρμογής (δηλαδή τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική ανάπτυξη)... Δεν είμαστε λογιστές, είμαστε πολιτικοί... Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην καινοτομία και την τεχνολογική μετάβαση. Πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση για να πούμε ότι μπορούμε να έχουμε εξαιρέσεις (στους ευρωπαϊκούς κανόνες) για τις επενδύσεις». Κατά τ' άλλα είπε βέβαια ότι στη Γαλλία «σεβόμαστε τον κανόνα του 3%, τον εφαρμόζουμε, είμαστε πιο ισχυροί όταν σεβόμαστε έναν κανόνα...».
Στο μεταξύ, στον απόηχο της κριτικής Μακρόν και για το ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανήλθε αναφέροντας ότι «το ΝΑΤΟ, η Ατλαντική Συμμαχία, είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας», αλλά και χαρακτηρίζοντας «όλο και περισσότερο σαφές» το ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι, τα κράτη - μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη στο μέλλον» και «αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό υπάρχει η διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό που αποκαλούμε PESCO». Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι «θέλουμε και έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ» και «θα ήταν λάθος να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποδυναμωθεί. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους». Είπε ακόμα ότι «ναι, θέλουμε μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη, όμως την χρειαζόμαστε ως τμήμα ενός ισχυρού ΝΑΤΟ και όχι ως αντικαταστάτη του».
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε από τη μεριά του ότι το ΝΑΤΟ είναι «η πιο σημαντική συμμαχία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της ελευθερίας», ενώ είπε ακόμα ότι «οι αμφιβολίες του Προέδρου Μακρόν σχετικά (σ.σ. με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα) ίσως ωθήσουν άλλους συμμάχους να αναρωτηθούν αν ίσως η Γαλλία είναι αυτή που έχει αμφιβολίες για το αν θα την τηρήσει».
ΜΑΡΜΑΡΙΔΑ.--
Ξεκίνησε το Σάββατο και θα διαρκέσει συνολικά 12 μέρες νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση που οργανώνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean 2019 Invitation Exercise), σε μία περίοδο που η Αγκυρα εντείνει το παζάρι με πολλά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που «ενδιαφέρονται» για την περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», στην άσκηση θα πάρουν μέρος συνολικά 47 πλοία και δύναμη 4.700 ατόμων, ενώ τα πλοία αναχώρησαν από τη Μαρμαρίδα, το τουρκικό λιμάνι που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο. Στην άσκηση συμμετέχουν, εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, και δυνάμεις από ΗΠΑ, Πακιστάν, Καναδά, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Ελλάδα.
Κι ενώ τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή πυκνώνουν, με διάφορες συμμετοχές, νέα ώθηση στις διεργασίες που δυναμώνουν με επίκεντρο το Κυπριακό αναμένεται να δώσει η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, στις 25 Νοέμβρη, στο Βερολίνο. Ενόψει της συνάντησης, αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας), ενώ το Σάββατο ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, την Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, που επιστρέφει στη Λευκωσία για νέες επαφές.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, μιλώντας στο δίκτυο CBS υπενθύμισε ότι «το να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ» και ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει «τα μέγιστα» προκειμένου η Τουρκία «να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ»...