Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας της αντιπροσωπείας στελεχών της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στα κεντρικά γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και στον Α΄ Πυροσβεστικό Σταθμό αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα που κωδικοποιούνται στα εξής:

  • Υπάρχει έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα οι βάρδιες να βγαίνουν με δυσκολία.
  • Μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (άρβυλα, κράνη, φόρμες, μπουκάλες οξυγόνου). Οταν ζητηθεί αντικατάσταση αρβυλών γίνεται ΕΔΕ, για να διαπιστωθεί η αιτία φθοράς τους... Στους εποχικούς πυροσβέστες χορηγήθηκαν άρβυλα και κράνη ακατάλληλα. Πολλοί πυροσβέστες αναγκάζονται να αγοράζουν άρβυλα με δικά τους έξοδα.
  • Για να αλλάξουν φθαρμένα ελαστικά σε πυροσβεστικά οχήματα, επειδή δεν υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Αρχηγείο, καταφεύγουν σε χορηγούς... Δύο πυροσβεστικά αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα εξαιτίας βλαβών, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχει μεγάλη πίεση από το Αρχηγείο της ΠΥ για να μη φθείρονται οι πυροσβεστικοί σωλήνες των αυτοκινήτων, όταν είναι γνωστό ότι οι πυροσβέστες πολλές φορές αναγκάζονται να τους σέρνουν πάνω σε πυρακτωμένο έδαφος ή ακόμα και ανάμεσα σε εστίες φωτιάς.
  • Από ελέγχους που τακτικά πραγματοποιεί η ΠΥ προκύπτει ότι το 35% των πυροσβεστικών κρουνών και των υδροστομίων είναι άχρηστα και ο δήμος δεν τα αντικαθιστά.
  • Ο Α΄ Πυροσβεστικός Σταθμός, που είναι ο πολυπληθέστερος και έχει την ευθύνη για όλη την Κέρκυρα, στεγάζεται σε ένα παλιό και ακατάλληλο κτίριο: Οι σοβάδες πέφτουν, το υπόγειο εκπέμπει δυσοσμία γιατί υπάρχει συνεχής ροή αστικών λυμάτων από γειτονικούς αγωγούς και νερών, υπάρχει μόνιμη αντλία για την άντλησή τους. Χαρακτηριστικά οι πυροσβέστες είπαν: «Οταν βρέχει πρώτα πλημμυρίζουμε εμείς και μετά οι δρόμοι». Οι τουαλέτες είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Από χρόνια υπάρχει απόφαση για μεταφορά του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού στο κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου που στεγάζονται ήδη οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΥ Ιονίων Νήσων και της ΠΥ Κέρκυρας. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ ισχυρίζονταν ότι υπάρχει η χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση των χώρων του Παλιού Νοσοκομείου, δεν υπάρχει όμως η μελέτη...! Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι τη μελέτη ανέλαβαν να την κάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά 3 χρόνια τώρα έχουν πολλή δουλειά!

Από την εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι και τώρα οι Νεοδημοκράτες έλεγαν και λένε ψέματα και ακολούθησαν παρελκυστική τακτική. Η εξήγηση φαίνεται ότι βρίσκεται στο εξής γεγονός: Το ακατάλληλο κτίριο που στεγάζεται τώρα ανήκει στον δήμο Κέρκυρας, ο οποίος έχει εξαγγείλει εδώ και χρόνια ότι το θέλει για να στεγάσει τις τεχνικές του υπηρεσίες που τώρα στεγάζονται σε νοικιασμένο κτίριο, για το οποίο ο δήμος πληρώνει ενοίκιο 150.000 ευρώ το χρόνο. Οσο δεν φτιάχνεται ο χώρος στο Παλιό Νοσοκομείο θα ρέουν τα 150.000 ευρώ το χρόνο για ενοίκια...

Να σημειωθεί ότι στο σημείο που βρίσκεται ο Πυροσβεστικός Σταθμός συχνά γίνονται μποτιλιαρίσματα, με αποτέλεσμα σοβαρή καθυστέρηση στην έξοδο των πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής είναι γενικευμένες σ' όλες τις ΠΥ της χώρας όπως αναδεικνύεται από την πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στους 2 αρμόδιους υπουργούς, αλλά επιβεβαιώθηκε από τις συζητήσεις με τους πυροσβέστες της Κέρκυρας.

Οι ελλείψεις αυτές καθιστούν πιο επικίνδυνη τη δουλειά των πυροσβεστών, μόνιμων και εποχικών και μειώνουν την αποτελεσματικότητα της προσφοράς τους σε πυρκαγιές και πλημμύρες.

Για τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και γενικότερα των αστικών κομμάτων είναι τελευταία στην αξιολόγησή τους η αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Γι' αυτό υποχρηματοδοτούν την Πυροσβεστική, δεν προσλαμβάνουν προσωπικό, δεν χρηματοδοτούν έργα και δράσεις πρόληψης και προστασίας.

Χρειάζεται οι πυροσβέστες μόνιμοι και εποχικοί να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα, να απομονώσουν τις προσπάθειες διάσπασης των κυβερνήσεων και των μηχανισμών τους καθώς και τις προσπάθειες ρουσφετιών και εξαγοράς. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πυροσβεστών με μαζική ενίσχυση της ΕΑΚΠ. Να παλέψουν για αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέσων.

Συγχρόνως, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να έχει σε πρώτη προτεραιότητα διεκδικήσεις για μέτρα και δράσεις για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική πρόληψη και προστασία. Γιατί, τελικά τη «νύφη» την πληρώνει ο λαός μαζί με τους πυροσβέστες.


Θεόδωρος ΓΟΥΛΗΣ
Μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ