ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
«Καβγαδάκια» για τη διαπλοκή, συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίστηκε την Παρασκευή το γαϊτανάκι των κάλπικων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο... αγαπημένο τους θέμα, αυτό της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σκανδαλολογίας, πίσω από τα οποία προσπαθούν να κρύψουν ότι αμφότεροι υπηρετούν την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που διαμορφώνει και το έδαφος για τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα, και γι' αυτό διαδοχικά νομοθετούν και διατάξεις που αντικειμενικά τα διευκολύνουν.

Αφορμή έδωσε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, για τις διατάξεις που πέρασε μέσα από τον «αναπτυξιακό» νόμο και τους Ποινικούς Κώδικες και οι οποίες αφορούν την ασυλία στελεχών τραπεζών και την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων κατηγορούμενων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση για στήριξη «στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ», αντί για τους... υγιείς επιχειρηματίες που στηρίζει προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως «οι χάρες αυτές» που κάνει η κυβέρνηση στους «μπαχαλάκηδες με κοστούμια» «δύσκολα μπορεί να πειστεί κανείς ότι γίνονται από ιδεοληψία ή άγνοια, δηλαδή άνευ ανταλλαγμάτων»...

Βγάζοντας ως συνήθως «λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα, είπε ακόμα για τη ΝΔ ότι «επαναφέρετε την κανονικότητα της διαπλοκής, της διαφθοράς, αυτήν την κανονικότητα που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και στο τέλος στα μνημόνια» κ.ο.κ.

Απαντώντας, ο Κυρ. Μητσοτάκης τού υπενθύμισε πως η ΝΔ χτίζει πάνω στα «έργα» του ΣΥΡΙΖΑ, πως «εσείς μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα», και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως σκοπό να ασχοληθεί «με πιο σοβαρά πράγματα», όπως «να διορθώσουμε τις παθογένειες στο τραπεζικό σύστημα, να προσελκύσουμε επενδύσεις». Δεν παρέλειψε δε να στείλει και το μήνυμα για την ενίσχυση του δόγματος «νόμος και τάξη», λέγοντας πως «εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια», με διάφορες κορόνες περί του νόμου που τάχα θα εφαρμόζεται το ίδιο για δυνατούς και αδύναμους.

Οι δυο τους μάλιστα σήκωσαν αντιπαράθεση ακόμα και για το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργών, με τον Αλ. Τσίπρα να αποδίδει στην «εμμονή της κυβέρνησης να καλύπτει τη διαπλοκή» την άρνησή της να δεχτεί ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεται σε ορισμένα αδικήματα υπουργών να δικάζονται από τη Δικαιοσύνη. Αυτό που δεν είπε βέβαια ήταν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί παρέπεμψαν το υπερώριμο αίτημα για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 στις ελληνικές καλένδες, και ότι περιορίστηκαν σε κάποιες ...«διορθώσεις» όσον αφορά την αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή την προθεσμία παραγραφής από τη Βουλή της τέλεσης του αδικήματος. Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τον καβγά απηύθυνε κάλεσμα στον Αλ. Τσίπρα «να αφήσετε όλα τα υπόλοιπα και να κρατήσουμε τη μεγάλη κατάκτηση, ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε επιτέλους στην αλλαγή του άρθρου 86»...

  • Στο μεταξύ, το κυβερνητικό σχέδιο για ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με την «πιστή εφαρμογή» της άθλιας Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη

MotionTeam

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στην αντιδραστική πολιτική στη Δικαιοσύνη - Το παράδειγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής», που διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση έγινε στη Νομική Σχολή, παρουσία πλήθους φοιτητών, καθηγητών του πανεπιστημίου και μαχόμενων δικηγόρων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δικηγόρος.

Ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις και συζήτηση.

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, υπεύθυνος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, που η τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της και η ψήφιση και διατήρηση του νέου Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά την ηγεσία της ΧΑ, βαραίνουν τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είπε ακόμα ότι οι μαρτυρίες και τα υλικά που εξετάστηκαν ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τη ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ, αλλά και την αλληλένδετη σχέση της με τον εγκληματικό της χαρακτήρα.

Η Μίνα Αγγελοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, μίλησε για τις αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο και τον συνδικαλιστικό νόμο και ανέδειξε την αντιδραστικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος, Γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, αναφέρθηκε σε ζητήματα διαπάλης στα διδασκόμενα μαθήματα.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η διαρκής προσαρμογή του Δικαίου στις βαθύτερες στοχεύσεις και τις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, αποτυπώνοντας και κατοχυρώνοντάς τις, με μια σειρά από αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στο Δίκαιο και στην απονομή της Δικαιοσύνης, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να κινούνται σε αντιλαϊκή - αντιδραστική κατεύθυνση, υπηρετώντας την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις προωθούμενες αλλαγές στο Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, οι οποίες έχουν βαθιά ταξικό περιεχόμενο, θίγοντας τον πυρήνα του και παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές. Το Εργατικό Δίκαιο υποβιβάζεται στο κοινό Αστικό Δίκαιο, οι σχέσεις αντιμετωπίζονται σαν ατομικές σχέσεις ισότιμων μερών. Σταδιακά συρρικνώνεται ο προστατευτικός του χαρακτήρας, που δεν χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε, με τους σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Θίχτηκε ακόμα το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που βασικό στόχο έχει να εμπεδωθούν μέσα και από το ίδιο το Σύνταγμα οι όροι κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλίζονται η συνέχεια και η απρόσκοπτη εφαρμογή και υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ και παρουσίαση των εισηγήσεων στην εκδήλωση θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη»
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοκορομαχούν για διαπλοκή και διαφθορά οι ίδιοι που ενσωματώνουν διατάξεις που τις διευκολύνουν

Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με τη διαφθορά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κοκορομαχούν στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, είναι οι ίδιοι που αρνούνται πεισματικά την πρόταση του ΚΚΕ για την - επιτέλους - κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες. Είναι επίσης οι ίδιοι που στις αναθεωρήσεις του Ποινικού Κώδικα, μια με ΝΔ και μια με ΣΥΡΙΖΑ, ενσωμάτωσαν διατάξεις που αντικειμενικά διευκολύνουν το μεγάλο έγκλημα.

Η ΝΔ φρόντισε να επεκτείνει την "προστασία" σε όσους εμπλέκονται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, περιορίζοντας το χρόνο δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων, και στους τραπεζίτες, προβλέποντας να έχουν μόνο οι ίδιοι τη δυνατότητα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε στελέχη τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις απιστίας.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση φρόντισε να μετατρέψει από κακούργημα σε πλημμέλημα τις περιπτώσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος, μειώνοντας προκλητικά τις ποινές».

Συνάντηση με τους δημάρχους Θράκης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, και ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής συναντήθηκαν την Παρασκευή στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή, με αντιπροσωπεία δημάρχων της Θράκης, την οποία αποτελούσαν ο δήμαρχος Μαρωνείας, Κ. Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Β. Μαυρίδης και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γ. Ζαμπούκης.

Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η σχεδιαζόμενη επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Θράκης.

Το ΚΚΕ επαναβεβαίωσε στην αντιπροσωπεία των δημάρχων την αρνητική του θέση στη σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα τόσο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού της περιοχής, όσο και γιατί είναι αντίθετο με την καταλήστευση, από κάθε λογής επιχειρηματίες, πολύτιμων ορυκτών πόρων, όπως ο χρυσός, μη αναπληρώσιμων και οι οποίοι αποτελούν λαϊκή περιουσία.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες στη ΔΕΗ

Περιοδείες με θέμα τις εξελίξεις στη ΔΕΗ πραγματοποιεί η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 25/11:

Στο Ορυχείο Κύριου Πεδίου, στις 8 π.μ., ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Στο Ορυχείο Καρδιάς, στις 8 π.μ., ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Στον ΑΗΣ Καρδιάς, στις 9 π.μ., και στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, στις 11.30 π.μ., ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας.

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
Την Τρίτη 26/11 η εκδήλωση για τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Την Τρίτη 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της «Πανεπιστημονικής» Οικονομολόγων μπροστά στις εκλογές για το Οικονομικό Επιμελητήριο (που θα γίνουν στις 15 Δεκέμβρη). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος). Περισσότερα και στη νέα ηλεκτρονική διεύθυνση της «Πανεπιστημονικής» Οικονομολόγων, www.dpko.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ