Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Στο επίκεντρο Δυτ. Βαλκάνια, προσφυγικό και Ενέργεια

INTIME NEWS

Με τον Ιταλό ομόλογό του Τζ. Κόντε συναντήθηκε χτες στη Ρώμη ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια συνάντηση με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξής τους, με επίκεντρο τους τομείς του εμπορίου και της Ενέργειας και τις επιχειρηματικές κοινοπραξίες, με στόχο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου. Επιπλέον, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, όπως και η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα και τις δύο χώρες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης με δήλωσή του παρότρυνε «τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα», διαφημίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγει «η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας», η οποία «ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures (κοινά εγχειρήματα), στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ταυτόχρονα, εξήρε την Ιταλία σαν έναν «δυναμικό προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, εξέφρασε την «ανησυχία» του, ζητώντας ταυτόχρονα την αυστηρή τήρηση των προβλέψεων της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη απ' την ΕΕ, αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένη τη θέση του υπέρ της ενίσχυσης της καταστολής στα σύνορα «με μια ισχυρότερη Frontex».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι κλιμακώνει την προκλητικότητά της και «επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κρύβοντας βέβαια ότι είναι εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου και των ιμπεριαλιστικών παζαριών, στα οποία μετέχει ως τα μπούνια και η κυβέρνησή του, που φουντώνει η επιθετικότητα της αστικής τάξης της γείτονος.

Υποστήριξε, τέλος, την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων και ανέφερε ότι με τον Ιταλό ομόλογό του «έχουμε σύμπτωση απόψεων σε πολλά από τα θέματα, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

Χοντρές μπίζνες στην Ενέργεια

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά σχέδια, στο φόντο της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» του κλάδου και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού, που για τους λαούς των δύο χωρών σηματοδοτούν ένταση της ενεργειακής φτώχειας και κινδύνους από την όξυνση των ανταγωνισμών, συζητήθηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζέρικο φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία. Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ενέργεια ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και εν αναμονή της ολοκλήρωσης ενεργειακών πρότζεκτ που ήδη υλοποιούνται, «ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός "East Med"».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφτηκε και «Μνημόνιο Κατανόησης» από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γ. Θωμά, και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας S. Patuanelli, όπου αποτυπώνονται οι ήδη στενές σχέσεις στον κλάδο (παρουσία της ιταλικής «Snam» ως βασικού μετόχου του ΔΕΣΦΑ, υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας - Ιταλίας, συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης).

Παράλληλα, η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα και την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης των «πράσινων» αρπακτικών, την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «οι δύο πρωθυπουργοί συνομολόγησαν τη δέσμευση για ένταση των προσπαθειών στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου», με βάση δηλαδή τα όποια κοινά συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ