Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο η οργάνωση του αγώνα ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Από τη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Από τη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Η ανάγκη μαζικού, συλλογικού αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τη δημόσια Υγεία τονίστηκε στη σύσκεψη σωματείων και ομοσπονδιών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι από 4 Ομοσπονδίες και 20 κλαδικά Σωματεία και τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ, με τη συζήτηση να εστιάζεται στην αποτίμηση της δράσης του προηγούμενου διαστήματος, στην πείρα που προκύπτει από την καθημερινή επαφή με τους αυτοαπασχολούμενους και στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, κόντρα στις αντικειμενικές δυσκολίες, για περαιτέρω μαζικοποίηση του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων.

«Ανοίγοντας» τις εργασίες της σύσκεψης, ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ, απηύθυνε χαιρετισμό στις Ομοσπονδίες, στα Σωματεία και σε κάθε αυτοαπασχολούμενο και συνταξιούχο που συμμετείχε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τη ματαίωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας συναδέλφων, όπως και στις κινητοποιήσεις ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει να μοιράζει «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι πολύ σύντομα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ περί «ανακούφισης» των επαγγελματιών «αποδεικνύονται κάλπικες», ενώ το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού διαλύει και τις τελευταίες αυταπάτες.

Η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο

Μιλώντας για το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης, σημείωσε ότι είναι φτιαγμένο με τα υλικά που χρησιμοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον νόμο - λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Πατώντας σε αυτό το έδαφος, η ΝΔ πιο αποφασιστικά βάζει στο κάδρο την εφαρμογή του συστήματος τριών πυλώνων στο Ασφαλιστικό, με την παραπέρα ενίσχυση της αμιγώς ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Δ. Βιτάλης υπογράμμισε ότι το «γαϊτανάκι» μπορεί να ξεκινά από τις επικουρικές συντάξεις, «ωστόσο στόχος είναι η επέκταση της ιδιωτικοποίησης στο σύνολο της δημόσιας Ασφάλισης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το χτύπημα του ίδιου του πυρήνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη μετατροπή της Ασφάλισης σε αυστηρά ατομική υπόθεση», λαμβάνοντας και το απαιτούμενο «ρίσκο». Στάθηκε, επίσης, στους ψευδείς ισχυρισμούς που συνδέουν τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων με τη μείωση των συντάξεων και τη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης. Ισχυρισμοί που «αποσκοπούν στη μετατόπιση των ευθυνών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων». Τόνισε, παράλληλα, τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ήδη από τη δεκαετία του 1950, τα οποία «χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η λογιστική - οικονομικοδιαχειριστική λογική, που αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως «"κόστος", πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά από τους αυτοαπασχολούμενους και τους ασφαλισμένους. Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί δικαίωμα για κάθε αυτοαπασχολούμενου, αποτελεί δίχτυ προστασίας απέναντι στο σύστημα που επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή του, εντατικοποιεί την εργασία του, επιβαρύνει την υγεία, έχει βάλει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Ο Δ. Βιτάλης, στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι οι μεγάλοι αγώνες που αναπτύχθηκαν σε προηγούμενες περιόδους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση των αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Σε κάθε σωματείο, μαγαζί και γειτονιά, πρόσθεσε, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και να συσπειρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στον αγώνα, προτάσσοντας την πάλη για: Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία, όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή την κατώτατη σύνταξη, καθώς και όλων όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα και αγωγή της βρεφικής - παιδικής ηλικίας, των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων, των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Αποκατάσταση των απωλειών και επιστροφή όλων όσα έχουν αφαιρεθεί, των κλεμμένων από τα αποθεματικά των Ταμείων. Να πληρώσουν τα μονοπώλια και το κράτος. Να μην υπάρχει καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

Με το παραπάνω αγωνιστικό πλαίσιο, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια το Σάββατο 30/11 για την Κοινωνική Ασφάλιση και στηρίζουν την κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 14/12 για τη διεκδίκηση του Δώρου που τους κατάργησαν, με προοπτική την κλιμάκωση των αγώνων το αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ