ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Προετοιμασία για τοπικά μπλόκα από την άλλη βδομάδα. Κινητοποίηση με τρακτέρ χτες στον Τύρναβο

Τα τρακτέρ στην πλατεία του Τυρνάβου
Τα τρακτέρ στην πλατεία του Τυρνάβου
Με τη συμμετοχή δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και εκατοντάδων αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε χτες η πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, οι αγρότες μετέφεραν την πείρα από τη δράση τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα που τους απασχολούν.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν να προκύψουν κέρδη για τους βιοπαλαιστές αγρότες, στη μάχη για την επιβίωση που δίνουν καθημερινά. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «είτε θα παλέψουμε και θα πάρουμε ανάσες να συνεχίσουμε να παράγουμε είτε δεν υπάρχει αύριο απλά σαν θεατές των αγώνων από τον καναπέ και το καφενείο».

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων για το αίσχος των «ανοιχτών» και χαμηλών τιμών, για το γεγονός ότι πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, αφού ένας αγρότης αναγκάζεται να πληρώσει πανάκριβα το πετρέλαιο (τη στιγμή που δίνεται χωρίς φόρο στους εφοπλιστές), το αγροτικό ρεύμα, όπου πρόσφατα είχαμε αυξήσεις, το αρδευτικό νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται και επιπλέον να αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι και στον φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα για τους αγρότες, ενώ πολλά είναι τα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

  • Να συνεχιστούν οι συσκέψεις του κάθε Αγροτικού Συλλόγου, να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από το Σάββατο και να παρθούν αποφάσεις για ολιγοήμερα μπλόκα στον Ε65 και κατά τόπους σε όλη τη Θεσσαλία από την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη. Οπως τονίστηκε, οι κινητοποιήσεις αυτές θα δώσουν παράλληλα έναυσμα κλιμάκωσης του αγώνα σε όλη τη χώρα, ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης στις 15 Δεκέμβρη.
  • Ειδικότερα, απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση, με «διαρροές» μάλιστα για αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Κινητοποίηση με τρακτέρ στον Τύρναβο

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο από τους βιοπαλαιστές αγρότες, η κεντρική πλατεία του Τυρνάβου γέμισε χτες με εκατοντάδες αγρότες και δεκάδες τρακτέρ.

Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η εναντίωση στην οποιαδήποτε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, να μειωθούν τα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ με παροχή ολοκληρωμένης δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συντάξεις αξιοπρέπειας, η διεκδίκηση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, ειδικά για το ροδάκινο, για το οποίο ζητάνε αποζημίωση από τις ζημιές που έχει προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο, η μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και η οριστική λύση για το τσίπουρο, ζητώντας να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων για απόσταξη τσίπουρου ως έχει. Να μην επιβληθεί 10πλάσιος εξοντωτικός φόρος στο τσίπουρο από την ΕΕ, όπως απαιτούν οι μεγάλοι ποτοποιοί.

Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ έγινε στην Τούμπα και στη συνέχεια σχηματίστηκε ένα κομβόι που γέμισε με τρακτέρ την κεντρική πλατεία.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας ανέφερε πως οι αγρότες του Τυρνάβου παλεύουν για την επιβίωσή τους, καθώς σε μία σειρά από προϊόντα οι τιμές είναι εξευτελιστικές.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Αργυροπουλίου Κώστας Χατζής ανέφερε πως οι ροδακινοπαραγωγοί είναι σε απελπιστική κατάσταση, αφού εδώ και 5 χρόνια μετά το ρωσικό εμπάργκο οι τιμές κατρακύλησαν από το 1 ευρώ το κιλό στα 15 και 20 λεπτά, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και για αυτό ζητούν αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής ανέφερε πως η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, στη βάση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών, θα επιφέρει δραματικό χτύπημα σε χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους - διήμερους αποσταγματοποιούς (καζανάρηδες), θα πλήξει δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια - εμφιαλωτήρια, ενώ θα επιβαρύνει υπέρμετρα και τη λαϊκή κατανάλωση.

Οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους στις συσκέψεις που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αλλά και στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/12 στη Νίκαια Λάρισας.

Απλήρωτες χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Αθήνα

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απληρωσιά που αντιμετωπίζουν για μια ακόμα χρονιά οι σχολικές καθαρίστριες έκαναν χτες το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Χιλιάδες εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων δουλεύουν από την αρχή της χρονιάς χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, με το καθεστώς των συμβάσεων έργου. Το Σωματείο αναδεικνύει στο υπόμνημα (που συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας) τους άθλιους μισθούς, «που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 300 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται».

Ακόμα κι αυτοί οι μισθοί πείνας καταβάλλονται με καθυστερήσεις τεσσάρων, πέντε και έξι μηνών, οι εργαζόμενοι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στα υπουργεία, ενώ ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ από την κυβέρνηση.

Τα σωματεία διεκδικούν την άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, αλλά και την αναγνώριση αναδρομικής ισχύος όσον αφορά τα ΒΑΕ.

Την αδιαφορία της δημοτικής αρχής Θερμαϊκού καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (25/11) αρνήθηκε κατηγορηματικά ακόμα και να δώσει το λόγο σε εκπρόσωπο του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών των σχολείων της περιοχής. Σημειώνεται ότι οι εργολαβικοί καθαριστές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με αλλαγές στους όρους της σύμβασης, που θα οδηγήσουν σε πολλές περιπτώσεις σε δραματικές μειώσεις της ήδη πενιχρής αμοιβής τους. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την αγωνία των δεκάδων εργαζομένων, για το αν αύριο θα συνεχίσουν να έχουν φαγητό στο σπίτι τους και καταγγέλλει τον δήμαρχο που ειρωνεύτηκε την παρουσία των εργαζομένων και του σωματείου τους στη συνεδρίαση, λέγοντας πως καλέστηκαν για να εξυπηρετήσουν αντίθετα πολιτικά συμφέροντα...

Δηλώνει πως «οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους της σύμβασης που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων του κλάδου θα μας βρει μαχητικά απέναντι σε όσους εξυπηρετούν τέτοιες πολιτικές και θα σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους».

Νοθεία και εκφυλιστικές διαδικασίες στην Ενωση Πλοιάρχων

Υπόμνημα - καταγγελία κατέθεσαν χτες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων» και το ΠΑΜΕ

Τις εκφυλιστικές και νόθες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες της «Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού» (ΠΕΠΕΝ) κατήγγειλε με υπόμνημα που κατέθεσε αντιπροσωπεία των ναυτίλων πλοιάρχων που συσπειρώνονται στο συνδυασμό «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ), με επικεφαλής τον Σπύρο Παύλου και μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το υπόμνημα κατατέθηκε στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Επίσης κοινοποιήθηκε στην ΠΕΠΕΝ και στην Εφορευτική Επιτροπή που εξελέγη για να διενεργήσει τις αρχαιρεσίες στην ΠΕΠΕΝ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ μιλά για «νέο επεισόδιο από τα καμώματα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ στην Ενωση Πλοιάρχων μπροστά στο συνέδριό της και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ» και καταγγέλλει ότι:

«Η φιλοεφοπλιστική ηγετική ομάδα της Ενωσης πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες παραβιάζοντας με κάθε τρόπο το καταστατικό και τη σχετική νομοθεσία. Η ηγετική ομάδα αρνείται: Να δώσει το μητρώο μελών στους συνδυασμούς. Να γνωστοποιήσει τα ταμειακά εντάξει μέλη. Οι εκλογές γίνονται με άκρα μυστικότητα, χωρίς να μπορούν οι συνδυασμοί να έχουν καμία πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία

Καταστρέφουν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου των πλοιάρχων που φέρουν τον κωδικό αριθμό της συστημένης επιστολής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν όσοι ψηφίζουν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Για όλα τα παραπάνω, σήμερα αντιπροσωπεία των ναυτίλων πλοιάρχων που συσπειρώνονται στο συνδυασμό της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας", με επικεφαλής τον Σπύρο Παύλου και με στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παρέμβαση, όπου και κατέθεσαν κείμενο με όλες αυτές τις καταγγελίες.

Η παρέμβαση έγινε στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά, Ιωάννη Μαλούχο. Επίσης στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, Αθηνά Χριστοπούλου. Ακόμα, στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Επίσης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην ΠΝΟ και στον δικαστικό αντιπρόσωπο της εφορευτικής επιτροπής.

Ζητήθηκε να ανασταλεί η εκλογική διαδικασία για να βρεθούν τα στοιχεία των φακέλων που έχουν καταστραφεί.

Δεν τους φτάνει το αίσχος του ν. 330 που διέπει τα ναυτεργατικά σωματεία, και σήμερα προχωρούν και σε απευθείας νοθεία, για να έχουν οι εφοπλιστές τον έλεγχο της Ενωσης, της ΠΝΟ και των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, για να στηρίζουν όλα τα "θέλω" του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Για να τσαλαπατούν τα δικαιώματα των εργατών στα καράβια και στη στεριά, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης, που πολλές φορές η ζωή τους γίνεται βορά για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, οι εφοπλιστές αξιοποιούν την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη που παρέχουν τα τσιράκια τους στην ΠΝΟ και στη ΓΣΕΕ. Αρνούνται από το 2010 να ανανεώσουν τη ΣΣΕ, με δραματικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες.

Το ταξικό εργατικό κίνημα δε θα ανεχτεί τέτοιου είδους νοθείες και εκφυλιστικές διαδικασίες στις αρχαιρεσίες και μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει προκλητικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποκοπούν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία».

Ανακοίνωση της ΔΑΕΠ

Σε ανάλογη ανακοίνωσή της η ΔΑΕΠ, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες που κάνει δείχνουν το οριακό σημείο της κατάστασης, η οποία ενδεχομένως αποκτά διαστάσεις ποινικού ενδιαφέροντος, ζητά: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση του νόμου και του Καταστατικού. Να λάβουν οι πλοίαρχοι πλήρη ενημέρωση για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στις διεξαγόμενες αρχαιρεσίες. Να έχουν άμεση και ακώλυτη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία της εκλογικής διαδικασίας. Να σταματήσει πάραυτα η πρακτική καταστροφής των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους. Να ανασταλεί η εκλογική διαδικασία μέχρις ότου αποκατασταθεί η εύρεση των σχετικών στοιχείων για τους φακέλους που έχουν ήδη καταστραφεί, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, όπως για παράδειγμα μέσω της χορήγησης σχετικής βεβαίωσης από τα ΕΛΤΑ για τους αριθμούς - κωδικούς των μέχρι σήμερα παραληφθέντων φακέλων από την ειδική ταχυδρομική θυρίδα, με επιμέλεια της Εφορευτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ