ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στο σφυρί» λαϊκές κατοικίες από τα κοράκια των τραπεζών

Κινητοποίηση σήμερα από το ΠΑΜΕ και την ΟΒΣΑ στη Eurobank ενάντια σε πλειστηριασμό

Σε νέα κινητοποίηση με απαίτηση την αναστολή πλειστηριασμού που γίνεται σήμερα και βάζει στο στόχαστρο το μοναδικό σπίτι λαϊκής οικογένειας καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η κινητοποίηση γίνεται στις 8.30 π.μ. στα Κεντρικά της Εurobank (Οθωνος 8) στην Αθήνα και αυτήν τη φορά, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, αφορά «οικογένεια η οποία θα βρεθεί μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να χάσει το ένα και μοναδικό σπίτι της». «Ο συνάδελφος που είναι αυτοαπασχολούμενος ήρθε σε επικοινωνία με την τράπεζα η οποία του ζήτησε 30.000 ευρώ για να σταματήσει τον πλειστηριασμό για δύο μήνες και να έρθουν σε συμφωνία...».

Αναδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, το οξυμένο πρόβλημα των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι τράπεζες βγάζουν «στο σφυρί» χιλιάδες κατοικίες «και μάλιστα οι περισσότερες πρώτες και μοναδικές κατοικίες αυτών των ανθρώπων. Πατάνε στους άθλιους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που, ανάμεσα στη χρεοκοπία των τραπεζών και τη χρεοκοπία του λαού, επέλεξαν να σώσουν τις τράπεζες και να τσακίσουν τον λαό». Το ΠΑΜΕ θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την αντίσταση στους πλειστηριασμούς, ενώ η ΝΔ ψήφισε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Το ΠΑΜΕ καλεί σωματεία εργαζομένων, συλλόγους επαγγελματιών, τη γειτονιά του Χαλανδρίου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και με την παρουσία τους στην κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Ανάλογη κινητοποίηση, ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας άνεργης μητέρας τριών παιδιών, οργανώνεται την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στη Μυτιλήνη, στην Εθνική Τράπεζα από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, την Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Οπως τονίζεται στο κάλεσμά τους «την Παρασκευή 29 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας της συντοπίτισσάς μας Χ. Μ. από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για στεγαστικό δάνειο του ποσού των εκατόν σαράντα χιλιάδων ευρώ, που μέσα στην περίοδο της κρίσης έχει εκτοξευθεί σε πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες, λόγω των τόκων και την αδυναμία της Χ. Μ. να αντεπεξέλθει καθώς είναι άνεργη, μητέρα 3 παιδιών. (...)

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς της Λέσβου να υψώσουν φωνή αντίστασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας της Χ. Μ., να συμπαρασταθούν με αποφάσεις και με τη συμμετοχή τους, ενάντια σε κάθε πλειστηριασμό, σε κάθε κατάσχεση, που έχει στο στόχαστρο την εργατική - λαϊκή κατοικία».

Συνταξιούχος θα ζει με 84 ευρώ το μήνα μετά από απόφαση δικαστηρίου!

Αλλά δεν είναι μόνο οι τράπεζες. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και αποφάσεις δικαστηρίων, που εξυπηρετούν τα «θέλω» των τραπεζιτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτη από τη Ζάκυνθο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων Ζακύνθου για την περίπτωση του δανειολήπτη Τ. Π., που είχε προσφύγει στα δικαστήρια με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το Σωματείο αναφέρει ότι «ο συνάδελφος, πήρε 45 χιλιάδες ευρώ δάνειο από την ALPHA BANK το 2003, πλήρωσε συνολικά μέχρι το 2013 το ποσόν των 25.000 ευρώ, το 2012 είχε την ατυχία να αρρωστήσει και λόγω της αναπηρίας του και της χαμηλής σύνταξής του, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα.

Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου, με την απόφασή του αυτή, καταλογίζει τον διπλασιασμό του ποσού που εισέπραξε από 45.000 ευρώ σε 85.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε αποδώσει στην τράπεζα ήδη 25.000 ευρώ. Παράλληλα, του κατάσχει κτήμα 3,5 στρεμμάτων για το ποσό των 12.600 ευρώ και του επιβάλλει να πληρώνει τον μήνα 256 ευρώ. Η δόση που κατέβαλλε ο συνάδελφος μέχρι να αρρωστήσει ήταν 260 ευρώ τον μήνα. Το τελικό ποσό που του μένει από τη σύνταξή του για φάρμακα, θεραπεία, διατροφή είναι 84 ευρώ τον μήνα..!», σημειώνει η διοίκηση του σωματείου εκφράζοντας την αγανάκτησή της για την απάνθρωπη αντιμετώπιση των δανειοληπτών.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας για τη βιομηχανική ρύπανση

Σχόλιο για τη συζήτηση - «παρωδία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τη συζήτηση - «παρωδία» που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 25/11, για το ζήτημα της ρύπανσης - δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και της πιθανής καύσης RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία του ΤΙΤΑΝ, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται πως ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα, τόσο οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" όσο και δεκάδες φορείς με έγγραφο αίτημά τους ζήτησαν να συμπεριληφθούν στα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου το ζήτημα της ρύπανσης - δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και της πιθανής καύσης RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία του ΤΙΤΑΝ, το προεδρείο με ευθύνη της διοίκησης αρνήθηκε την ολοκληρωμένη συζήτηση στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης και έδωσε το λόγο σε 3 εκπρόσωπους των φορέων, για παρεμβάσεις διάρκειας 1,5 λεπτού η καθεμία (!).

Μάλιστα, όταν ζήτησε το λόγο ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σωτήρης Αβραμόπουλος, για διευκρινίσεις πάνω στα θέματα που προγραμματίζονται να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εξηγήσεις για το ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ενταχθεί το θέμα της καύσης των απορριμμάτων στα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν του δόθηκε, αλλά "δημοκρατικά" του έκλεισαν το μικρόφωνο.

Η δέσμευση της διοίκησης ότι θα συζητηθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας - ρύπανσης σε επόμενη συνεδρίαση διατυπώθηκε κάτω από την πίεση του λαού της περιοχής, τη δυναμική των κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος. Τα επικοινωνιακά τερτίπια του κ. Τζιτζικώστα δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας απέναντι στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ. Καθώς όχι μόνο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο, αλλά η διοίκηση συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική αυτή που δηλητηριάζει τον αέρα και ρυπαίνει το έδαφος της περιοχής μας.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο της καύσης των σκουπιδιών, η στάση της διοίκησης είναι ξεκάθαρη. Τοποθετείται απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής που διεκδικούν να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων από τον ΤΙΤΑΝ ή άλλο εργοστάσιο καύσης. Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Γιουτίκας, υπερασπίστηκε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος προβλέπει την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή και την καρκινογόνα καύση. Γι' αυτό και αρνούνται να βάλουν το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί «το λαό της περιοχής, τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Να γυρίσουν την πλάτη και να ξεσηκωθούν απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και των κομμάτων συνολικά του κεφαλαίου, που για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων μετατρέπουν την περιοχή μας σε έναν ασφυκτικό και επικίνδυνο "θάλαμο αερίων"».

Τονίζει ότι «μόνο το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων, η οργανωμένη πάλη του λαού της περιοχής σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών μπορεί να βάλει φρένο στους επικινδύνους σχεδιασμούς τους».

Τέλος, καλεί σε διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, για να μην προχωρήσει η καύση SRF-RDF, τονίζοντας ότι τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μέσα από τους μαζικούς φορείς που συμμετέχουν.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, σε συγκέντρωση των ΚΟ Χαλκίδας με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή μας», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Σε εκδήλωση με το ίδιο θέμα θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Ιστιαίας.

Αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στη Λάρισα, σε συγκέντρωση - συζήτηση στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου (καφετέρια «Εμπα μέσα»), θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Λάρισας.

Την Παρασκευή 29 Νοέμβρη:

-- Στις 10 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ/ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του θείου (Sox) από τα καυσαέρια των πλοίων από 1/1/2020. Scrubbers και καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και οι νέες δυσκολίες για τα πληρώματα». Εισηγητής θα είναι ο Ηλίας Μπιλάλης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, υποψήφιος διδάκτορας.

-- Στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΝΑΒΟ της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Μια άλλη ματιά στην Ιατρική Εκπαίδευση». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στη Λάρισα, στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σε εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής», θα μιλήσει ο Ομάρ Κουότα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Μεξικού. Προλογίζει ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ναυπηγείων και Μετάλλου Αθήνας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής καλούν σε εκδήλωση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) με θέμα «Η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή και το λαό μας». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ