ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Για να κερδίσεις το λαό έπρεπε να φτάσεις στην ψυχή του

Το τρίτο μέρος της συζήτησης με τον Κ. Σαραντίδη, τον Ελληνα Βιετμίνχ

Ορισμένα από τα μετάλλια και τις διακρίσεις του Κ. Σαραντίδη
Ορισμένα από τα μετάλλια και τις διακρίσεις του Κ. Σαραντίδη
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει το τρίτο μέρος της συζήτησης με τον σ. Κώστα Σαραντίδη (Νγκουιέν Βαν Λαπ), τον Ελληνα Βιετμίνχ. Στο προηγούμενο μέρος της συζήτησης είδαμε πώς ο σ. Κώστας Σαραντίδης έκανε τα πρώτα του βήματα στους Βιετμίνχ.

Η τακτική των Βιετμίνχ απέναντι στους Γάλλους

Η ένταξη στους Βιετμίνχ ήταν κάτι το απρόβλεπτο. Κι όμως, σιγά σιγά, έγινα ένα μαζί τους. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή είχαν για όπλα μόνο κάτι γιαταγάνια, κάτι σπαθιά, μαγκούρες, μαχαίρια, δεν φοβήθηκα, απλώς διερωτήθηκα πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Είπα τότε από μέσα μου «Κώστα μπήκες στο χορό, χόρεψε τώρα. Α ρε παλικάρι μου! Εδώ σε θέλω».

Ο σκοπός, λοιπόν, ήταν να βρούμε όπλα πάση θυσία. Φυσικά, τότε υπήρχε η Σοβιετική Ενωση και μέσω Κίνας ερχόταν οπλισμός στο Βόρειο Βιετνάμ, αλλά εκεί που ήμουν εγώ, ήμασταν απομονωμένοι. Στην αρχή το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν άμυνα. «Αντιστέκεσαι», δηλαδή, όσο μπορείς. Η τακτική μας ήταν «χτύπα, άρπαξε και φύγε», με λίγα λόγια. Το Βόρειο Βιετνάμ ήταν μακριά, το Νότιο μακριά, εμείς ήμασταν στο κέντρο, κι έτσι σιγά σιγά το Βιετνάμ είχε χωριστεί σε ζώνες. Από την πρώτη μέχρι την ένατη ζώνη. Κάθε ζώνη είχε το δικό της Επιτελείο Στρατού και το κάθε Επιτελείο Στρατού συνδεόταν με την Κεντρική Επιτροπή στο Ανόι. Η κάθε περιοχή είχε τρία Συντάγματα ή και τέσσερα ανάλογα τον πληθυσμό. Εκεί για να πας στο στρατό έπρεπε να δοκιμαστείς. Επαιρναν 50 - 60 νεολαίους και από αυτούς διάλεγαν μόνο 10. Φαΐ δεν είχε, ρούχα δεν είχε, φάρμακα δεν είχε, θάνατος υπήρχε. Διάλεξε και πάρε. Υστερα η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη, γιατί οι νεολαίοι ενθαρρύνονταν. Εβλεπαν ότι πράγματι κάτι γίνεται. Κι όταν μια ζώνη έμπαινε σε περίοδο επιχειρήσεων, ένα τάγμα έβγαινε στη μάχη, το δεύτερο τάγμα ήταν επιφυλακή, το τρίτο τάγμα είχε ξεκούραση.

Ταυτόχρονα, υπήρχε και η δουλειά για την καλλιέργεια της γης. Η παραγωγή ήταν πατάτες, μανιόκα, ζαχαροκάλαμο. Οπου είχε γη την καλλιεργούσαμε, ανεξάρτητα αν θα τα τρώγαμε εμείς, αρκεί να καλλιεργήσουμε. Φεύγοντας εμείς έρχονταν άλλοι.

Μετά τις επιχειρήσεις εμείς μέναμε δύο μήνες εκτός μάχης. Επέστρεφε το πρώτο τάγμα για να αντικαταστήσει το τρίτο. Κι έτσι υπήρχε μια συνεχόμενη ξεκούραση δύναμης. Δεν δίναμε όλες τις δυνάμεις μια κι έξω. Εκτός κι αν ήταν μεγάλη ανάγκη. Οταν οι Γάλλοι έκαναν μια μεγάλη επίθεση, τότε έπρεπε να απαντήσεις.

Η οργάνωση του επαναστατικού στρατού

Η οργάνωση του επαναστατικού στρατού ήταν η εξής: Σε κάθε ομάδα υπήρχε κομισάριος του στρατού, πολιτικός κομισάριος. Ο κομισάριος, πολιτικό επίτροπο τον λέγαμε, είχε εξίσου τον ίδιο βαθμό με τον λοχία, με τον αρχιλοχία, τον διμοιρίτη, τον αρχιδιμοιρίτη. Τίποτα δεν γινόταν δίχως την έγκριση του Κόμματος. Αλλά και το Κόμμα για να αποφασίσει έπρεπε να ερευνήσει. Για παράδειγμα, όταν θέλαμε να χτυπήσουμε ένα χωριό, συζητούσε για τις συνθήκες στο χωριό. Ποια είναι η κατάσταση του κόσμου, το ηθικό κ.τ.λ. Θα αντέξει μια καταστροφή αν μετά φύγουμε ή δεν θα αντέξει; Κι αυτή ήταν η δουλειά του κομισάριου, να πάει να ερευνήσει επιτόπου, δηλαδή ψυχολογικά η περιοχή είναι μαζί μας; Κι όταν ο κομισάριος έκανε την εκτίμηση, τότε ερχόταν ο στρατός. Σπάνια ένας έπαιρνε μια πρωτοβουλία χωρίς να έχει την έγκριση. Εμείς εκεί πολεμάγαμε αλλά είχαμε και την πολιτική μαζί μας. Δεν ήταν ένας πόλεμος «μπαμ - μπουμ», «σκότωσε και φύγε». Επρεπε να κερδίσουμε τον κόσμο. Για να κερδίσεις τον κόσμο έπρεπε να φτάσεις στην ψυχή του. Εμείς ξυπόλητοι, ρούχα δεν είχαμε. Αλλά ονομαζόμασταν Λαϊκός Στρατός. Τη λέξη Λαϊκός Στρατός την ψαρεύεις στο νερό. Αν το νερό είναι καλό το ψάρι ζει, αν το νερό είναι δηλητήριο το ψάρι ψοφά. Για μας το νερό ήταν ο λαός. Εμείς ήμασταν τα ψάρια. Με τις πράξεις μας, με τις χειρονομίες μας, με τη διαγωγή μας μπορούσαμε να κερδίσουμε το λαό. Είχαμε ιδρύσει λαϊκά σχολεία και ο κάθε στρατιώτης ανάλογα τη μόρφωσή του δίδασκε, γιατί στα στρατόπεδα υπάρχουν μορφωμένοι και αμόρφωτοι. Οσοι ήξεραν γράμματα αναλάμβαναν να κάνουν μαθήματα. Εγώ αναλάμβανα να κάνω την αριθμητική, το μόνο που ήξερα. Οσο για τη γλώσσα, άρχισαν να τη μαθαίνουν, μάθαινα κι εγώ, διδασκόμουνα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Οργανώσεις νεολαίας, πιονέρων, γυναικείες, οργανώσεις των παππούδων, κάθε κατηγορία ανθρώπου είχε μια οργάνωση, ήταν οργανωμένοι όλοι. Και το Κόμμα εκεί μέσα έκανε τη δουλειά του, την καθοδήγηση για την πατρίδα σιγά - σιγά και εν γένει υπήρχε το μέτωπο, το αντίστοιχο ΕΑΜ. Εκεί εμείς το λέγαμε Ντουρμίνχ Βιετνάμ. Από τα πρώτα γράμματα και τα τελευταία γίνεται το Βιετμίνχ.

Κατάπτυστη δέσμευση «Υποχρέωσης Εχεμύθειας»

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του και έχει αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι συμβάσεις τόσο για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη «Fraport», όσο και της παραχώρησης των οδικών αξόνων σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Για τον σκοπό αυτό, το ΚΚΕ είχε ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τη «Fraport», για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε ως όφειλε. Στη συνέχεια, το ΚΚΕ επανήλθε με το ίδιο αίτημα στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και η απάντηση που πήρε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, αλλά όσον αφορά τα αιτούμενα προς κατάθεση έγγραφα, αυτά δεσμεύονται από «Υποχρέωση Εχεμύθειας».

Η απάντηση αυτή είναι προκλητική. Καταρρίπτονται στην πράξη οι διακηρύξεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περί διαφάνειας. Καμιά «Υποχρέωση Εχεμύθειας» δεν μπορεί να αφαιρεί το δικαίωμα του λαού, να έχει πλήρη γνώση των συμφωνιών που υπογράφουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και υποθηκεύουν για χρόνια την περιουσία του σε μονοπωλιακούς ομίλους. Η σκυτάλη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου άλλαξε χέρια.

Προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας της αντιπροσωπείας στελεχών της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στα κεντρικά γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και στον Α΄ Πυροσβεστικό Σταθμό αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα που κωδικοποιούνται στα εξής:

  • Υπάρχει έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα οι βάρδιες να βγαίνουν με δυσκολία.
  • Μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (άρβυλα, κράνη, φόρμες, μπουκάλες οξυγόνου). Οταν ζητηθεί αντικατάσταση αρβυλών γίνεται ΕΔΕ, για να διαπιστωθεί η αιτία φθοράς τους... Στους εποχικούς πυροσβέστες χορηγήθηκαν άρβυλα και κράνη ακατάλληλα. Πολλοί πυροσβέστες αναγκάζονται να αγοράζουν άρβυλα με δικά τους έξοδα.
  • Για να αλλάξουν φθαρμένα ελαστικά σε πυροσβεστικά οχήματα, επειδή δεν υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Αρχηγείο, καταφεύγουν σε χορηγούς... Δύο πυροσβεστικά αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα εξαιτίας βλαβών, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχει μεγάλη πίεση από το Αρχηγείο της ΠΥ για να μη φθείρονται οι πυροσβεστικοί σωλήνες των αυτοκινήτων, όταν είναι γνωστό ότι οι πυροσβέστες πολλές φορές αναγκάζονται να τους σέρνουν πάνω σε πυρακτωμένο έδαφος ή ακόμα και ανάμεσα σε εστίες φωτιάς.
  • Από ελέγχους που τακτικά πραγματοποιεί η ΠΥ προκύπτει ότι το 35% των πυροσβεστικών κρουνών και των υδροστομίων είναι άχρηστα και ο δήμος δεν τα αντικαθιστά.
  • Ο Α΄ Πυροσβεστικός Σταθμός, που είναι ο πολυπληθέστερος και έχει την ευθύνη για όλη την Κέρκυρα, στεγάζεται σε ένα παλιό και ακατάλληλο κτίριο: Οι σοβάδες πέφτουν, το υπόγειο εκπέμπει δυσοσμία γιατί υπάρχει συνεχής ροή αστικών λυμάτων από γειτονικούς αγωγούς και νερών, υπάρχει μόνιμη αντλία για την άντλησή τους. Χαρακτηριστικά οι πυροσβέστες είπαν: «Οταν βρέχει πρώτα πλημμυρίζουμε εμείς και μετά οι δρόμοι». Οι τουαλέτες είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Από χρόνια υπάρχει απόφαση για μεταφορά του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού στο κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου που στεγάζονται ήδη οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΥ Ιονίων Νήσων και της ΠΥ Κέρκυρας. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ ισχυρίζονταν ότι υπάρχει η χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση των χώρων του Παλιού Νοσοκομείου, δεν υπάρχει όμως η μελέτη...! Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι τη μελέτη ανέλαβαν να την κάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά 3 χρόνια τώρα έχουν πολλή δουλειά!

Από την εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι και τώρα οι Νεοδημοκράτες έλεγαν και λένε ψέματα και ακολούθησαν παρελκυστική τακτική. Η εξήγηση φαίνεται ότι βρίσκεται στο εξής γεγονός: Το ακατάλληλο κτίριο που στεγάζεται τώρα ανήκει στον δήμο Κέρκυρας, ο οποίος έχει εξαγγείλει εδώ και χρόνια ότι το θέλει για να στεγάσει τις τεχνικές του υπηρεσίες που τώρα στεγάζονται σε νοικιασμένο κτίριο, για το οποίο ο δήμος πληρώνει ενοίκιο 150.000 ευρώ το χρόνο. Οσο δεν φτιάχνεται ο χώρος στο Παλιό Νοσοκομείο θα ρέουν τα 150.000 ευρώ το χρόνο για ενοίκια...

Να σημειωθεί ότι στο σημείο που βρίσκεται ο Πυροσβεστικός Σταθμός συχνά γίνονται μποτιλιαρίσματα, με αποτέλεσμα σοβαρή καθυστέρηση στην έξοδο των πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής είναι γενικευμένες σ' όλες τις ΠΥ της χώρας όπως αναδεικνύεται από την πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στους 2 αρμόδιους υπουργούς, αλλά επιβεβαιώθηκε από τις συζητήσεις με τους πυροσβέστες της Κέρκυρας.

Οι ελλείψεις αυτές καθιστούν πιο επικίνδυνη τη δουλειά των πυροσβεστών, μόνιμων και εποχικών και μειώνουν την αποτελεσματικότητα της προσφοράς τους σε πυρκαγιές και πλημμύρες.

Για τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και γενικότερα των αστικών κομμάτων είναι τελευταία στην αξιολόγησή τους η αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Γι' αυτό υποχρηματοδοτούν την Πυροσβεστική, δεν προσλαμβάνουν προσωπικό, δεν χρηματοδοτούν έργα και δράσεις πρόληψης και προστασίας.

Χρειάζεται οι πυροσβέστες μόνιμοι και εποχικοί να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα, να απομονώσουν τις προσπάθειες διάσπασης των κυβερνήσεων και των μηχανισμών τους καθώς και τις προσπάθειες ρουσφετιών και εξαγοράς. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πυροσβεστών με μαζική ενίσχυση της ΕΑΚΠ. Να παλέψουν για αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέσων.

Συγχρόνως, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να έχει σε πρώτη προτεραιότητα διεκδικήσεις για μέτρα και δράσεις για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική πρόληψη και προστασία. Γιατί, τελικά τη «νύφη» την πληρώνει ο λαός μαζί με τους πυροσβέστες.


Θεόδωρος ΓΟΥΛΗΣ
Μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Απαράδεκτες οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου σε συνέδριο των Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, εμείς οι φαντάροι που υπηρετούμε στην παραμεθόρια περιοχή του Βορείου Εβρου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Οι Ελληνες φαντάροι και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις πρέπει να προετοιμάζονται να χύσουν το αίμα τους «δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες», δηλαδή για τα δολοφονικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ αιματοκύλησαν στο παρελθόν δεκάδες λαούς, έσπειραν τον θάνατο και τον όλεθρο σε όλες τις μεριές του πλανήτη, δημιούργησαν τα καραβάνια των χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων. Δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας για τα κανόνια των εκμεταλλευτών των λαών, ότι τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά, δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας!

Γιάννης Βασιλειάδης, Στρατιώτης ΠΖ, Εβρος

***

Στρατευμένοι που υπηρετούν στον Προβατώνα Εβρου σε επιστολή τους μας γράφουν:

«Την ίδια στιγμή που ο χειμώνας έρχεται και οι συνθήκες δυσκολεύουν, υπάρχουν μεγάλες υλικοτεχνικές ελλείψεις και θέματα υποδομών που βασανίζουν τους στρατιώτες. Ενα απλό παράδειγμα: Στις τουαλέτες και τους θαλάμους δημιουργείται συμφόρηση και προβλήματα με την καθαριότητα και τις συνθήκες υγιεινής των χώρων συνολικά, ενώ το φαγητό πολλές φορές δεν επαρκεί για όλους.

Στον αντίποδα, οι επιδιώξεις για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας με την υπογραφή της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" ακόμη και με τη δημιουργία νέας βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γεμίζουν ανησυχία τους στρατιώτες, οι οποίοι με τη σειρά μας θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση και εναντίωσή μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατηγείο και εμπλέκεται βαθύτερα στο γαϊτανάκι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα του πλούτου και της Ενέργειας στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί της ευρύτερης περιοχής καθώς και όλοι εκείνοι που αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Με το κεφάλι ψηλά και την πίστη στον αγώνα για ένα μέλλον και έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο, προσφυγιά να ορθώσουν ανάστημα και να βάλουν απέναντι τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και αυτό το βάρβαρο σύστημα εν γένει. Πιάνοντας το νήμα από τη μεγαλειώδη πορεία κατά της επίσκεψης του Πομπέο στην Αθήνα και τον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο λαός, η νεολαία και οι φαντάροι να φωνάξουν:

-- Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

-- Να κλείσουν οι βάσεις

-- Κανένας φαντάρος σε αποστολές εκτός συνόρων.

Ψηλά το κεφάλι, υπομονή, καλή δύναμη και υγεία σε όλους».

***

Στρατιώτες από το ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης μας γράφουν:

«Δεν πρόλαβε ακόμα να στεγνώσει το μελάνι από την ανανέωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις και έχουν ήδη αρχίσει να την εφαρμόζουν με κάθε τρόπο και να μας θυμίζουν πόσο επικίνδυνη είναι για εμάς. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται να αρέσει στους Αμερικανούς, αφού έστειλαν ήδη το πλοίο "USNS Carson City" να το επισκεφτεί, με τον ελληνικό στρατό να το υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες, αφού διοργάνωσε μέχρι και αγώνα μπάσκετ για να αθληθεί το πλήρωμά του, εμπλέκοντας σε αυτό και φαντάρους. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επισκέψεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Ούτε τυχαίο είναι που μετά την Αλεξανδρούπολη το πλοίο έκανε στάση και στη Σύρο, ενώ την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη της Ελλάδας στον Αραξο ξανάνοιξε η κουβέντα για τη μεταφορά πυρηνικών. Δεν θα τους περάσει να μετατρέψουν τη χώρα μας σε μια τεράστια βάση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε στιγμή.

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Καμία εμπλοκή των φαντάρων σε σχετικές υπηρεσίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ