Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διαδηλώσεις ενάντια σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ανησυχία προκαλεί στην ιρανική κυβέρνηση το νέο μπαράζ αιματηρών κινητοποιήσεων, λαϊκών διαδηλώσεων αλλά και βίαιων επιθέσεων που εκδηλώνεται από το βράδυ της Παρασκευής σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και επιχειρήσεις, με αφορμή την αύξηση έως και 50% στην τιμή των καυσίμων.

Στη διάρκεια ή στο περιθώριο κινητοποιήσεων σημειώθηκαν επεισόδια, λεηλασίες και εμπρησμοί πολλών δεκάδων τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων, προκαλώντας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το θάνατο σημαντικού αριθμού διαδηλωτών. Ορισμένες πληροφορίες που αναφέρονται και σε σχετική ανακοίνωση του ιρανικού κόμματος Τουντέχ αναφέρουν τουλάχιστον έξι νεκρούς διαδηλωτές. Ωστόσο, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» επικαλούμενο αντικυβερνητικά ιρανικά ΜΜΕ (π.χ. Radio Farda) ανέφερε τουλάχιστον 40 νεκρούς διαδηλωτές και χιλιάδες συλληφθέντες.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» και άλλα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πλήθος πολύμορφων κινητοποιήσεων και αποδοκιμασιών σε βάρος του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί και του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε πολλές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Σιράζ, Μασχάντ, Αχβάζ, Κέρμαν, Μάραντ, Ταμπρίζ κ.α.

Στην ανακοίνωση του Τουντέχ (Κόμμα των Μαζών του Ιράν) επισημαίνεται πως η νέα ακρίβεια στα καύσιμα είναι η 30ή μέσα στην τελευταία 12ετία και εκδηλώνεται σε μία παρατεταμένη περίοδο επιβολής των ασφυκτικών αμερικανικών κυρώσεων που δοκιμάζουν τα όρια αντοχής του ιρανικού λαού. Το κόμμα καταδικάζει τη βάναυση αντιμετώπιση των διαδηλωτών από «ένοπλους μισθοφόρους του καθεστώτος», απευθύνοντας έκκληση «σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ιράν και του κόσμου να υψώσουν τη φωνή τους κατά της πολιτικής του καθεστώτος» και κατά των βάρβαρων αμερικανικών κυρώσεων.

Βλέπουν «δάκτυλο» ξένων δυνάμεων

Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπίι επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με τους διαδηλωτές, λέγοντας πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι δικαίωμα του λαού. Διαχώρισε όμως τις κινητοποιήσεις από τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς τραπεζών, παρομοιάζοντας τη συμπεριφορά των ταραχοποιών «με εκείνη των παλιών τρομοκρατών στο Ιράν που επιζητούσαν την καταστροφή του συστήματος». Επιχείρησε μάλιστα να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα δεν θα επεκταθούν σε τρόφιμα, είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, επειδή έχουν ληφθεί «κατάλληλα μέτρα». Νωρίτερα και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις υποθέσεις της χώρας με αφορμή τη δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι υποστηρίζει «τους Ιρανούς στις ειρηνικές διαδηλώσεις τους κατά του καθεστώτος». Χτες πάντως το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο μυστικές υπηρεσίες των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», μετέδωσε ότι τουλάχιστον στην επαρχία Αλμπόρτζ εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 150 αρχηγοί ομάδων σαμποτάζ και υποκινητών βίαιων επεισοδίων. Στη διάρκεια ανακρίσεων ορισμένοι από τους συλληφθέντες φέρεται να ομολόγησαν ότι προσελήφθησαν από ξένες δυνάμεις και ότι εκπαιδεύτηκαν «εντός και εκτός Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ