Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλύφθηκε το μισό πλάνο και συνεχίζουμε!

Στο 50,18% η πανελλαδική κάλυψη. Πολύμορφες πρωτοβουλίες των Οργανώσεων που συμβάλλουν στο άνοιγμα με το κουπόνι

Από την εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών
Από την εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών
Το 4ο πανελλαδικό «κλείσιμο» των Οργανώσεων του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας της Οικονομικής Εξόρμησης, το πλάνο καλύπτεται κατά 50,18%. Μια απόδοση δηλαδή που δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την υπερκάλυψη των στόχων, για μια επιτυχημένη μάχη ισχυροποίησης του Κόμματος, των δεσμών του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Στην πρώτη θέση των ΚΟ, με βάση το βαθμό κάλυψης του πλάνου, συνεχίζει να βρίσκεται η ΚΟ Εξωτερικού, έχοντας φτάσει στο 73,83%, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ξανά η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με 62,34%. Στην τρίτη θέση μετά το πρόσφατο «κλείσιμο» βρέθηκε η ΚΟ Αιγαίου, που έκανε και τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο «κλείσιμο» (+13,47%), φτάνοντας στο 60,12%. Ετσι άφησε στην 4η θέση την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 58,09%, η οποία μπορεί να βγήκε «εκτός τριάδας» αλλά παραμένει πάνω από την ΚΟ Θεσσαλίας, με την οποία βρίσκεται σε άμιλλα, αφού οι Θεσσαλοί έπεσαν στην έκτη θέση με 50,35%. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η ΚΟ Πελοποννήσου με 50,81%. Συνεχίζοντας, βλέπουμε την ΚΟ Αττικής με 49,71%, να προηγείται σταθερά στην άμιλλά της με την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αφού αυτή έφτασε στο 45,31% (ένατη θέση). Η κατάταξη συμπληρώνεται από την ΚΟ Κρήτης με 46,83% (όγδοη θέση), την ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 44,33% (δέκατη θέση), την ΚΟ Ηπείρου με 43% (ενδέκατη θέση) και την ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με 40,58% (δωδέκατη θέση).

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

ΚΟ 5ου Διαμερίσματος Αθήνας: Τίμησε μέλη του Κόμματος - μαχητές του ΔΣΕ
ΚΟ 5ου Διαμερίσματος Αθήνας: Τίμησε μέλη του Κόμματος - μαχητές του ΔΣΕ
Παράλληλα με την Οικονομική Εξόρμηση, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, συνδυάζοντας την πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση με το άνοιγμα με το κουπόνι.

Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών η βραδιά κλασικής μουσικής που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε το κουαρτέτο για πιάνο και έγχορδα σε Λα ελάσσονα του Γκούσταβ Μάλερ. Η Ραλλία Φαφαλιού στο βιολί, η Ιωάννα Σοφρώνη στη βιόλα, η Ηλιάνα Κορέτση στο τσέλο και η Αννα Λαμπρούση στο πιάνο κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και μέσα από τη συγχρονισμένη τους εκτέλεση να ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο έργο με δυναμισμό, ένταση και πάθος, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία της νεανικής ηλικίας του συνθέτη, στην οποία το έγραψε.

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε το μουσικό σχήμα «Brazzy Opera». Οι Νίκος Σαρρής στην τρομπέτα, Σταύρος Κλαβανίδης στο τρομπόνι, Τάσος Μπακούρης στο κόρνο και Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου στο πιάνο παρουσίασαν αποσπάσματα από όπερες συνθετών όπως Βέρντι, Μότσαρτ, Μπιζέ κ.ά. Μαζί τους συνέπραξε η υψίφωνος Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου, που παρά το νεαρό της ηλικίας της εντυπωσίασε με τον γεμάτο και μεστό ήχο της φωνής της. Την παρουσίαση των έργων έκανε ο αφηγητής Παύλος Μαρόπουλος, ο οποίος προλόγιζε τα κομμάτια με χιουμοριστική διάθεση, δίνοντας στοιχεία για τα έργα, τους συνθέτες και το πώς γράφτηκαν.

Τιμώντας τη δρακογενιά που εμπνέει τις νεότερες γενιές


Μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση πραγματοποίησαν και οι Οργανώσεις του 5ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με περιεχόμενο ένα καλοδουλεμένο μουσικό αφιέρωμα, που «φώτισε» στιγμές του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος μέσα από τραγούδια που γράφτηκαν ή ταυτίστηκαν με αυτές.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης δύο συντρόφων, παλαίμαχων κομμουνιστών - αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που με τη δράση τους, την αντοχή τους και την πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια, με την αταλάντευτη αφοσίωσή τους στα ιδανικά του Κόμματος, ενέπνευσαν και εμπνέουν τις νεότερες γενιές. Πρόκειται για τον Κώστα Καράτζιο από την ΚΟ Ριζούπολης και την Κική Βούλγαρη - Τσούτσου από την ΚΟ Κολιάτσου.

Ο Κ. Καράτζιος, οργανωμένος από το 1943 στην ΕΠΟΝ και από το 1947 στο ΚΚΕ, καταδιώχθηκε από τους παρακρατικούς τρομοκράτες και κατετάγη στον ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Πιερίων Ολύμπου. Σε μία από τις μάχες τραυματίστηκε και έμεινε δύο μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Επέστρεψε στο Βίτσι, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες (Βίτσι, Μάλι Μάδι, Εδεσσα, Νάουσα, Αριδαία, Αμύνταιο Φλώρινα). Μετά τη λήξη του εμφυλίου βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου και παρέμεινε 25 χρόνια, συνδυάζοντας όλα τα μετέπειτα χρόνια την επαγγελματική εργασία με την κοινωνική προσφορά και συμμετέχοντας ενεργά στη κοινωνική ζωή της παροικίας των πολιτικών προσφύγων.

Η Κ. Βούλγαρη - Τσούτσου, γεννημένη στον Δομοκό από οικογένεια αγωνιστών που είχαν υποστεί πολλές διώξεις, οργανώθηκε στα 16 της στην ΕΠΟΝ. Η ένταξή της στον ΔΣΕ ξεκίνησε όταν ένα βράδυ που συνεδρίαζε η Οργάνωσή της στο σπίτι της, το χωριό κυκλώθηκε από το στρατό, έπεσαν πυροβολισμοί και οι κοπέλες, μαζί με την ίδια, αναγκάστηκαν να φύγουν κυνηγημένες. Στο Τάγμα Νεολαίας, με το βαθμό του λοχία, διετέλεσε υπεύθυνη κοριτσιών και σύνδεσμος του ταγματάρχη, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες, όπως σε Καρδίτσα, Καρπενήσι, Χασιά, Γκριτσώνα, Τρίκαλα, Αγιά και αλλού. Μετά διετέλεσε κρυπτογράφος στο κλιμάκιο του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ), παίρνοντας μέρος στη συγκλονιστική επιχείρηση για την «κάθοδο» του Επίλεκτου Αποσπάσματος της Ι Μεραρχίας του ΔΣΕ στο χωριό των Αγράφων. Μετά την υποχώρηση βρέθηκε στην Πολωνία, όπου μέχρι το 1984 εργάστηκε σε εργοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ