Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία για το Σύνταγμα

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Παρά τη λεγόμενη «συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα», όπως την ονόμασαν, στην οποία προχώρησαν στη Χιλή τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα και ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πυκνώνουν οι αντιδράσεις εργατικών - λαϊκών φορέων ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά αιτήματα. Πρώτες αντιδράσεις υπάρχουν από τις Ενώσεις Εκπαιδευτικών και από τους φοιτητές.

Θυμίζουμε ότι συμφωνήθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Απρίλη του 2020 με τα ερωτήματα στους πολίτες αν θέλουν να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος (που βασικές του πλευρές παραμένουν αναλλοίωτες από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ) και με ποια διαδικασία, αν θα είναι μεικτό σώμα (50% υπάρχοντες βουλευτές και 50% νέοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι) ή η άλλη εκδοχή, συντακτικό σώμα που θα εκλεγεί όλο με το υπάρχον εκλογικό σύστημα μαζί με τις περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη του 2020. Επίσης, το σώμα θα έχει περιθώριο 9 μηνών με δυνατότητα μιας παράτασης κατά 3 μήνες για να συντάξει το κείμενο. Οι κανόνες της διαδικασίας και τα ίδια τα αναθεωρητέα άρθρα θα εγκρίνονται με πλειοψηφία 2/3 και στη συνέχεια το κείμενο θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα. Τη συμφωνία αυτή δεν υπέγραψε το ΚΚ Χιλής, που στηρίζει το αίτημα του λαϊκού κινήματος για Συντακτική Συνέλευση για το νέο Σύνταγμα και ταυτόχρονα διαφωνεί με το ζήτημα της πλειοψηφίας των 2/3 και ζητάει 3/5.

Οπως σημειώνουν οι οργανώσεις, η συμφωνία έγινε στις πλάτες του λαού και καλούν σε δυνάμωμα των κινητοποιήσεων, γιατί αυτή δεν ανταποκρίνεται στα βασικά λαϊκά αιτήματα που θέτουν το ζήτημα της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας στη Χιλή. Η κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση στα αιτήματα για αξιοπρεπή διαβίωση, με ουσιαστική αύξηση μισθών, βελτίωση των βασικών υποδομών, δωρεάν ποιοτική Παιδεία και Υγεία κ.λπ. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κρατική καταστολή, με 23 δολοφονημένους διαδηλωτές, 2.381 τραυματίες και 6.362 κρατούμενους (ανάμεσά τους και 759 έφηβοι), οι καταγγελίες για βασανισμούς, χωρίς καμία δέσμευση για τιμωρία των υπευθύνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ