Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σταθερή «πυξίδα» τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Τα Σκόπια επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλ. Διακόπουλο, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, τον Πρόεδρο της χώρας, Στ. Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Ν. Ντιμιτρόφ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε εκ νέου πως και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει - για λογαριασμό της αστικής τάξης και της αναβάθμισής της στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων - ως σταθερή «πυξίδα» τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής με βάση την «πλήρη εφαρμογή» της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του πρόσφατου βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Σημειώνοντας ότι «η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνιστά σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων» και χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «πάγια επιδίωξη της Ελλάδας ...(που) υπηρετεί μέχρι σήμερα με συνέπεια και συνέχεια», επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «συμμερίζεται» την «απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική (...) απόφαση της Ενωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό», γνωστοποιώντας μάλιστα ότι προσκάλεσε τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκέμβρη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που από τη θέση της αντιπολίτευσης η ΝΔ κατήγγειλε χωρίς φυσικά να «αγγίζει» τον ΝΑΤΟικό πυρήνα της, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια, σημειώνοντας πως από την τήρηση την υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή περνούν και οι διμερείς σχέσεις, ενώ εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη.

Ως «ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Δένδια στα Σκόπια ο ομόλογός του, Ν. Ντιμιτρόφ, που ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί «στρατηγικό εταίρο και φίλο» της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν «νέες προοπτικές» για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Σημείωσε και εκείνος την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν η τήρησή της κινδυνεύει λόγω των επερχόμενων πρόωρων εκλογών, σημείωσε ότι αυτή πλέον αποτελεί «μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας» και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών ανήγγειλαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ