ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σχεδιάζει στρατιωτικές αποστολές σε Μάλι και Νότια Κινεζική Θάλασσα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel»

Η πρόθεση της γερμανικής αστικής τάξης να εμπλακεί ο γερμανικός στρατός σε περισσότερες επεμβάσεις στον κόσμο γίνεται όλο και πιο έντονη
Η πρόθεση της γερμανικής αστικής τάξης να εμπλακεί ο γερμανικός στρατός σε περισσότερες επεμβάσεις στον κόσμο γίνεται όλο και πιο έντονη
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για δυο νέες στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, σε Αφρική και Ασία, ετοιμάζονται οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Spiegel». Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη μεγαλύτερη «ανάπτυξη» γερμανικών αποστολών στο εξωτερικό που θα προασπίζουν «τα γερμανικά στρατηγικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel», από το 2020 και σε συνεννόηση με τη Γαλλία, ο γερμανικός στρατός σχεδιάζει να στείλει περίπου 500 στρατιώτες που θα εκπαιδεύουν στρατιώτες ειδικών δυνάμεων στο Μάλι. Στο Μάλι οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ήδη σε μια αποστολή του ΟΗΕ με «υποστηρικτική και συμβουλευτική λειτουργία», ωστόσο στο εξής σχεδιάζεται οι Γερμανοί εκπαιδευτές να συνοδεύουν τους ντόπιους στρατιώτες σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Προαναγγέλλοντας τη μεγαλύτερη γερμανική «στρατιωτική παρουσία» στο εξωτερικό, η Κραμπ - Καρενμπάουερ είχε αναφερθεί στην υποσαχάρια «ζώνη του Σαχέλ», έναν «από τους μεγαλύτερους κόμβους για την ισλαμική τρομοκρατία», με τον κίνδυνο «αυτή η τρομοκρατία να εξαχθεί στην Ευρώπη». Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» «είναι κατά κύριο λόγο στα χέρια των Γάλλων, αν και τα συμφέροντά μας επηρεάζονται επίσης άμεσα», είχε υπογραμμίσει.

Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο να αποσταλεί μια γερμανική φρεγάτα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ή στο στενό μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας, αναφέρει το «Spiegel». Το γερμανικό ΥΠΕΞ (με υπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας) προωθεί το σχέδιο αυτό, αξιοποιώντας την ευκαιρία ότι η Γερμανία διατελεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει αναλάβει και την προεδρία της Επιτροπής Κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μέχρι το τέλος του έτους. Η αποστολή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως μέρος της «παρακολούθησης των κυρώσεων», αλλά ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς την Κίνα, που διεκδικεί σχεδόν το σύνολο των υδάτων της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος η καγκελαρία εμφανίζεται στο δημοσίευμα πιο διστακτική ως προς την αποστολή γερμανικής φρεγάτας στην περιοχή για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Κίνα.

Πάντως, η υπουργός Αμυνας (CDU) είχε στείλει μήνυμα στο Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας να είναι προετοιμασμένο για απόσπαση στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού ως «απτή ένδειξη αλληλεγγύης» προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ενάντια στις «ηγεμονικές φιλοδοξίες άλλων δυνάμεων στην περιοχή», δηλαδή της Κίνας.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες, προειδοποιήσεις και απειλές ενόψει του «σχήματος της Νορμανδίας»

Οι ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας θα συναντηθούν στις 9 Δεκέμβρη στο Παρίσι

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στις 9 Δεκέμβρη στο Παρίσι. Η τελευταία σύνοδος κορυφής είχε γίνει το 2016.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία ζητά τους τελευταίους μήνες η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών - Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Βολοντιμίρ Ζελένσκι - να «προετοιμαστεί καλά» και να σημειωθούν βήματα στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ώστε να παράξει «συγκεκριμένα αποτελέσματα». Σε αυτό το πλαίσιο έχει πραγματοποιηθεί ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων Ουκρανίας και «αυτονομιστών» του Ντονμπάς σε τρεις περιοχές της γραμμής επαφής, έχει υπογραφεί κείμενο για «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς, αν και διαφωνούν ως προς την εφαρμογή του.

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση «προειδοποίησε» για ακόμη μια φορά την περασμένη βδομάδα ότι θα αποχωρήσει από τις συμφωνίες του Μινσκ, αν δεν «δει φως» για την αποτελεσματικότητά τους και ότι θα στραφεί σε «άλλες δυνάμεις».

Χτες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουκρανία, όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση.

Οι προετοιμασίες για τη «σημαντική και πολυαναμενόμενη» σύνοδο κορυφής «βρίσκονται στο τελικό στάδιο», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πιθανά ανακοινωθέντα ή κείμενα που θα προκύψουν και προτρέποντας να μην υπάρχουν «ούτε υψηλές, ούτε χαμηλές προσδοκίες».

Επίσης, χτες ξεκίνησε η παράδοση των τριών ουκρανικών πλοίων που είχαν κατασχεθεί πριν από έναν χρόνο από τη ρωσική συνοριοφυλακή στο στενό του Κερτς.

Στο μεταξύ, η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ καταδικάζει επιστολή του Ουκρανού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι κάτοικοι του Ντονμπάς δεν είναι «φιλο- Ουκρανοί», θα πρέπει να αντιμετωπίσουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες ή και να μεταφερθούν στη Ρωσία ή σε κεντρικές και δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Μόνο οι κάτοικοι του Ντονέτσκ είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν «πώς και πού θα ζήσουν, ποιοι θα είναι οι φίλοι τους και ποια γλώσσα θα μιλάνε», απάντησε ο επικεφαλής της περιοχής, Ντενίς Πουσίλιν. «Εχουμε επιλέξει μια διαδρομή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Βρισκόμαστε στο δρόμο προς τον επιδιωκόμενο στόχο, οικοδομώντας και ενισχύοντας διαδικασίες ολοκλήρωσης με τη Ρωσία, ενώ οι πράξεις του Κιέβου ήταν και παραμένουν καταστροφικές για εμάς», πρόσθεσε.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δικάζεται για «ανυπακοή» ο πρόεδρος της περιφέρειας Καταλονίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου Καταλονίας έκατσε χτες ο αυτονομιστής πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, με την κατηγορία της «ανυπακοής», διότι αγνόησε τις διαταγές της Δικαιοσύνης να καθαιρέσει τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της επαρχίας (κίτρινοι φιόγκοι, σημαίες κ.ά.) από τα δημόσια κτίρια. Τον περασμένο Μάρτη, το Κεντρικό Εκλογικό Συμβούλιο είχε ζητήσει, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απρίλη, να κατέβουν από τα δημόσια κτίρια τα σύμβολα της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Η εισαγγελία προτείνει παύση του Τόρα για 20 μήνες και πρόστιμο 30.000 ευρώ για ανυπακοή στην απόφαση του Κεντρικού Εκλογικού Συμβουλίου. Ο Κ. Τόρα παραδέχτηκε χτες πως «δεν συμμορφώθηκα με την απόφαση», αλλά «ήταν αδύνατον να εφαρμόσω μια παράνομη εντολή». Επίσης, σημείωσε ότι το Εκλογικό Συμβούλιο δεν είναι «ανώτερη αρχή» από τον πρόεδρο της Καταλονίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CEO, που διενεργήθηκε το διάστημα Σεπτέμβρη - Οκτώβρη (πριν από την καταδίκη των 12 αυτονομιστών πρώην ηγετών) το ποσοστό των κατοίκων της Καταλονίας, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, μειώθηκε στο 41,9% (από 44% τον Ιούλη), ενώ το ποσοστό εκείνων που είναι αντίθετοι αυξήθηκε οριακά στο 48,8% (από 48,3%).

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 16 Σεπτέμβρη και 7 Οκώβρη πριν από την καταδίκη στις 14 Οκτώβρη εννέα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) με κόμματα του Κοινοβουλίου από τα οποία ζητούν στήριξη ή αποχή, προκειμένου να σχηματίσει συγκυβέρνηση με τους «Ποδέμος». Με παζάρια και πιέσεις, οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αποχή του αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), του βασκικού αυτονομιστικού EH Bildu ή και των «Πολιτών», οι οποίοι δηλώνουν μέχρι στιγμής ότι δεν θα βοηθήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

ΚΥΠΡΟΣ
Καταγγελία του Α. Κυπριανού για κατασκοπευτικό βαν στη Λάρνακα

Καταγγελία ότι στη Λάρνακα κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων, έκανε, με δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Σε αυτήν σημειώνει:

«Δημοσίευμα ξένου ΜΜΕ, που αναπαράγεται και σε κυπριακά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, ιδιοκτησίας ενός τέως Ισραηλινού πράκτορα που παρέχει υπηρεσίες κατασκοπείας, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στη Λάρνακα. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους.

Προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές:

Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα; Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε; Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες; Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους; Εναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι να διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του».

Επίσης, σε νέα δήλωσή του χτες ο Α. Κυπριανού ζητάει την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα.

Το Σάββατο, η κυπριακή αστυνομία προέβη στην κατάσχεση του οχήματος που ερευνάται (φέρεται να έχει εξοπλισμό με συστήματα αξίας 9 εκατ. ευρώ), ενώ η εταιρεία στην οποία ανήκει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, έχει πάρει άδεια στην Κύπρο από το 2011. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε και ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων και έδωσε εντολή για την έρευνα». Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, η εν λόγω εταιρεία εμφανίζει τη δραστηριότητά της ως «κινητού μετεωρολογικού σταθμού», η δε ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα της ιδιωτικής εταιρείας από τα γραφόμενα στον Τύπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ