ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ»
Εισπρακτική λογική και αποθέωση της ατομικής ευθύνης

Παρουσιάστηκε χτες από τον Κυρ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας

«Ενα σχόλιο με αφετηρία τη φιλελεύθερη σκέψη: Αυτή η πολιτική απόφαση για μία συνήθεια που έρχεται από παλιά αποτελεί και ένα πεδίο δοκιμής της ατομικής μας ευθύνης (...) Ο νόμος με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού (σ.σ. χώρου). Τη γραμμή μεταξύ μίας ελευθερίας και της κατάχρησής της. Αφήνοντας στο άτομο ξεχωριστά την επιλογή της προσωπικής του πορείας».

Στα λεγόμενα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη συμπυκνώνεται το πνεύμα της «ατομικής ευθύνης» που διέπει και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος», όπως παρουσιάστηκε χτες. Κι όσο η κυβέρνηση κόπτεται τάχα για τη δημόσια Υγεία, επιχειρεί να την ταυτίσει στη συνείδηση του λαού με την επιβολή τιμωρητικών προστίμων και καταγγελίες σε τηλεφωνικές γραμμές, μην παίρνοντας ούτε ένα μέτρο πρόληψης και απεξάρτησης από το τσιγάρο.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της για τις αδιαμφισβήτητα επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου, η αγωγή στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος παραμένει ακάλυπτη από το κράτος και στοιχίζει (στην αρχική της μόνο φάση) 250 - 300 ευρώ το μήνα. Χτες απλά ακούστηκε μια γενική και αόριστη «δέσμευση» να αυξηθούν και να ενισχυθούν τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, χωρίς να γίνεται λόγος για δωρεάν παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η βάση της ενασχόλησης της κυβέρνησης με το ζήτημα βρίσκεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία έχει εκτιμήσει την επιβάρυνση των προϋπολογισμών από τις ασθένειες που συνδέονται και με το κάπνισμα, τις «χαμένες εργατοώρες», τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. «Προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας από ασθενείς που κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο», είπε κυνικά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, κι όλα αυτά όταν νοσοκομεία ολόκληρα έχουν μόλις μία παιδίατρο, κι αυτή μετακινούμενη (π.χ. Νοσοκομείο Σάμου), όταν παιδοψυχιατρικές κλινικές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (π.χ. ΠΑΓΝΗ), όταν το ένα αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο διαδέχεται το άλλο, δημιουργώντας τις συνθήκες επιδείνωσης της υγείας και της ζωής του λαού.

Τα μέτρα, τιμωρητικού και εισπρακτικού χαρακτήρα (και βεβαίως όχι προληπτικού), προβλέπουν πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και μέχρι 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου γίνεται η παράβαση. Είναι στη βάση της ενίσχυσης της «ατομικής ευθύνης», ενεργοποιώντας παράλληλα τον «κοινωνικό αυτοματισμό». «Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μία νέα συμμαχία για την υγεία. Η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης που θα οδηγήσει τελικά σε συλλογική ευημερία», υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η κατανομή των εισπράξεων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα προοιωνίζεται σαφάρι και αλληλοκαρφώματα, για το γέμισμα των ταμείων του κράτους. Οπως προβλέπει η κατανομή τους, προορίζονται: 40% για την ...«κάλυψη προγραμμάτων δημόσιας Υγείας», 30% στο υπουργείο Εσωτερικών «για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού», 20% στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 5% στο Λιμενικό Σώμα και 5% στο υπουργείο Τουρισμού.

Για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την αλληλεγγύη και τον αγώνα με τους πρόσφυγες

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό» πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στον Κολωνό, στην αίθουσα του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Ανω Κυψέλη, στο καφενείο «Το Αμπάρι του Πεντάρα» (Καυκάσου 157). Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ν. Αρτάκης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στα Διαβατά Θεσσαλονίκης (Θεατράκι). Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο Βαθέος Αυλίδας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στις 7 μ.μ., στον Ασπρόπυργο, στην αίθουσα εκδηλώσεων (Ελασσώνος 19). Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κάμπας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Θα μιλήσει η Ρούλα Τριγάζη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ειρηνοδικείο Ερέτριας. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Κόκκινο Μύλο, στο «Καφενείο της Μαρίας» (Φιλαδελφείας 336). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου & Καραϊσκάκη). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά.

Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο κεντρικό Μενίδι, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Κεντρική Πλατεία 6). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση στην Περιφέρεια με αφορμή τους σχεδιασμούς καύσης απορριμμάτων

Ερώτηση για τους σχεδιασμούς καύσης απορριμμάτων κατέθεσαν τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Καραντζίδης και Θανάσης Χαστάς.

Οι ανησυχίες που προκάλεσε το πλήθος δημοσιευμάτων σχετικά με τα σενάρια για την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώθηκαν μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ.

Στην Ερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:

«Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η επικίνδυνη, καρκινογόνος καύση απορριμμάτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Στη Δυτική Μακεδονία ήδη εδώ και χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το τελευταίο διάστημα επιταχύνονται τα σχέδια και για καύση απορριμμάτων στην περιοχή.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή 15/11/2019 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο "Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ", επιταχύνει την υλοποίηση έργων "ηλεκτροπαραγωγής από το παραγόμενο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων".

Εχοντας υπόψη τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. περιφερειάρχης ποιες ενέργειες - παρεμβάσεις στην κυβέρνηση θα κάνει για:

  • Να ακυρωθούν τα σχέδια για την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων.
  • Να προωθηθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις της περιοχής, με ευθύνη του κράτους, για την προστασία της δημόσιας υγείας, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων».
Πολλά ερωτήματα για τις συσκευές παρακολούθησης σε αυτοκίνητα

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται, με αφορμή μαρτυρίες και καταγγελίες ατόμων πως βρίσκουν συσκευές γεωεντοπισμού GPS κολλημένες στα αυτοκίνητα ή τις μοτοσικλέτες τους, όπως αναφέρεται σε σχετικό χτεσινό δημοσίευμα της «ΕφΣυν». Κατά το δημοσίευμα, στο οποίο φαίνονται οι «κοριοί» σε φωτογραφίες, οι τελευταίοι τοποθετούνται από άτομα, τα οποία περιεργάζονται τα οχήματα αδιάφορα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Στο εσωτερικό τους υπάρχει κάρτα SIM.

Σύμφωνα με μια από τις καταγγελίες, στις 19/10 μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, ένας διαδηλωτής, επιστρέφοντας για να πάρει τη μηχανή του, αντιλαμβάνεται τρία άτομα να στέκονται από πάνω της, να την περιεργάζονται και να τοποθετούν κάτι.

Aκόμα ένα περιστατικό συνέβη πριν από μερικές μέρες, σε συνοικία της Αθήνας, όταν ένας άνθρωπος αντιλήφθηκε, όπως και οι γείτονές του, την ύπαρξη άγνωστου ύποπτου οχήματος έξω από το σπίτι του. Πλησιάζοντας το όχημα, αντιλήφθηκε την παρουσία καμουφλαρισμένης μικροκάμερας στο παρμπρίζ του, η οποία «κοιτούσε» προς την είσοδο του σπιτιού του. Μερικές ώρες αργότερα, το συγκεκριμένο όχημα είχε εξαφανιστεί. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν συσκευές κάρτας SIM, μπαταρίες και ισχυροί μαγνήτες στην εξωτερική πλευρά ώστε να κολλήσουν σε μεταλλική επιφάνεια. Σημειώνεται πως μέσω των καρτών SIM, οι οποίες δεν έχουν καταστραφεί και έχουν μοναδιαίο αριθμό, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αριθμών.

Ετοιμος να υποβληθεί στη θεραπεία ο Παναγιώτης - Ραφαήλ

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον μικρό Παναγιώτη - Ραφαήλ, που βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, αφού βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το παιδί μπορεί να λάβει τη γονιδιακή θεραπεία, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο πατέρας του.

Ο Παναγιώτης - Ραφαήλ πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία τύπου 1. Ενα κληρονομικό νευρομυικό νόσημα, που προκαλείται από ελλείμματα ή μεταλλάξεις του γονιδίου SMN1 και προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη των νευρώνων και ατροφία των μυών.

Το παιδί και η οικογένειά του, με τη βοήθεια και τις προσφορές του κόσμου, κατάφεραν να ταξίδεψαν έως τη Βοστώνη, προκειμένου να υποβληθεί ο Παναγιώτης - Ραφαήλ σε συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία, Zolegsma, η οποία μέχρι στιγμής έχει λάβει έγκριση για χρήση μόνο στις ΗΠΑ. Η θεραπεία χρησιμοποιεί έναν ιό για να παρέχει στο παιδί που γεννιέται με ελαττωματικό γονίδιο ένα κανονικό αντίγραφο του γονιδίου SMN1, ο οποίος ιός χορηγείται με έγχυση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ