Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αιματοβαμμένες οι εκδηλώσεις μνήμης

ΡΑΜΑΛΑ.--

Στο αίμα έβαψαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές τις φετινές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Οχθη με αφορμή τη 15η επέτειο από το θάνατο του πρώην Προέδρου και ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Γιάσερ Αραφάτ. Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν χτες κοντά σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς της νότιας Δυτικής Οχθης, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος ο 22χρονος διαδηλωτής Ομάρ Μπαντάουι. Δεκάδες άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν ή μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με δύσπνοια από τη βροχή δακρυγόνων που έριξαν Ισραηλινοί στρατιώτες για να διαλύσουν βίαια τις συγκεντρώσεις των Παλαιστινίων.

Στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, μίλησε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Ο Αμπάς καταφέρθηκε εναντίον της μεροληπτικής, όπως τόνισε, πολιτικής των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα και διαφημιζόταν ως η «συμφωνία του αιώνα» έχει καταντήσει «χαστούκι του αιώνα». «Προσπάθησαν να μας δώσουν το χαστούκι του αιώνα, αλλά τελικά εμείς τους ραπίσαμε στο πρόσωπο», είπε καλώντας στη συνέχεια τους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης, της κατεχόμενης Ανατ. Ιερουσαλήμ και της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας να συμμετάσχουν μαζικά στις επικείμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την πλήρη κυριαρχία των αγροκτημάτων Μπακούρα (Ναχαραγίμ στα Εβραϊκά) και Γκαμρ (γνωστά ως Τσοφάρ στους Ισραηλινούς) που βρίσκονται στη βόρεια κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη ανακτά η Ιορδανία, μετά από 25χρονη προσωρινή παραχώρησή τους στο Ισραήλ και την εκμετάλλευσή τους από Ισραηλινούς αγρότες. Η εξέλιξη προβλεπόταν από την προ 25ετίας «ειρηνευτική» συμφωνία του Οσλο.

Στο φως αυτών των εξελίξεων, η ισραηλινή υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε προχτές τον διορισμό του Ναφτάλι Μπένετ στη θέση του υπουργού Αμυνας, ενώ εντείνονται τα παζάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά η εντολή έχει δοθεί στον αρχηγό του «Γαλαζόλευκου μπλοκ», πρώην αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Μπένι Γκαντζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ