Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νοθεία και εκφυλιστικές διαδικασίες στην Ενωση Πλοιάρχων

Υπόμνημα - καταγγελία κατέθεσαν χτες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων» και το ΠΑΜΕ

Τις εκφυλιστικές και νόθες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες της «Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού» (ΠΕΠΕΝ) κατήγγειλε με υπόμνημα που κατέθεσε αντιπροσωπεία των ναυτίλων πλοιάρχων που συσπειρώνονται στο συνδυασμό «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ), με επικεφαλής τον Σπύρο Παύλου και μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το υπόμνημα κατατέθηκε στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Επίσης κοινοποιήθηκε στην ΠΕΠΕΝ και στην Εφορευτική Επιτροπή που εξελέγη για να διενεργήσει τις αρχαιρεσίες στην ΠΕΠΕΝ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ μιλά για «νέο επεισόδιο από τα καμώματα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ στην Ενωση Πλοιάρχων μπροστά στο συνέδριό της και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ» και καταγγέλλει ότι:

«Η φιλοεφοπλιστική ηγετική ομάδα της Ενωσης πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες παραβιάζοντας με κάθε τρόπο το καταστατικό και τη σχετική νομοθεσία. Η ηγετική ομάδα αρνείται: Να δώσει το μητρώο μελών στους συνδυασμούς. Να γνωστοποιήσει τα ταμειακά εντάξει μέλη. Οι εκλογές γίνονται με άκρα μυστικότητα, χωρίς να μπορούν οι συνδυασμοί να έχουν καμία πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία

Καταστρέφουν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου των πλοιάρχων που φέρουν τον κωδικό αριθμό της συστημένης επιστολής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν όσοι ψηφίζουν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Για όλα τα παραπάνω, σήμερα αντιπροσωπεία των ναυτίλων πλοιάρχων που συσπειρώνονται στο συνδυασμό της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας", με επικεφαλής τον Σπύρο Παύλου και με στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παρέμβαση, όπου και κατέθεσαν κείμενο με όλες αυτές τις καταγγελίες.

Η παρέμβαση έγινε στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά, Ιωάννη Μαλούχο. Επίσης στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, Αθηνά Χριστοπούλου. Ακόμα, στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Επίσης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην ΠΝΟ και στον δικαστικό αντιπρόσωπο της εφορευτικής επιτροπής.

Ζητήθηκε να ανασταλεί η εκλογική διαδικασία για να βρεθούν τα στοιχεία των φακέλων που έχουν καταστραφεί.

Δεν τους φτάνει το αίσχος του ν. 330 που διέπει τα ναυτεργατικά σωματεία, και σήμερα προχωρούν και σε απευθείας νοθεία, για να έχουν οι εφοπλιστές τον έλεγχο της Ενωσης, της ΠΝΟ και των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, για να στηρίζουν όλα τα "θέλω" του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Για να τσαλαπατούν τα δικαιώματα των εργατών στα καράβια και στη στεριά, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης, που πολλές φορές η ζωή τους γίνεται βορά για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, οι εφοπλιστές αξιοποιούν την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη που παρέχουν τα τσιράκια τους στην ΠΝΟ και στη ΓΣΕΕ. Αρνούνται από το 2010 να ανανεώσουν τη ΣΣΕ, με δραματικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες.

Το ταξικό εργατικό κίνημα δε θα ανεχτεί τέτοιου είδους νοθείες και εκφυλιστικές διαδικασίες στις αρχαιρεσίες και μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει προκλητικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποκοπούν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία».

Ανακοίνωση της ΔΑΕΠ

Σε ανάλογη ανακοίνωσή της η ΔΑΕΠ, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες που κάνει δείχνουν το οριακό σημείο της κατάστασης, η οποία ενδεχομένως αποκτά διαστάσεις ποινικού ενδιαφέροντος, ζητά: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση του νόμου και του Καταστατικού. Να λάβουν οι πλοίαρχοι πλήρη ενημέρωση για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στις διεξαγόμενες αρχαιρεσίες. Να έχουν άμεση και ακώλυτη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία της εκλογικής διαδικασίας. Να σταματήσει πάραυτα η πρακτική καταστροφής των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους. Να ανασταλεί η εκλογική διαδικασία μέχρις ότου αποκατασταθεί η εύρεση των σχετικών στοιχείων για τους φακέλους που έχουν ήδη καταστραφεί, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, όπως για παράδειγμα μέσω της χορήγησης σχετικής βεβαίωσης από τα ΕΛΤΑ για τους αριθμούς - κωδικούς των μέχρι σήμερα παραληφθέντων φακέλων από την ειδική ταχυδρομική θυρίδα, με επιμέλεια της Εφορευτικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ