Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛOΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επαναφέρει κριτική και στους όρους λειτουργίας της ΕΕ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον «Economist», χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και επαναφέροντας στο προσκήνιο σοβαρές αντιθέσεις που σιγοβράζουν όχι απλά εντός της βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας, αλλά και εντός των ίδιων των κρατών - μελών της ΕΕ. Ενδεικτική αυτών των αντιθέσεων είναι η κριτική που ο Μακρόν άσκησε - στην ίδια συνέντευξη - και στους όρους λειτουργίας της ΕΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του γαλλικού κεφαλαίου για την υπεράσπιση της θέσης του και για το πώς θα διασφαλίσει περισσότερα εφόδια σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γάλλος ηγέτης χαρακτήρισε τον κανόνα του δημόσιου ελλείμματος στο 3% «συζήτηση ενός άλλου αιώνα» και υποστήριξε ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε την "οικονομική μας συμφωνία" (σ.σ. στην ΕΕ)», αναφερόμενος συνολικά στους δημοσιονομικούς κανόνες που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σπάσει το «ταμπού» της χρησιμοποίησης των ελλειμμάτων για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων και να καταργηθεί η ύπαρξη αυστηρού ορίου για τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη. Αν δεν γίνει αυτό - συνέχισε ο Μακρόν σύμφωνα με όσα ΜΜΕ αναμετέδωσαν εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξής του - η Ευρώπη θα κινδυνεύσει να εκτοπιστεί από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σε κρίσιμα πεδία της τεχνολογίας και της άμυνας, όπου Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατευθύνουν μεγάλες δαπάνες. «Η Ευρώπη είναι μία από τις ηπείρους με τα υψηλότερα επίπεδα αποταμιεύσεων. Ενα μεγάλο μέρους τους χρησιμοποιείται για την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων... Δηλαδή, με τις δικές μας αποταμιεύσεις, πληρώνουμε για το μέλλον της Αμερικής και αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι γινόμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι. Είναι παράλογο...», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Αυτή η αντιπαράθεση (για το ύψος των ελλειμμάτων) δεν θα μας επιτρέψει να προετοιμαστούμε για το μέλλον» επέμεινε, ισχυριζόμενος ότι αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει παγκόσμια δύναμη, δεν θα αποφύγει τα μεγαλύτερα ελλείμματα. «Οταν κοιτάζω το επίπεδο των επενδύσεών μας για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σε σύγκριση με την Κίνα ή τις ΗΠΑ... Απλά "δεν παίζουμε στο ίδιο πρωτάθλημα". Γι' αυτό η συζήτηση για το 3% (σ.σ. ως όριο) στους προϋπολογισμούς και το 1% ανήκουν στον περασμένο αιώνα...».

Από κοντά και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι η ίδια η ΕΕ προβλέπει τη δυνατότητα αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ότι «πρέπει να ασχοληθούμε με αυτή την αναθεώρηση, ιδιαίτερα της διαρθρωτικής προσαρμογής (δηλαδή τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική ανάπτυξη)... Δεν είμαστε λογιστές, είμαστε πολιτικοί... Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην καινοτομία και την τεχνολογική μετάβαση. Πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση για να πούμε ότι μπορούμε να έχουμε εξαιρέσεις (στους ευρωπαϊκούς κανόνες) για τις επενδύσεις». Κατά τ' άλλα είπε βέβαια ότι στη Γαλλία «σεβόμαστε τον κανόνα του 3%, τον εφαρμόζουμε, είμαστε πιο ισχυροί όταν σεβόμαστε έναν κανόνα...».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, στον απόηχο της κριτικής Μακρόν και για το ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανήλθε αναφέροντας ότι «το ΝΑΤΟ, η Ατλαντική Συμμαχία, είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας», αλλά και χαρακτηρίζοντας «όλο και περισσότερο σαφές» το ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι, τα κράτη - μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη στο μέλλον» και «αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό υπάρχει η διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό που αποκαλούμε PESCO». Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι «θέλουμε και έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ» και «θα ήταν λάθος να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποδυναμωθεί. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους». Είπε ακόμα ότι «ναι, θέλουμε μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη, όμως την χρειαζόμαστε ως τμήμα ενός ισχυρού ΝΑΤΟ και όχι ως αντικαταστάτη του».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε από τη μεριά του ότι το ΝΑΤΟ είναι «η πιο σημαντική συμμαχία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της ελευθερίας», ενώ είπε ακόμα ότι «οι αμφιβολίες του Προέδρου Μακρόν σχετικά (σ.σ. με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα) ίσως ωθήσουν άλλους συμμάχους να αναρωτηθούν αν ίσως η Γαλλία είναι αυτή που έχει αμφιβολίες για το αν θα την τηρήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ