Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στο σφυρί» λαϊκές κατοικίες από τα κοράκια των τραπεζών

Κινητοποίηση σήμερα από το ΠΑΜΕ και την ΟΒΣΑ στη Eurobank ενάντια σε πλειστηριασμό

Σε νέα κινητοποίηση με απαίτηση την αναστολή πλειστηριασμού που γίνεται σήμερα και βάζει στο στόχαστρο το μοναδικό σπίτι λαϊκής οικογένειας καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η κινητοποίηση γίνεται στις 8.30 π.μ. στα Κεντρικά της Εurobank (Οθωνος 8) στην Αθήνα και αυτήν τη φορά, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, αφορά «οικογένεια η οποία θα βρεθεί μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να χάσει το ένα και μοναδικό σπίτι της». «Ο συνάδελφος που είναι αυτοαπασχολούμενος ήρθε σε επικοινωνία με την τράπεζα η οποία του ζήτησε 30.000 ευρώ για να σταματήσει τον πλειστηριασμό για δύο μήνες και να έρθουν σε συμφωνία...».

Αναδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, το οξυμένο πρόβλημα των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι τράπεζες βγάζουν «στο σφυρί» χιλιάδες κατοικίες «και μάλιστα οι περισσότερες πρώτες και μοναδικές κατοικίες αυτών των ανθρώπων. Πατάνε στους άθλιους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που, ανάμεσα στη χρεοκοπία των τραπεζών και τη χρεοκοπία του λαού, επέλεξαν να σώσουν τις τράπεζες και να τσακίσουν τον λαό». Το ΠΑΜΕ θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την αντίσταση στους πλειστηριασμούς, ενώ η ΝΔ ψήφισε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Το ΠΑΜΕ καλεί σωματεία εργαζομένων, συλλόγους επαγγελματιών, τη γειτονιά του Χαλανδρίου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και με την παρουσία τους στην κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Ανάλογη κινητοποίηση, ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας άνεργης μητέρας τριών παιδιών, οργανώνεται την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στη Μυτιλήνη, στην Εθνική Τράπεζα από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, την Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Οπως τονίζεται στο κάλεσμά τους «την Παρασκευή 29 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας της συντοπίτισσάς μας Χ. Μ. από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για στεγαστικό δάνειο του ποσού των εκατόν σαράντα χιλιάδων ευρώ, που μέσα στην περίοδο της κρίσης έχει εκτοξευθεί σε πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες, λόγω των τόκων και την αδυναμία της Χ. Μ. να αντεπεξέλθει καθώς είναι άνεργη, μητέρα 3 παιδιών. (...)

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς της Λέσβου να υψώσουν φωνή αντίστασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας της Χ. Μ., να συμπαρασταθούν με αποφάσεις και με τη συμμετοχή τους, ενάντια σε κάθε πλειστηριασμό, σε κάθε κατάσχεση, που έχει στο στόχαστρο την εργατική - λαϊκή κατοικία».

Συνταξιούχος θα ζει με 84 ευρώ το μήνα μετά από απόφαση δικαστηρίου!

Αλλά δεν είναι μόνο οι τράπεζες. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και αποφάσεις δικαστηρίων, που εξυπηρετούν τα «θέλω» των τραπεζιτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτη από τη Ζάκυνθο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων Ζακύνθου για την περίπτωση του δανειολήπτη Τ. Π., που είχε προσφύγει στα δικαστήρια με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το Σωματείο αναφέρει ότι «ο συνάδελφος, πήρε 45 χιλιάδες ευρώ δάνειο από την ALPHA BANK το 2003, πλήρωσε συνολικά μέχρι το 2013 το ποσόν των 25.000 ευρώ, το 2012 είχε την ατυχία να αρρωστήσει και λόγω της αναπηρίας του και της χαμηλής σύνταξής του, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα.

Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου, με την απόφασή του αυτή, καταλογίζει τον διπλασιασμό του ποσού που εισέπραξε από 45.000 ευρώ σε 85.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε αποδώσει στην τράπεζα ήδη 25.000 ευρώ. Παράλληλα, του κατάσχει κτήμα 3,5 στρεμμάτων για το ποσό των 12.600 ευρώ και του επιβάλλει να πληρώνει τον μήνα 256 ευρώ. Η δόση που κατέβαλλε ο συνάδελφος μέχρι να αρρωστήσει ήταν 260 ευρώ τον μήνα. Το τελικό ποσό που του μένει από τη σύνταξή του για φάρμακα, θεραπεία, διατροφή είναι 84 ευρώ τον μήνα..!», σημειώνει η διοίκηση του σωματείου εκφράζοντας την αγανάκτησή της για την απάνθρωπη αντιμετώπιση των δανειοληπτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ