Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σχεδιάζει στρατιωτικές αποστολές σε Μάλι και Νότια Κινεζική Θάλασσα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel»

Η πρόθεση της γερμανικής αστικής τάξης να εμπλακεί ο γερμανικός στρατός σε περισσότερες επεμβάσεις στον κόσμο γίνεται όλο και πιο έντονη
Η πρόθεση της γερμανικής αστικής τάξης να εμπλακεί ο γερμανικός στρατός σε περισσότερες επεμβάσεις στον κόσμο γίνεται όλο και πιο έντονη
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για δυο νέες στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, σε Αφρική και Ασία, ετοιμάζονται οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Spiegel». Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη μεγαλύτερη «ανάπτυξη» γερμανικών αποστολών στο εξωτερικό που θα προασπίζουν «τα γερμανικά στρατηγικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel», από το 2020 και σε συνεννόηση με τη Γαλλία, ο γερμανικός στρατός σχεδιάζει να στείλει περίπου 500 στρατιώτες που θα εκπαιδεύουν στρατιώτες ειδικών δυνάμεων στο Μάλι. Στο Μάλι οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ήδη σε μια αποστολή του ΟΗΕ με «υποστηρικτική και συμβουλευτική λειτουργία», ωστόσο στο εξής σχεδιάζεται οι Γερμανοί εκπαιδευτές να συνοδεύουν τους ντόπιους στρατιώτες σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Προαναγγέλλοντας τη μεγαλύτερη γερμανική «στρατιωτική παρουσία» στο εξωτερικό, η Κραμπ - Καρενμπάουερ είχε αναφερθεί στην υποσαχάρια «ζώνη του Σαχέλ», έναν «από τους μεγαλύτερους κόμβους για την ισλαμική τρομοκρατία», με τον κίνδυνο «αυτή η τρομοκρατία να εξαχθεί στην Ευρώπη». Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» «είναι κατά κύριο λόγο στα χέρια των Γάλλων, αν και τα συμφέροντά μας επηρεάζονται επίσης άμεσα», είχε υπογραμμίσει.

Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο να αποσταλεί μια γερμανική φρεγάτα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ή στο στενό μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας, αναφέρει το «Spiegel». Το γερμανικό ΥΠΕΞ (με υπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας) προωθεί το σχέδιο αυτό, αξιοποιώντας την ευκαιρία ότι η Γερμανία διατελεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει αναλάβει και την προεδρία της Επιτροπής Κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας μέχρι το τέλος του έτους. Η αποστολή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως μέρος της «παρακολούθησης των κυρώσεων», αλλά ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς την Κίνα, που διεκδικεί σχεδόν το σύνολο των υδάτων της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος η καγκελαρία εμφανίζεται στο δημοσίευμα πιο διστακτική ως προς την αποστολή γερμανικής φρεγάτας στην περιοχή για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Κίνα.

Πάντως, η υπουργός Αμυνας (CDU) είχε στείλει μήνυμα στο Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας να είναι προετοιμασμένο για απόσπαση στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού ως «απτή ένδειξη αλληλεγγύης» προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ενάντια στις «ηγεμονικές φιλοδοξίες άλλων δυνάμεων στην περιοχή», δηλαδή της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ