ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Επικράτησαν οι δυνάμεις που αντιδρούν στο Πεκίνο

Το αντικυβερνητικό «μπλοκ» ελέγχει πλέον τα 17 από τα 18 περιφερειακά συμβούλια

Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ζητούν «απελευθέρωση (των) κρατουμένων», μετά την ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων

Copyright 2018 The Associated

Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ζητούν «απελευθέρωση (των) κρατουμένων», μετά την ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Οι πολιτικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του τελευταίου 6μήνου απέσπασαν τον έλεγχο στα 17 από τα 18 περιφερειακά συμβούλια του Χονγκ Κονγκ, στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή (το 2015, σε 18 συμβούλια είχαν κυριαρχήσει οι φιλο-κυβερνητικές δυνάμεις). Η συμμετοχή έφτασε το 71,23% (2.943.842) από 47,01% το 2015 (1.467.229) και πολλοί εκτιμούν ότι η μεγάλη προσέλευση συνδέεται με την επιθυμία πολλών να καταδικάσουν επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας (στην οποία ανήκει το Χονγκ Κονγκ).

Είναι ενδεικτικό ότι η Δημοκρατική Συμμαχία για τη Βελτίωση και την Πρόοδο του Χονγκ Κονγκ (DAB - που στηρίζει την κινεζική κυβέρνηση) εξέλεξε μόλις 21 συμβούλους, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν πρώτο κόμμα και το 2015 είχε εκλέξει 119 συμβούλους. Την ίδια στιγμή, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα (Democratic) και το Κόμμα των Πολιτών (Civic) εξέλεξαν αντίστοιχα 91 και 32 συμβούλους (από 54 και 20 το 2015) και πλέον αποτελούν τις δύο πρώτες δυνάμεις στα περιφερειακά συμβούλια. Τα επίσημα αποτελέσματα καταγράφονται με βάση την κάθε ατομική υποψηφιότητα (προέρχονται από 10 και πάνω κόμματα) και οι ομαδοποιήσεις (αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών) ποικίλλουν, καθώς οι θέσεις ορισμένων κομμάτων είναι πιο «διπλωματικές», ωστόσο είναι σαφής η σημαντική ενίσχυση του «μπλοκ» των δυνάμεων που ζητούν περαιτέρω αναβάθμιση του καθεστώτος αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με το BBC, το φιλοκυβερνητικό «μπλοκ» υποχώρησε συνολικά στους 60 συμβούλους (από 298), ενώ το αντικυβερνητικό συγκέντρωσε 347 έδρες, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ από το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ πέρασε από τον έλεγχο της Βρετανίας ξανά στην Κίνα.

Τα αποτελέσματα δεν αναδεικνύουν την ενίσχυση δυνάμεων που ασκούν κριτική στο Πεκίνο (και δέχονται τη σοβαρή στήριξη δυνάμεων της Δύσης, των ΗΠΑ, Βρετανίας κ.τ.λ.) αλλά θα επηρεάσουν σημαντικά και την εκλογή της νέας τοπικής «βουλής», όπως και της τοπικής κυβέρνησης, στην ανάδειξη των οποίων συμμετέχει και ένας αριθμός τοπικών συμβούλων.

Αντιδράσεις

Η επικεφαλής της σημερινής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δήλωσε ότι «σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών» και θέλει «να ακούσει με ταπεινότητα» τους ψηφοφόρους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπραγμάτευση των γνωστών ως (πέντε συν ένα) αιτημάτων που προβάλλουν οι διαδηλωτές εδώ και έξι μήνες (όπως η απευθείας εκλογή της τοπικής κυβέρνησης).

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αποσκοπεί στο να προκαλέσει χάος στο Χονγκ Κονγκ ή να υπονομεύσει την ευημερία και τη σταθερότητά του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκενγκ Σουάνγκ μετέφερε την αποφασιστικότητα της χώρας του «να αντιταχθεί στην ανάμειξη οποιασδήποτε ξένης δύναμης στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ».

Στο μεταξύ, μιλώντας την Παρασκευή στο «Fox News», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι «εάν δεν ήμουν εγώ, το Χονγκ Κονγκ θα είχε εξαλειφθεί σε 14 λεπτά. Εκείνος (ο Σι Τζινπίνγκ) έχει αναπτύξει ένα εκατομμύριο στρατιώτες εκτός του Χονγκ Κονγκ, δεν επενέβησαν για τον μοναδικό λόγο ότι εγώ του το ζήτησα». Αναδεικνύοντας ότι και οι «διαφωνίες» ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ αλληλεπιδρούν με το παζάρι σε άλλα κρίσιμα «μέτωπα» - όπως η σύναψη συμφωνίας για τους όρους της εμπορικής τους συνεργασίας - ο Τραμπ είπε ότι «ο μοναδικός λόγος που δεν επεμβαίνει είναι διότι δεν θέλει να επηρεάσει την εμπορική συμφωνία». Ενώ, αναφερόμενος στις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο (που φυσικά είναι τμήμα ευρύτερων παζαριών και αντιθέσεων) είπε ότι μια εμπορική συμφωνία είναι «ενδεχομένως πολύ κοντά» αλλά και ότι αυτή «δεν μπορεί να είναι μια ίση (εμπορική) συμφωνία», λόγω του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας με τις ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, είπε ότι «πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του Χονγκ Κονγκ, όμως είμαι επίσης δίπλα στον Πρόεδρο Σι. Είναι φίλος μου, είναι ένας φανταστικός άνθρωπος...».


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
«Τεχνικό» προβάδισμα ο φιλελεύθερος Λακάγιε

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ουρουγουάη, με συμμετοχή γύρω στο 90%, κατέληξε σε λεγόμενη «τεχνική ισοπαλία». Στο 100% της καταμέτρησης, ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Λουίς Λακάγιε Πόου, έχει προβάδισμα μόλις 28.666 ψήφων ή 1,2% του εκλογικού σώματος, και ποσοστό 48,71% (1.168.019 ψήφοι), έναντι του Ντανιέλ Μαρτίνες, υποψηφίου της νυν κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας «Ευρύ Μέτωπο» (τον στηρίζει και το ΚΚ Ουρουγουάης), που πήρε το 47,51% (1.139.353 ψήφοι). Βρέθηκαν 36.996 λευκά (1,54%) και 53.61 (2,24%) άκυρα ψηφοδέλτια. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο, στις 27 Οκτώβρη, είχαν ο Μαρτίνες 40,78% και ο Λακάγιε 29,7%. Τον δεύτερο στήριξαν άλλοι φιλελεύθεροι συνδυασμοί.

Με βάση το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του εκλογικού δικαστηρίου Χοσέ Αροσένα δήλωσε ότι «το εκλογικό δικαστήριο δεν πρόκειται να ανακηρύξει νικητή αν δεν υπάρξει ανακαταμέτρηση όλων των ψήφων». Επίσης θα επανεξεταστούν λεπτομερώς τα άκυρα ψηφοδέλτια. Ετσι, αναμένεται κατά την Πέμπτη με Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανακοίνωση του Προέδρου για την περίοδο 2020 - 2025.

Στην Ουρουγουάη, φαίνεται ότι μετά την εξάντληση της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης των τελευταίων 15 χρόνων, που δεν έθιξε την καπιταλιστική οικονομία, παρά τη σχετική άμβλυνση της ακραίας φτώχειας, γίνεται αλλαγή προσανατολισμού τμημάτων της αστικής τάξης (όπως έγινε και στη Βραζιλία), για νέες συμμαχίες, με κατεύθυνση προς τον ευρωατλαντικό άξονα.


ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Σοβαρές πλημμύρες με θύματα

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κυανής Ακτής, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν διάφορα παράλια της βόρειας Μεσογείου.

Μετά από πολύωρες έρευνες σωστικών συνεργείων στο νομό Βαρ εντοπίστηκαν τα άψυχα κορμιά και το αυτοκίνητο ενός ζευγαριού από την περιοχή Γκρας, που αγνοούνταν από το Σάββατο. Νεκρός εντοπίστηκε επίσης ένας άνθρωπος που είχε πέσει στα νερά από πλεούμενο που τον είχε μόλις διασώσει, στην περιοχή Μουί. Τέλος, η σορός ενός 50χρονου βρέθηκε στην περιοχή Καμπάς, επίσης μέσα στο αυτοκίνητό του. Οι αρχές έκαναν λόγο για βροχοπτώσεις «ιστορικής σφοδρότητας». Σε τοπικά ΜΜΕ συνεχιζόταν και χτες μια συζήτηση για το πόσο έγκαιρες ήταν η ενημέρωση και η καθοδήγηση του πληθυσμού.

Αρκετά χιλιόμετρα ανατολικά, στη βόρεια Ιταλία, μία γυναίκα 52 ετών έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από έναν ποταμό που υπερχείλισε, ενώ οι δύο συνεπιβάτες της βγήκαν και κατάφεραν να σωθούν. Στην πόλη Σαβόνα κατέρρευσε μια οδογέφυρα, χωρίς να αναφερθούν θύματα μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Επίσης, η πόλη της Βενετίας - το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστική κληρονομιάς - βρέθηκε ξανά κάτω από το νερό. Προβλήματα προκλήθηκαν και σε Πιεμόντε και Αλεξάνδρεια (νότια του Τορίνο), όπου περίπου 600 άτομα εμφανίζονταν να αποκλείστηκαν και άλλα 200 χρειάστηκε να απομακρυνθούν. Στη Λιγουρία, τέλος, εμφανίστηκαν χείμαρροι λάσπης, επηρεάζοντας την κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου ανάμεσα σε Γένοβα και Βιντιμίλια, ο οποίος τελικά έκλεισε.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Απόρρητα κρατικά έγγραφα του κινεζικού κράτους, που φέρεται να εξασφάλισε το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), περιγράφουν τη λειτουργία στρατοπέδων κράτησης αντιφρονούντων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι και υπάρχει ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα. Σύμφωνα με αυτά, οι κρατούμενοι παρακολουθούνται σε κάθε τους κίνηση και βαθμολογούνται με ένα πολύ αυστηρό σύστημα βαθμών, που μετρά την «ιδεολογική τους μεταμόρφωση και την υπακοή».

ΡΩΜΗ.-- Οι σοροί τουλάχιστον 7 μεταναστών ανασύρθηκαν νεκροί μετά από ένα ακόμα ναυάγιο πλεούμενου που μετέφερε περίπου 150 κατατρεγμένους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου 20 άτομα ακόμα αγνοούνται.

ΤΟΚΙΟ.-- Τετραήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία ολοκληρώνει σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, η πρώτη επικεφαλής της καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μετά από 38 χρόνια και μόλις η δεύτερη συνολικά στην Ιστορία. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στο Ναγκασάκι, όπου επέκρινε τη στρατηγική της «πυρηνικής αποτροπής», χαρακτηρίζοντάς την «ψευδοασφάλεια που στηρίζεται σε μία νοοτροπία φόβου και δυσπιστίας, που καταλήγει να δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ομώνυμου δημοσιογραφικού ομίλου, ανακοίνωσε ότι θέτει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2020. Στόχος του, αναφέρει, είναι να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να «ξαναφτιάξει την Αμερική. Δεν αντέχουμε άλλα τέσσερα χρόνια απερίσκεπτων και ανήθικων ενεργειών του Προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η «Uber», η εταιρεία - πλατφόρμα μίσθωσης οχημάτων με οδηγό, έχασε χτες την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, αφού οι ρυθμιστικές αρχές εντόπισαν ένα «σχήμα αδυναμιών» σε θέματα ασφάλειας. Η «Uber» ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση. Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, επιτρέποντας ενδιαμέσως στους περίπου 45.000 οδηγούς της στο Λονδίνο να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες, παρά τη λήξη της άδειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ