Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Στο στόχαστρο της «Coca - Cola» η συνδικαλιστική και πολιτική δράση

Την παραβίαση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών των εργαζομένων από τον όμιλο «3E Coca - Cola» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλούμενη τον «Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας» που έχει διαμορφώσει, αξιώνει από τους εργαζόμενους να ζητούν την άδειά της «για να αναπτύξουν πολιτική δράση και για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, ο «Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας» συμπεριλαμβάνει στις ενέργειες για τις οποίες απαιτείται «προηγούμενη έγκριση» μια ολόκληρη ενότητα με τον τίτλο «πολιτική δραστηριότητα».

«Ενθαρρύνουμε την προσωπική συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών και στην πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, η εργασία σας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις προσωπικές πολιτικές σας απόψεις ή τη δραστηριότητα. Εάν σχεδιάζετε να επιδιώξετε ή να αποδεχτείτε ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (Portal) Εγκρίσεων COBC», αναφέρει ο «Κώδικας» μεταξύ άλλων. Δηλαδή, «αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον "υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα"!», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία προειδοποιεί μάλιστα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα παραπάνω στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς στον «Κώδικα» δεν διευκρινίζεται αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα και τη συμμετοχή του εργαζόμενου ως υποψήφιου στις εκλογές του σωματείου του. «Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ' αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση ενάντια στην καταπάτηση των ελευθεριών και όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ