Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Συνεχίζεται η κατάθεση μαρτύρων

Με την κατάθεση της Μ. Μαραγγέλη, ιδιαιτέρας γραμματέα του αντιπροέδρου της φαρμακοβιομηχανίας «Novartis» Κ. Φρουζή, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνά τον ρόλο του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση και αν τέλεσε το αδίκημα της σκευωρίας σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Η Μ. Μαραγγέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για χρήματα, βαλίτσες και δωροδοκίες πολιτικών και πως απλώς ο Κ. Φρουζής είχε «καλές σχέσεις» με πολιτικούς και είχε συναντηθεί σε θεσμικό επίπεδο αρκετές φορές με διάφορους (Αντ. Σαμαρά, Ανδ. Λοβέρδο, Γ. Στουρνάρα κ.ά.), λόγω θέσης στη «Novartis» αλλά και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών (ΣΦΕ). Η ίδια πάντως φέρεται να θέλησε να υποσημειώσει ότι ο Κ. Φρουζής της είπε να κλείσει το ραντεβού με τον Αντ. Σαμαρά χαμηλόφωνα.

Οπως μεταφέρθηκε, η μάρτυρας σημείωσε ακόμα τον μεγάλο ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες και πως η «Novartis» κατά την περίοδο της κρίσης είχε τεράστια κερδοφορία, κάτι που κατά την ίδια οφείλει στις ικανότητες του Κ. Φρουζή.

Ακόμα η ίδια φέρεται να αρνήθηκε ότι είναι προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση της διερεύνησης του σκανδάλου «Novartis», ότι είχε μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και πως είχε ταξιδέψει στη Βιέννη, όπου σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν το μέρος συνάντησης των μαρτύρων με το FBI.

Μεταφέρθηκε ότι είπε επίσης ότι ο Κ. Φρουζής εκδιώχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία λόγω εσωτερικών ατασθαλιών.

Ζητεί να μπλοκαριστεί το αίτημα παροχής στοιχείων

Στο μεταξύ, επιστολή - καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε το αμερικανικό γραφείο που συνεργάζεται με τον Ελληνα δικηγόρο Π. Σαράκη στην υπόθεση «Novartis», εκπροσωπώντας από κοινού τους τρεις Ελληνες μάρτυρες, καταγγέλλοντες στις αμερικανικές αρχές, με την οποία ζητεί να μπλοκαριστεί το αίτημα παροχής στοιχείων γύρω από τους προστατευόμενους μάρτυρες της έρευνας για τη φαρμακοβιομηχανία «Novartis» στις ΗΠΑ. Ζητεί επίσης τη διενέργεια έρευνας άμεσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις, εκ μέρους της Ελλάδας, της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η επιστολή έχει ως αποδέκτες την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), τους επικεφαλής όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ