ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Γνωμοδότηση για την αντισυνταγματικότητά του δημοσιοποίησε ο ΣΕΓΑΣ

Ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του προχώρησε στη δημοσιοποίηση γνωμοδότησης του συνταγματολόγου Νίκου Αλεβιζάτου στην οποία χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αφορούν τους χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς στις θητείες των προέδρων και μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την γνωμάτευση οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για την αναδρομικότητα των θητειών και τα όρια ηλικίας για την εκλογιμότητα των προέδρων των αθλητικών Ομοσπονδιών είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων και τα ατομικά δικαιώματα των στελεχών του αθλητισμού.

Απάντηση Β. Σεβαστή για το καταστατικό

Παράλληλα, ο ΣΕΓΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου (ΙAAF), Σεμπάστιαν Κόου, για τα παραπάνω ζητήματα, έπειτα από σχετική ενημέρωση που του έγινε από τον ΣΕΓΑΣ. Βασιζόμενος και στα όσα τονίζει ο πρόεδρος της IAAF, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Bασίλης Σεβαστής, απάντησε στον ισχυρισμό του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τη διατύπωση του άρθρου 7 παρ. 5 του καταστατικού της IAAF.

Θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως το εν λόγω άρθρο διατυπώνει την άποψη ότι «πάνω από κάθε Ομοσπονδία κράτους είναι η νομοθεσία του κράτους». Οπως όμως τονίζει ο γγ του ΣΕΓΑΣ, η επιστολή Κόου ξεκαθαρίζει πως στο καταστατικό της IAAF «είναι άλλο πράγμα να λειτουργεί μια Ομοσπονδία - μέλος της IAAF σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και άλλο η εναρμόνιση με το καταστατικό της IAAF σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης (θητείες - όρια ηλικίας κ.λπ.)».

Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Μια σειρά από διατάξεις του έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον αθλητικό κόσμο, ενώ και στους βασικούς άξονες που αφορούν την καταπολέμηση της βίας και τα μέτρα για τους χειραγωγημένους αγώνες, ακολουθώντας την πεπατημένη προηγούμενων νομοσχεδίων του παρελθόντος, δεν αγγίζει την ουσία της δημιουργίας των προβλημάτων: Την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, που γεννά και αναπαράγει φαινόμενα βίας, διαφθοράς και διαπλοκής.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURO 2020
Κίνητρο η καλή εικόνα για την Εθνική

Προς το φινάλε των προκριματικών του Euro 2020 η Εθνική επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση

Eurokinissi

Προς το φινάλε των προκριματικών του Euro 2020 η Εθνική επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση
Στοχεύοντας στη συνέχιση της πορείας βελτίωσης της εικόνας της που πέτυχε στους δύο προηγούμενους αγώνες της, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τις υποχρεώσεις της στον 10ο όμιλο των προκριματικών του Euro 2020, αρχής γενομένης από τον αποψινό εκτός έδρας αγώνα με την Αρμενία (19.00 - Open TV / Cosmote Sport 2), ενώ κλείνει τη Δευτέρα στην Αθήνα με αντίπαλο τη Φινλανδία.

Η ελληνική ομάδα έχει αποκλειστεί προ πολλού από την τελική φάση και της απομένει να «γράψει» ένα καλό φινάλε, που θα μετριάσει τις εντυπώσεις από τη συνολικά απογοητευτική πορεία της στα προκριματικά. Παράλληλα, όπως έχει τονίσει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Φαν Σιπ, ζητούμενο είναι η συνέχιση των καλών εμφανίσεων και να τεθούν οι βάσεις ώστε η Εθνική να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Δίνοντας το στίγμα ενόψει των αναμετρήσεων με Αρμενία και Φινλανδία, ο Φαν Σιπ ανέφερε πως οι διεθνείς θα πρέπει με την εμφάνισή τους να δείξουν πως πιστεύουν σε αυτό που χτίζεται. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εικόνα που έδειξαν αυτοί που κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους προηγούμενους αγώνες της Εθνικής, στο πλαίσιο της γενικής ανανέωσης (με πολλούς «παλιούς» να απουσιάζουν). Διευκρίνισε πάντως ότι η 23άδα δεν θα είναι ποτέ ίδια και ότι θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.

Μιλώντας για την Αρμενία, είπε πως πρόκειται για μια ομάδα που επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης αλλά είναι ικανή να κάνει ζημιά, έστω και χωρίς το «βαρύ» της όνομα, τον Μιχιταριάν, που απουσιάζει.

  • Επίσης για τον 10ο όμιλο τίθενται αντιμέτωπες απόψε: Φινλανδία - Λιχτενστάιν (19.00 - Cosmote Sports 3), Βοσνία - Ιταλία (22.00 - Cosmote Sport 1).
  • H βαθμολογία: Ιταλία 24, Φινλανδία 15, Αρμενία 10, Βοσνία 10, Ελλάδα 8, Λιχτενστάιν 2. Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες.
ΠΑΟ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 105-106 (β' παρ.)
Χαμένη ευκαιρία...

Την ευκαιρία να πλησιάσει την πρώτη εξάδα στην Ευρωλίγκα έχασε χτες ο Παναθηναϊκός, που ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από την Αλμπα Βερολίνου με 106-105 μετά από δύο παρατάσεις (κανονικός αγώνας 88-88, α' παράταση 98-98) για την 8η αγωνιστική. Ετσι το «τριφύλλι» με απολογισμό 4-4 ξανάπεσε στην 9η θέση και εκτός οκτάδας, ενώ για την Αλμπα, που είχε και απουσίες βασικών στελεχών, αυτή ήταν μόλις η δεύτερη νίκη της.

Οι «πράσινοι» στο πρώτο μέρος πραγματοποίησαν τη χειρότερή τους εμφάνιση φέτος στη διοργάνωση, δεχόμενοι 58 πόντους (ενώ έβαλαν 49), με σοβαρά προβλήματα στα ριμπάουντ, στις προσωπικές μονομαχίες και στην αμυντική λειτουργία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Στην επανάληψη βελτιώθηκαν αμυντικά, με τον Παπαπέτρου σε σπουδαία βραδιά (39 πόντοι) «μάζεψαν» τη διαφορά και 1' από τη λήξη πέρασαν μπροστά στο σκορ (87-86), ωστόσο τα 40 λεπτά βρήκαν τις δύο ομάδες ισόπαλες.

Ο αγώνας παρέμεινε ντέρμπι και στα έξτρα πεντάλεπτα. Στην πρώτη παράταση ένα τρίποντο του Παππά και ένα καλάθι - απάντηση του Χέρμανσον διαμόρφωσαν τη δεύτερη ισοπαλία. Στη δεύτερη παράταση οι δύο ομάδες, αν και κουρασμένες, πάλεψαν στα ίσα για τη νίκη, με το καλάθι και φάουλ του Σίκμα και το άστοχο τρίποντο του Ράις να διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Παναθηναϊκός: Τόμας 16, Παπαγιάννης 2, Παπαπέτρου 39, Παππάς 14, Τζόνσον 2, Μπράουν, Καλάθης 10, Γουάιλι 22, Μήτογλου.

Αλμπα Βερολίνου: Μέισον 9, Γκιφάι 14, Ντιλόου, Μάτισεκ, Σνάιντερ 6, Χέρμανσον 20, Γκεντράιτις 15, Τίμαν 11, Νόκο 17, Σίκμα 14.

SUPER LEAGUE 2
Κομβική κόντρα στη Δράμα

Με την αναμέτρηση Δόξας Δράμας και Παναχαϊκής (17.30 - ΕΡΤ Sports), μεγάλης σημασίας για τις θέσεις της πρώτης πεντάδας, ανοίγει σήμερα η αυλαία της 5ης αγωνιστικής της Super League 2. Με όπλο την έδρα της η Δόξα, 6η αυτή τη στιγμή, επιδιώκει τη βαθμολογική της άνοδο, την ώρα που οι Πατρινοί, 3οι στη βαθμολογία, στοχεύουν να παραμείνουν κοντά στην κορυφή.

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
Ψάχνοντας σημάδια ανάκαμψης

Μετά τις δύο συνεχόμενες εντός έδρας ήττες από Μακάμπι Τελ Αβίβ και Εφές, ο Ολυμπιακός αναζητεί «σφυγμό» απόψε με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ (21.30 - Novasports 1) για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Με μόλις 2 νίκες μέχρι τώρα, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και δεν έχουν περιθώρια νέας ήττας, τρίτης κατά σειρά στην έδρα τους.

Το κλίμα στην ομάδα είναι βαρύ και όπως παραδέχτηκε ο τεχνικός της, Κεστούτις Κεμζούρα, οι απανωτές ήττες αλλά και οι εμφανίσεις που τις συνόδευσαν έχουν φέρει πίεση. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι μέσα από τη δουλειά που γίνεται θα έρθουν και οι νίκες. Χαρακτήρισε τη Ζαλγκίρις ποιοτική και σκληρή ομάδα, που παλεύει το ίδιο σε όλο τον αγώνα. Γι' αυτό, είπε, οι παίκτες του θα πρέπει να εμφανιστούν συνεχώς συγκεντρωμένοι και να αποφύγουν τα κενά στην απόδοση, όπως στον προηγούμενο αγώνα.

Προβλήματα απουσιών δεν υπάρχουν στον Ολυμπιακό, αφού Πρίντεζης και Ριντ ξεπέρασαν τις ενοχλήσεις τους.

  • Αλλοι αγώνες της βραδιάς: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενερμπαχτσέ (19.00 - Novasports 2), Ερυθρός Αστέρας - Βιλερμπάν (20.00 - Novasports 3), Βαλένθια - Μπάγερν Μονάχου (22.00 - Novasports 2).
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Στις 24/11 οι 2οι Αγώνες Στίβου για παιδιά

Με εφαλτήριο την επιτυχία της περσινής πρώτης διοργάνωσης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου για 2η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει μαζί με την Αθλητική Γυμναστική Ενωση Ζακύνθου (ΑΓΕΖ)) αθλητική εκδήλωση αγωνισμάτων στίβου για παιδιά. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Νοέμβρη στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης (10.00 - 13.00), με θέμα «Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση - πολέμους - προσφυγιά».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, όπως πάντα, θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα του μαζικού αθλητισμού, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί μέσω των σωματείων όσο και για τα παιδιά τους, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια».

Παράλληλα, η επιτυχία της εκδήλωσης πέρυσι και η διοργάνωσή της και φέτος αναδεικνύουν τη σημαντική δουλειά που κάνει μέσα από αυτήν το ΕΚΖ στη νεολαία, προτρέποντας ακόμα περισσότερους να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Οι εγγραφές για συμμετοχή πραγματοποιούνται στα σχολεία και στην ομάδα στίβου της ΑΓΕΖ. Εχουν ξεκινήσει από τις 10/11 και θα συνεχιστούν μέχρι τη μέρα της εκδήλωσης (24/11). Οι διοργανωτές ενημερώνουν πως για τη συμμετοχή των ανήλικων μαθητών χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής από τους γονείς. Στο χώρο θα υπάρχουν γιατρός και ασθενοφόρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ