Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις και απελάσεις τζιχαντιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι συγκρούσεις διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων στη βόρεια Συρία πυροδοτούν ανάφλεξη συγκρούσεων και επανεμφάνιση τζιχαντιστών και φιλότουρκων μισθοφόρων στα περίχωρα της πόλης Καμισλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου σημειώθηκε συγχρονισμένη ανατίναξη τριών αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά. Τα ισχυρά ωστικά κύματα από τις εκρήξεις, που πυροδότησαν πιθανώς τζιχαντιστές, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων και τον τραυματισμό 70 άλλων, πέρα από τις καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Ακολούθησε η δολοφονία ενός ιερέα της αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας και του πατέρα του, κοντά στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της βόρειας Συρίας από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης.

Το ίδιο 24ωρο, η λεγόμενη «εκεχειρία» Τουρκίας και Ρωσίας στη ΒΑ Συρία διακόπηκε από επιθέσεις δυνάμεων του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του στα βόρεια προάστια της πόλης Ταλ Ταμρ. Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν χτες τις απελάσεις ξένων τζιχαντιστών σε ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της ΕΕ. Μία από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να αφορά ξένο τζιχαντιστή που επιχειρήθηκε να απελαθεί στην Ελλάδα, από τα τουρκικά σύνορα στον Εβρο, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές αρχές.

Νωρίτερα, ο νέος επιτελάρχης του αμερικανικού στρατού στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, μιλώντας στο δίκτυο ABC και στην εκπομπή «This Week», επιβεβαίωσε ότι στη Συρία θα παραμείνουν περίπου 600 Αμερικανοί στρατιωτικοί, με πρόσχημα την εξόντωση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»...

Η συνέντευξη Ασαντ

Προηγήθηκε την Κυριακή μεγάλη συνέντευξη του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ στο αγγλόφωνο τμήμα του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today». Ανέφερε ότι στις προεδρικές εκλογές του 2021 μπορεί να θέσει υποψηφιότητα όποιος το επιθυμεί, τονίζοντας: «Την περασμένη φορά είμαστε τρεις και αυτήν τη φορά φυσικά θα έχουμε όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι. Θα υπάρξουν πολυάριθμοι υποψήφιοι».

Επιτέθηκε σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ, κατηγορώντας τους ότι τροφοδοτούν τον πόλεμο και τις οργανώσεις τρομοκρατών στη χώρα του. Ξέχωρη αναφορά έκανε σε ΗΠΑ και Τουρκία, τονίζοντας ότι συνεργάστηκαν με τζιχαντιστές και στο παρελθόν για να κλέψουν το συριακό πετρέλαιο. Οσον αφορά το Ισραήλ, υπενθύμισε ότι κατέχει συριακό έδαφος (υψίπεδα Γκολάν) και κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ για υποκρισία επειδή τάχα ενοχλούνται από τα κύματα προσφύγων, ενώ οι ίδιες υποθάλπουν και τροφοδοτούν την τρομοκρατία επί σειρά ετών στη Συρία. «Μισούν τον Ερντογάν αλλά την ίδια ώρα τον θέλουν κιόλας», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις ισχυρές χώρες της ΕΕ.

Ο Σύρος Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οργάνωση «Λευκά Κράνη» που έχουν στήσει βρετανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες σαν «πολυεργαλείο», που από τη μια ξεπλένει τους τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και από την άλλη στήνει προβοκάτσιες με χημικά όπλα σε βάρος της συριακής κυβέρνησης και του συριακού λαού. Προκάλεσε εκείνους που τον κατηγορούν να αποδείξουν τις σε βάρος του κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.

Ωρες μετά ανακοινώθηκε στην Τουρκία ότι βρέθηκε νεκρός, έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, ο ιδρυτής της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» Βρετανός Τζέιμς Λε Μεσουριέρ. Στο παρελθόν είχε διατελέσει αξιωματικός του βρετανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών MI6. Η σορός του έφερε σπασμένα άκρα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υπόθεση ερευνάται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ