Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Νόμιμοι» για τον Πομπέο οι παράνομοι εβραϊκοί εποικισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ακόμη ένα βήμα στο πλευρό των ισραηλινών κατοχικών αρχών και της καταδυνάστευσης του παλαιστινιακού λαού έκαναν χτες οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επικαλούμενος πολύμηνη «έρευνα και γνωμάτευση» της νομικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρμτεντ αναγνώρισε και επίσημα ως «νόμιμους» τους παράνομους (κατά το διεθνές Δίκαιο) εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η νομική πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάχθηκε μετά από επαφές με «ειδικούς διεθνούς κύρους», προτείνοντας στον υπουργό Εξωτερικών να ανακαλέσει τη γνωμάτευση, που είχε εκδώσει το υπουργείο το 1978 επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ και η οποία θεωρούσε τους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη «ασύμβατους με το διεθνές Δίκαιο».

Ο Πομπέο σε ομιλία, που είχε ετοιμάσει να εκφωνήσει αργότερα χτες βράδυ, υποστήριζε ότι ο χαρακτηρισμός των εποικισμών σε κατεχόμενα εδάφη ως «ασύμβατων με το διεθνές Δίκαιο» δεν βοήθησε τον αγώνα για ειρήνη. «Η σκληρή αλήθεια είναι πως ποτέ δεν θα υπάρξει δικαστική επίλυση της σύρραξης και τα επιχειρήματα για το ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι σε σχέση με το διεθνές Δίκαιο δεν θα φέρει ειρήνη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η εξέλιξη αναμένεται να προστεθεί σε σειρά προκλητικών αποφάσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση Τραμπ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με πιο χαρακτηριστική τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αν. Ιερουσαλήμ που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των Παλαιστινίων.

Το τελευταίο τετραήμερο, πάντως, δεν έλειψαν στη Δυτική Οχθη ούτε οι βίαιες επιθέσεις των κατοχικών αρχών σε βάρος δημοσιογράφων. Την Παρασκευή ελεύθερος σκοπευτής του ισραηλινού στρατού τύφλωσε στο αριστερό μάτι τον 32χρονο φωτορεπόρτερ Μουάζ Αμάρνε, ενώ κάλυπτε διαδήλωση κοντά στη Χεβρώνα. Προχτές, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κρατώντας πλακάτ και φορώντας κάλυπτρα στο αριστερό μάτι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Δυτική Οχθη, φωνάζοντας: «Τα μάτια της αλήθειας δεν θα τυφλωθούν ποτέ»!

Η Ενωση Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων αναφέρει ότι τουλάχιστον 60 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν χτυπηθεί από ισραηλινά πυρά από την αρχή της χρονιάς, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ