Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο επικίνδυνος ρόλος του «μεντεσέ» στα Βαλκάνια

Το πρόσφατο συνέδριο «Thessaloniki Summit 2019», με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, έδωσε τη δυνατότητα στους κυβερνώντες να μας διαβεβαιώσουν πως παραμένουν πιστοί στο «ευρωπαϊκό μέλλον» των Δυτικών Βαλκανίων. Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο, μιας και ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, από την εποχή Σημίτη, όπου τα Βαλκάνια είχαν ανακηρυχθεί ως «ενδοχώρα» της Ελλάδας, έως και την προηγούμενη, «αριστερή» κυβέρνηση.

Και η αλήθεια είναι πως οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια έχουν «ιδρώσει» πραγματικά ώστε να διασφαλίσουν στο ελληνικό κεφάλαιο μια καλή θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων. Από την άλλη, έχουν σταθεί αρωγός στα ξένα επενδυτικά σχέδια, που αξιοποιούν την Ελλάδα ως δίοδο για τις βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Οχι τυχαία, στο προαναφερθέν συνέδριο το «παρών» έδωσαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Κίνας και του Καναδά.

* * *

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της χώρας μας αποδεικνύονται και πολύτιμος «μεντεσές» στους ευρωαμερικανικούς σχεδιασμούς για την ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η χώρα μας έχει αναλάβει να περιπολεί πάνω από Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και ίσως και πάνω από το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου, χωρίς βέβαια κανένας από τους κυβερνώντες να ενημερώσει πόσο κοστίζει στο λαό αυτή η «υπηρεσία». Ούτε βέβαια ο εργαζόμενος στη χώρα μας είδε μια «καλύτερη μέρα» επειδή «μεσουρανούν» οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, αν κάποιος κρίνει από το πόσες επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί τα τελευταία 30 χρόνια από τη χώρα μας σε γειτονικές χώρες.

Το χειρότερο και πιο επικίνδυνο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως η χώρα αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο βαθμό εμπλοκής σε ισχυρούς ανταγωνισμούς μεγάλων δυνάμεων οι οποίοι εξελίσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων. Τέτοιου χαρακτήρα ήταν την προηγούμενη περίοδο η προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία «πήρε πάνω της» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να διευκολύνει τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Πολιτική που συνδεόταν με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την εμφάνιση εμποδίων στη διείσδυση στην περιοχή ανταγωνιστικών συμφερόντων προς αυτές, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας.

* * *

Οπως μας ενημέρωσε ο διαχρονικός «alter ego» των ελληνικών κυβερνήσεων, ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, η κυβέρνηση της ΝΔ «πήρε τον ήδη υψηλό πήχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον ανέβασε παραπάνω». Δεν θα περίμενε βέβαια κανείς κάτι το διαφορετικό από τη ΝΔ, που αποτελεί για δεκαετίες την κλασική «φωνή» του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν», που «προσκύνησε» και ο Αλ. Τσίπρας πριν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Φαίνεται πως η ΝΔ, διατηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση απέναντι στην αμερικανική «γραμμή» ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε ΕΕ - ΝΑΤΟ, βάζει ως στόχο να παίξει το ρόλο του «ρυμουλκού» στο τράβηγμα και της Σερβίας, μακριά από την «κακόβουλη» - σύμφωνα με τους Αμερικανούς - επιρροή της Ρωσίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει «επενδύσει» στη Σερβία.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο μεγαλύτερης σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή των Βαλκανίων, μιας και όπως έδειξε και το παράδειγμα της Συρίας, καμία πλευρά δεν εγκαταλείπει έτσι τα οικονομικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα.

Και βέβαια, μπορεί ο υπουργός Αμυνας να διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς «συμμάχους» πως και στο μέλλον οι Ελληνες θα συνεχίσουν να χύνουν το αίμα τους στους πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο, μπορεί μάλιστα κι ο ίδιος να κάνει χαρακίρι έξω από το κτίριο της πρεσβείας ως απόδειξη των λεγομένων του, αλλά οι εργαζόμενοι και η νεολαία της χώρας διαμορφώνουν εντελώς διαφορετική άποψη. Σε αυτή τη διαφορετική πορεία της χώρας και του λαού, με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ.

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Νέα Σελίδα»)


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος με φόντο τα πολλαπλά εμπόδια στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» (2022-06-23 00:00:00.0)
Μπροστάρης στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια (2022-06-15 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας» στα Δυτικά Βαλκάνια (2021-05-19 00:00:00.0)
Μπροστάρηδες των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια (2019-10-05 00:00:00.0)
Επιχείρηση «συμβιβασμών» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-02-26 00:00:00.0)
Εντατικές διεργασίες στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού (2019-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ